Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταγγελίες Γεωργαντά για το «φούσκωμα» του ελλείματος το 2009

ΕΝΤΟΛΗ για τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή τις καταγγελίες για το έλλειμμα του πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά  που προκάλεσαν πολιτική θύελλα, έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

Τη διενέργεια της έρευνας ανέλαβε η εισαγγελέας πρωτοδικών, κα Πόπη Παπανδρέου και φορά τις αποκαλύψεις της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ότι «φουσκώθηκε» εσκεμμένα το έλλειμμα του 2009 προκειμένου η Ελλάδα να απρουσιάσει έλλειμμα άνω του 15% και μεγαλύτερο της Ιρλανδίας και με αυτό τον τρόπο να ληφθούν τα σκληρά μέτρα.

Αποκαλύψεις-σοκ για τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ: Ενεργούσε ως υπάλληλος του ΔΝΤ!

Την ίδια ώρα, που η πολιτική θύελλα των αποκαλύψεων της κας Γεωργαντά ενδεχομένως να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις με την έρευνα της δικαιοσύνης, η Ελευθεροτυπία δημοσιεύει την αποκάλυψη-σοκ ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) συνέχιζε να λειτουργεί ως υπάλληλος του ΔΝΤ!

Στις 16 Οκτωβρίου 2010, δύο μόλις μήνες από τη στιγμή που είχε πιάσει δουλειά η ΕΛΣΤΑΤ, ο πρόεδρός της Ανδρέας Γεωργίου (χωρίς να έχει διακοπεί η υπαλληλική του σχέση με το ΔΝΤ) απέστειλε e-mail στον επικεφαλής του κλιμακίου για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν, τον οποίο ενημέρωνε για την άμεση ανάγκη τροποποίησης του ιδρυτικού νόμου της Ανεξάρτητης Ελληνικής Αρχής λόγω της «ιδιαιτέρως ανάρμοστης κατάστασης με κάποια από τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ».

Η ενημέρωση γινόταν βασικά και κύρια προς τον Πολ Τόμσεν και δευτερευόντως προς το νομικό εμπειρογνώμονα και μόνιμο αντιπρόσωπο της Eurostat, και σκοπός -μεταξύ άλλων- να αποσαφηνιστούν τα καθήκοντα μεταξύ των μελών του ΔΣ «και κυρίως αυτά του αντιπροέδρου».

Οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ κρατώντας αυτό το έγγραφο ζήτησαν εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Αρχής για τον ατομικό τρόπο λειτουργίας προς ξένες υπηρεσίες για ένα θέμα που αφορά μια ελληνική Αρχή και μάλιστα ανεξάρτητη, ενώ ο κ. Γεωργίου όχι μόνο δεν πήρε θέση αλλά απείλησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για υπεξαίρεση προσωπικών δεδομένων!

Αφού εκδόθηκε άρση του απορρήτου της επικοινωνίας του αντιπροέδρου της Αρχής, Νίκου Λογοθέτη, διαπιστώθηκαν και καταγράφηκαν οι IP διευθύνσεις από τις οποίες είχε γίνει παράνομη είσοδος στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του προέδρου Ανδρέα Γεωργίου. Οι διευθύνσεις αντιστοιχούσαν σε τρία διαφορετικά σημεία. Ενα στην Καβάλα, όπου βρίσκεται σπίτι του Ν. Λογοθέτη. Ενα στο σπίτι του στις Αχαρνές Αττικής. Και ακόμα ένα σε μια εταιρεία στον Ασπρόπυργο Αττικής όπου ο αντιπρόεδρος της Αρχής εργαζόταν.

Ο ίδιος, ο υπό παύση όπως και τα άλλα πέντε μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ εκτός του προέδρου, αποδίδει την υπόθεση σε σκευωρία.