ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: Κοινωνικό τείχος σε χαράτσια και αυθαιρεσίες

ΣΥΝ θα στηρίξει και θα επιδιώξει με κάθε τρόπο την προστασία όσων αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι στα ακίνητα, καθώς και την απόφαση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να μην μετατραπεί η ΔΕΗ σε τιμωρητικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό, βυθίζοντας στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά": Τα παραπάνω τονίζει η Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος, σε ανακοίνωσή της έπειτα από τη χθεσινή συνεδρίαση.
Τα μηνύματα ή μάλλον οι κραυγές της κοινωνίας και των εργαζόμενων, στους οποίους καταφθάνουν τα "χαρτάκια" με τις έκτακτες "εισφορές" και αδυνατούν πια να πληρώσουν, απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση. "Η επιβολή του χαρατσιού για όλα τα ακίνητα, ανεξάρτητα εάν χρησιμοποιούνται για πρώτη κατοικία ή όχι, επιβαρύνει τα φτωχά λαϊκά στρώματα και είναι κοινωνικά άδικη. Ο λαός καλείται να πληρώσει, οργίζεται και βρίσκεται σε απόγνωση", επεσήμανε στην ανακοίνωσή του, καλώντας παράλληλα τους επιστημονικούς φορείς και ιδιαίτερα τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τα πανεπιστήμια, και ιδιαίτερα τις νομικές σχολές, να διαμορφώσουν το πλαίσιο νομικής αλλά και πρακτικής υποστήριξης.


Κάλεσμα σε επιστημονικούς φορείς να συνδράμουν νομικά στους μη έχοντες
Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή της η Π.Γ. του ΣΥΝ στράφηκε ενάντια στην κυβέρνηση, που "αφού έβαλε ως εθνικό όραμα 'ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια', σήμερα επισείει για 6η φορά τον κίνδυνο της χρεωκοπίας και της μη είσπραξης της 6ης δανειακής δόσης για να επιβάλει νέα σειρά βάναυσων μέτρων ενάντια σε εργαζόμενους, μικρομεσαίους, αγρότες και συνταξιούχους". Και συνέχισε: "Ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του αποστερούν από την τεράστια πλειοψηφία των πολιτών τα 'προς το ζην'. Στην ουσία η κυβέρνηση επιχειρεί να 'κατασχέσει' το εισόδημα των εργαζομένων και να 'δημεύσει' ακόμη και την πρώτη κατοικία του. Από κοντά και η Ν.Δ., που βλέπει απλώς λάθος συνταγή πολιτικής και απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη μείωση των φόρων κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή, μένουν ουσιαστικά ανέγγιχτα η μεγάλη περιουσία, τα τεράστια κέρδη, οι μονίμως φοροαπαλλασόμενοι, η περιουσία της εκκλησίας και των μοναστηριών, το εφοπλιστικό κεφάλαιο, οι offshore εταιρείες κ.λπ. Η επιβολή της έκτακτης εισφοράς και του ειδικού τέλους ακίνητων σε όλους γενικά τους πολίτες, ανεξαρτήτως της πραγματικής φοροδοτικής τους ικανότητας, πέραν των άλλων παραβιάζει βασικές συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας".

"Αντισυνταγματικά μέτρα κοινωνικής βαρβαρότητας"

Κάλεσε έτσι την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα όλα τα φορομπηχτικά μέτρα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για "μέτρα αντισυνταγματικά, παράνομα, μέτρα κοινωνικής βαρβαρότητας και εξευτελισμού της πατρίδας. Καλούμε τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς, τα κοινωνικά κινήματα να αντιταχθούν ενεργητικά στα κυβερνητικά μέτρα". Έθεσε δε ως συνθήματα: "Κανείς μόνος του στην κρίση. Κανείς μόνος του στην εξαθλίωση. Να ορθωθεί ένα τείχος λαϊκής αντίστασης: 'Όχι! Φθάνει πια. Ας φορολογήσουν το μεγάλο κεφάλαιο, την κρίση τους να πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν και κερδίζουν από αυτήν'". Και κατέληξε ότι η μόνη λύση είναι "αυτή η πολιτική, αυτή η κυβέρνηση, να ανατραπεί κάτω από το βάρος της αφόρητης πίεσης του λαϊκού ξεσηκωμού. Οι εκλογές με απλή αναλογική είναι πια κοινωνική ανάγκη. Καλούμε όλους να αγωνιστούμε σε έναν ανένδοτο αγώνα ενάντια στο Μνημόνιο για την υπέρβαση της κρίσης".

Τέλος, ο ΣΥΝ επενέλαβε την πρότασή του για τη συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, πρόταση που, όπως τόνισε, είναι βασισμένη στην ανάγκη να στραφούμε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση: "Ένας συνασπισμός πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα εκφράζει κοινωνικές ανάγκες και θα εκπροσωπεί τις κοινωνικές δυνάμεις, τα στρώματα εκείνα που σήμερα συμπιέζονται, θα συμπυκνώνει το σύνολο, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου που μάχονται τη λαίλαπα του Μνημονίου και θα εκφράζει την πλειοψηφία του λαού μας, του λαού μας που έχει ήδη μιλήσει".