«Η Ελλάδα διακινδυνεύει τη συμμετοχή της στο ευρώ»

«Η πρωτοβουλία Παπανδρέου αιφνιδιάζει τη γερμανική κυβέρνηση», παρατηρεί η Zeit. «Ο Παπανδρέου προκαλεί σύγχυση στους Έλληνες με το δημοψήφισμα», «Η Ελλάδα διακινδυνεύει τη συμμετοχή της στο ευρώ» είναι μερικοί τίτλοι.

Μερικοί ακόμα χαρακτηριστικοί τίτλοι: «Η Αθήνα αιφνιδιάζει με δημοψήφισμα σχετικά με το πακέτο βοήθειας» επιγράφει άρθρο της η Welt, «Ο Παπανδρέου ανακοινώνει δημοψήφισμα για το πακέτο βοήθειας» γράφει η Frankfurter Allgemeine, «Ο Παπανδρέου διακινδυνεύει την έξοδο της χώρας από το ευρώ» σημειώνει το Focus, «Η Ελλάδα ασκεί πιέσεις στο ευρώ» γράφει το Reuters, «Μπρύντερλε: Η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία» αναφέρει η Bild, «Ο Dax καταβαραθρώνεται, οι μετοχές πέφτουν» γράφει η Handelblatt. «Ο Παπανδρέου θέλει δημοψήφισμα. Ασαφές αν είναι νόμιμο» σημειώνει η Taz του Βερολίνου, «Η μεγάλη απόφαση» επιγράφει το άρθρο της η Tagespiegel.

Αυτοί είναι κάποιοι χαρακτηριστικοί τίτλοι. Η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού είναι σήμερα το κυρίαρχο θέμα στα γερμανικά ΜΜΕ. «Η πρωτοβουλία του Παπανδρέου αιφνιδιάζει τη γερμανική κυβέρνηση» επιγράφει το άρθρο της η Die Zeit και σημειώνει: «Για το δημοψήφισμα των Ελλήνων που ανακοινώθηκε η Γερμανία δεν έχει ενημερωθεί ακόμα. Η γρήγορη αντίδραση ήρθε από την αγορά συναλλάγματος: το ευρώ καταβαραθρώθηκε».

Η Tagesspiegel γράφει: «Τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αρχηγός μιας κυβέρνησης της εθνικής απελπισίας περισσότερο από ποτέ. Τολμάει την τελευταία μεγάλη σφαγή με το να ρωτήσει το λαό του για θέματα που αφορούν την Ευρώπη. Αυτό είναι θαρραλέο και μπορεί να του προσδώσει δόξα. Πιθανότερο όμως είναι και κάτι εντελώς διαφορετικό»

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί: «Εάν χάσει ο Παπανδρέου το δημοψήφισμα το πιθανό είναι να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Τότε ίσως σχηματιζόταν μια κυβέρνηση συνασπισμού ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. Εδώ και εβδομάδες λέγεται ότι ο Παπανδρέου έχει κουραστεί πολύ στο αξίωμα του. Οι νέες εκλογές θα καθυστερούσαν όμως την εφαρμογή των αποφάσεων. Στο Βερολίνο το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε πως αιφνιδιάζεται από την απόφαση του Παπανδρέου. Δήλωσε ότι πρόκειται για μια εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας και ότι μέχρι τώρα δεν έχει καμία επίσημη πληροφόρηση».

H Süddeutsche Zeitung σημειώνει «Το δημοψήφισμα του Παπανδρέου προκαλεί ανασφάλεια στους Ευρωπαίους εταίρους. Η δήλωση του αφήνει εμβρόντητους την αντιπολίτευση, οικονομολόγους και Ευρωπαίους εταίρους ενώ και οι μετοχές καταποντίζονται. Ένα όχι δεν θα μπορέσει πλέον να εμποδίσει μια χρεοκοπία της Ελλάδας, εκτιμά ο Ράινερ Μπρύντερλε, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων».

Το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση κάνει λόγο για δημοψήφισμα που «δημιουργεί σύγχυση στους Έλληνες» και αναφέρεται στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ως «απρόβλεπτο παίκτη», καθώς και στην κατάπληξη που προκάλεσε η χτεσινή ανακοίνωση στους κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου, οι οποίοι επέλεξαν να μην το σχολιάσουν επίσημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου