Βαριά σύννεφα πάνω από το 2012 απλώνει το ΔΝΤ

γράφει η Σοφία ΒΟΥΛΤΕΨΗ
Με κάθε άλλο παρά με ευοίωνες προοπτικές ξεκινά η νέα χρόνια, καθώς λίγο πριν εκπνεύσει το εφιαλτικό 2011, ΔΝΤ και Ουόλ Στρητ Τζέρναλ προδιέγραψαν την πορεία του 2012.

Το δημοσίευμα της ναυαρχίδας του οικονομικού Τύπου, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ κρίνει ως μη βιώσιμο το επίπεδο του ελληνικού δημόσιου χρέους ακόμη και αν όλα πάνε καλά με το PSI και το κούρεμα της τάξης του 50% που αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 27 Οκτωβρίου, έπεσε σαν βόμβα.

Για άλλη μια φορά η Αθήνα έπεσε από τα σύννεφα, ενώ είναι γνωστό πως και ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, ο κατ’ εξοχήν δηλαδή υπεύθυνος για την ανταλλαγή ομολόγων με τους ιδιώτες, έχει δηλώσει πως η συγκεκριμένη διαδικασία είναι «σταγόνα στον ωκεανό» και δεν λύνει το πρόβλημα της Ελλάδας.

Η εφημερίδα, που επικαλείται πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, αναφέρει ότι το ΔΝΤ έχει ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για την εκτίμησή του, που, όπως αναφέρεται, στηρίζεται στο επιδεινούμενο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι παράγοντες του ΔΝΤ θεωρούν πως θα χρειαστεί είτε ακόμη μεγαλύτερο «κούρεμα», είτε υψηλότερος δανεισμός από την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία του έκθεση το Ταμείο ανέφερε πως αν το «κούρεμα» 50% επιβαλλόταν σε όλους τους ιδιώτες επενδυτές, τότε το χρέος της Ελλάδας θα υποχωρούσε μακροπρόθεσμα στο 120% του ΑΕΠ που θεωρείται βιώσιμο επίπεδο.

Προέβλεπε ωστόσο ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωνόταν το 2011 κατά 5,5% και το 2012 κατά 3%.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ο υπουργός των Οικονομικών είχε επιπλήξει το Γραφείο Παρακολούθησης Προϋπολογισμού της Βουλής και είχε οδηγήσει σε παραίτηση-καρατόμηση την επικεφαλής του Στέλλα Μπαλφούσια, ακριβώς επειδή στην έκθεσή του ανέφερε πως η δυναμική του ελληνικού χρέους βρίσκεται εκτός ελέγχου!

Και ενώ το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό, στην Αθήνα ο πρωθυπουργός είχε δίωρη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά το τέλος της οποίας οι πληροφορίες που… διέρρευσαν ανέφεραν ότι… το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ξεπεράσει θετικά τόσο τους στόχους του μνημονίου σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ για το 2011, όσο και τον στόχο των εσόδων για το ίδιο έτος!

Οπότε, μάλλον λάθος κάνει το ΔΝΤ όταν μιλά για επιδεινούμενο οικονομικό κλίμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου