Λ. Παπαδήμος: «Από το 2015 και μετά η εφαρμογή των νέων όρων της ΕΕ»

Ο πρωθυπουργός-τραπεζίτης Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο στις Βρυξέλες επιβεβαίωσε ότι η χώρα δεν μπορεί να ακολουθήσει τα λοιπά κράτη της ευρωζώνης στο ούτως ή άλλως θνησιγενές σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας -που αποφασίστηκε εχθές- και κατ’ αυτόν τον τρόπο η ένταξή της στο πλαίσιο των νέων όρων μεταφέρεται για το …2015! 

Δηλαδή το 2015 η Ελλάδα θα έχει φτάσει στα επίπεδα της… Γερμανίας! Φυσικά προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να ξεκινήσουμε στο πρώτο εξάμηνο του 20-12 να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα τη στιγμή που η χρονιά κλείνει με έλλειμμα άνω του 10%. 

Πιο συγκεκριμένα ο Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε πως η νέα δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ και ειδικότερα για τους 17plus, που αποφασίστηκε εχθές κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής δεν πρόκειται να επηρεάσει την Ελλάδα, για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως το νέο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής μετά την οριστικοποίησή του σε ένα μήνα θα ισχύσει και θα ισχύσει για τα επόμενα τρία χρόνια.

«Αποτέλεσμα του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής είναι η εξάλειψη των ελλειμμάτων, η δημιουργία πλεονασμάτων και το PSI και μετά το τέλος αυτής θα είναι σε θέση και θα πρέπει να ασκεί τη νέα δημοσιονομική πολιτική σύμφωνα με τους νέους κανόνες που έχουν θεσμοθετηθεί. Μόλις ολοκληρωθεί το οικονομικό πρόγραμμα θα είναι δυνατή η άσκηση της νέας δημοσιονομικής πολιτικής» είπε ο Λ. Παπαδήμος. 

Στο σημείο αυτό παρέμβει ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος ο οποίος είπε ότι τουλάχιστον και μέχρι το 2013 δεν προβλέπεται η τροποποίηση του Συντάγματος για την ενσωμάτωση της νέας δημοσιονομικής πολιτικής των 17 της ευρωζώνης καθώς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση του Συντάγματος πριν το 2013. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου