ΟΟΣΑ: Ασκήσεις επί χάρτου οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις

ΚΟΛΑΦΟ για την ικανότητα του ελληνικού κράτους να προωθήσει και να φέρει εις πέρας μεταρρυθμίσεις αποτελεί η έκθεση του ΟΟΣΑ για την κεντρική διοίκηση στην Ελλάδα. «Μέχρι στιγμής ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός δεν έχει ούτε την ικανότητα, ούτε τη δυνατότητα για μεγάλες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt η Κάρολάιν Βάρλεϊ, εκ των συντακτών της έκθεσης. 
 
ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ, έκτασης 127 σελίδων, γίνεται λόγος για έλλειψη συνεκτικής στρατηγικής, ελλιπή διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού, αδυναμία συντονισμού και υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί. Από την έρευνα που διεξήχθη στα υπουργεία διαπιστώθηκε έλλειμμα υποδομών και επικοινωνίας, καθώς και κακοφωνία εξαιτίας του πλήθους των διευθύνσεων, ακόμη και της διασποράς των υπηρεσιών ενός υπουργείου σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Στις περιπτώσεις που επιτυγχάνεται ο συντονισμός, αυτό οφείλεται σε προσωπικές πρωτοβουλίες και όχι στις δομές που υπάρχουν, αναφέρεται στην έκθεση. 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ πτωχές είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας και στη συλλογή στοιχείων και στη διατήρηση αρχείων, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία και στην πολυνομία (μέσα στην τελευταία 15ετία  εκδόθηκαν περίπου 17.000 νόμοι, προεδρικά και υπουργικά διατάγματα). 

ΟΙ ΔΟΜΙΚΕΣ αδυναμίες αποδίδονται εν πολλοίς και στο πελατειακό καθεστώς που επικράτησε στο Δημόσιο με ευθύνη του πολιτικού συστήματος. Ο ΟΟΣΑ επιρρίπτει ευθύνες στις κυβερνήσεις της εποχής των "παχιών αγελάδων" επειδή δεν φρόντισαν να θωρακίσουν την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για ανισόρροπο αναπτυξιακό μοντέλο. 

ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ του ΟΟΣΑ προτείνουν ένα μεταρρυθμιστικό "μπιγκ μπανγκ", δηλαδή τη σαρωτική αναδιάρθρωση των λειτουργιών του κράτους. Ωστόσο, η Βάρλεϊ προειδοποιεί: "Η Ελλάδα έχει πια ένα μικρό χρονικό παράθυρο για αλλαγές, το οποίο συνεχώς μικραίνει". 
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του ΟΟΣΑ (pdf, αγγλικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου