Φτιάχνουν το κλίμα για τα επόμενα αντιδραστικά μέτρα

Θα χρειαστούν συμπληρωματικά μέτρα, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του φετινού προϋπολογισμού, είπε χτες ο υπουργός Οικονομικών.
«Οι συζητήσεις που άρχισαν με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση είναι όχι μόνο κρίσιμες, αλλά είναι και συζητήσεις δύσκολες». Με αυτή την αποστροφή επιχείρησε, χτες, να σκιαγραφήσει ο υπουργός Οικονομικών τα νέα σαρωτικά μέτρα που έχουν να κάνουν με πισωγύρισμα των εργασιακών σχέσεων στο Μεσαίωνα, περαιτέρω πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, αυξήσεις φόρων και άγριες περικοπές κοινωνικών δαπανών, που συνοδεύουν το νέο πρόγραμμα και τη δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ, που θα υπογραφεί μεταξύ της τρικομματικής κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και της τρόικας με καταληκτική ημερομηνία τα τέλη του Γενάρη του 2012.

Χτες άρχισαν οι επαφές της κυβέρνησης τόσο με τους εκπροσώπους της τρόικας, όσο και με τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 26 Οκτώβρη.

Ο Ε. Βενιζέλος δεν αναφέρθηκε στο εύρος των καταιγιστικών μέτρων που θα συνοδεύουν το νέο πρόγραμμα, τα συνέδεσε όμως με την πορεία εκτέλεσης του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού. «Εάν καταγραφούν αποκλίσεις - είπε - πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα, για το οποίο πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη όλες οι πολιτικές δυνάμεις και αυτές που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου και αυτές που διεκδικούν να κυβερνήσουν τον τόπο και να του δώσουν μια άλλη κατεύθυνση και μια άλλη προοπτική».

Στην ουσία και με δεδομένο ότι ο φετινός προϋπολογισμός έχει πέσει έξω, οι δηλώσεις Βενιζέλου προαναγγέλλουν τα επερχόμενα νέα μέτρα, τα οποία, όπως φαίνεται, ο υπουργός προτιμά να τα λάβει η επόμενη κυβέρνηση. Αναζητώντας βάση νομιμοποίησης των μέτρων, στράφηκε στο μεγαλύτερο βάθος της οικονομικής κρίσης. Καλυπτόμενος πίσω από τις ατυχείς προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την ελληνική οικονομία, επικαλέσθηκε τα νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η κρίση το 2011 δε θα ανέρχεται στο -3,8% του ΑΕΠ, αλλά θα προσεγγίσει το -6%!

Για τις περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές, που θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο, εκτός απροόπτου, θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ως τα τέλη του Δεκέμβρη, μετά από μεγάλη πίεση των δημοσιογράφων, εξαναγκάστηκε να αναφέρει ότι θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στις τιμές των φαρμάκων και στον Οργανισμό Παροχής Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Δηλώσεις οι οποίες παραπέμπουν στις κυβερνητικές προθέσεις να σαρώσουν ό,τι έχει εναπομείνει όρθιο στην κατ' ευφημισμόν δημόσια Υγεία και Περίθαλψη. Οπως όμως φαίνεται, αυτά δεν είναι παρά ψήγματα από τα νέα βάρβαρα μέτρα που εμπεριέχονται στο πολυνομοσχέδιο.

Για τα υπόλοιπα καυτά θέματα που αφορούν στη μείωση του κατώτατου μισθού που προβλέπεται από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση, στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα κ.λπ. αν και ρωτήθηκε, απέφυγε να απαντήσει, παραπέμποντας στους αρμόδιους υπουργούς.

Τακτικισμοί και συναίνεση

Σε όλη τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης, ο υπουργός επιδόθηκε σε ένα παιγνίδι τακτικής, αφενός να προϊδεάσει για τα νέα άγρια μέτρα που έρχονται, αφετέρου να επιμερίσει τις ευθύνες και τα βάρη σε όλα τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που γίνεται μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να φορτώσουν ο ένας στον άλλο τις διαχρονικές ευθύνες που οδήγησαν στη σημερινή λεηλασία της ζωής του ελληνικού λαού. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «δύσκολες και κρίσιμες» τις συζητήσεις που ξεκίνησαν με την τρόικα, καθώς η χώρα καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις, ενώ δεν υπάρχουν περιθώρια υπεκφυγής.

Κατανοώντας ότι η συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης με στόχο την ολοσχερή υποταγή του λαού και το αλυσόδεμά του στις πολιτικές του ευρωμονόδρομου απαιτεί τη συστράτευση του συνόλου των αστικών πολιτικών δυνάμεων, απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να συστρατευτούν με την κυβέρνηση τώρα, να διαμορφωθεί μία κουλτούρα συνεργασίας και συναντίληψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου