Ελεύθερη πτώση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας...

ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ πτώση βρίσκεται η διεθνής ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, καθώς το 2010 έναντι του 2009 η χώρα μας έπεσε... χωρίς αλεξίπτωτο από την 71η θέση - επί συνόλω 139 της διεθνούς κατάταξης - στην 83η, χάνοντας δηλαδή 12 θέσεις!

«Στο τραπέζι» η επαναγορά χρέους ..

Αμαντέο Αλταφάιγ,
εκπρόσωπος επιτρόπου Ολι Ρεν
Το θέμα της επαναγοράς δημόσιου χρέους της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκεται στο «τραπέζι» των συζητήσεων των χωρών της Ευρωζώνης, όπως και άλλες προτάσεις, που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Αυτό απάντησε χθες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση προς αυτήν την κατεύθυνση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από το Νταβός.

Jacques Delors: "Να διορθωθούν τώρα τα δύο λάθη που έγιναν στην οικοδόμηση του ευρώ"

Ζακ Ντελόρ
Ο ΠΡΩΗΝ πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ υποστηρίζει ότι την κρίση χρέους δεν προκάλεσαν μεμονωμένα κράτη, αλλά δύο λάθη στην οικοδόμηση του ευρώ. "Αυτά πρέπει τώρα να διορθωθούν" λέει ο κ. Ντελόρ σε άρθρο του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt (Χάντελσμπλατ, 28.01.11).

Στη Νομική είδαμε το ναυάγιο της γενιάς της μεταπολίτευσης ...

Ο Παπουτσής, οι συνομιλητές του
 και οι ... αλληλέγγυοι!

ΤΕΛΙΚΑ η κατάληψη της Νομικής από τους λαθρομετανάστες κατέληξε σε πλήρη εξευτελισμό του ελληνικού κράτους: αφού επί ώρες διαπραγματεύτηκαν ισότιμα με όλες τις αρμόδιες αρχές, πέτυχαν τελικά να φύγουν από τη Νομική για να μετεγκατασταθούν ανενόχλητοι σε άλλο κτίριο, χωρίς φυσικά να συλληφθούν για την παράνομη είσοδό τους στη χώρα και την κατάληψη του πανεπιστημιακού χώρου.

DAVOS: Αμερικανικές νουθεσίες, γερμανικός «σοβινισμός»...

Μέρκελ: Θα τα καταφέρουμε μόνοι μας..
Η ΚΙΝΑ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ευρώπη στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, η Γαλλία επιβεβαιώνει ότι η επαναγορά χρέους μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι «μια επιλογή που εξετάζεται», η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι η Ευρώπη θα στηριχθεί μόνο στις δικές της δυνάμεις .....

Ιρλανδία: διαλύεται την Τρίτη η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές


Μπράιαν Κόουεν

ΟΠΩΣ μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Ιρλανδίας ο Πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν την ερχόμενη την Τρίτη θα διαλύσει τη Βουλή της χώρας δίνοντας και την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στις οποίες όμως το κυβερνών κόμμα αναμένεται να υποστεί συντριπτική ήττα καθώς οι πολίτες αντέδρασαν έντονα στην οικονομική πολιτική που κατέληξε στην κηδεμονία της χώρας από την Τρόικα.

Επεκτείνονται οι ταραχές στο Κάιρο – Άγνωστη η τύχη του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ..

ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΪΡΟ φαίνεται πως άρχισαν το απόγευμα να επεκτείνονται οι ταραχές και οι συγκρούσεις με την αστυνομία που είχαν ξεσπάσει και σήμερα το μεσημέρι σε μεμονωμένα σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Στο μεταξύ, άγνωστη εξακολουθεί να παραμένει η τύχη του νομπελίστα Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην γενικού γραμματέα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ο οποίος φερόταν να έχει συλληφθεί.

Η Ελλάδα έχασε τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013...

ΟΙ ΜΕΣΟΓΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ του 2013 δεν πρόκειται να διοργανωθούν τελικά στη χώρα μας. Η Διεθνής Οργάνωση Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) πήρε αυτή την απόφαση σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Β. Μαρκεζίνης- Θ. Καρυώτης: Απαιτείται στιβαρή πολιτική απέναντι στην Τουρκία

Η ΟΜΙΧΛΗ και ασάφεια που καλύπτει τις κυβερνητικές προθέσεις για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αρχίζει να διαλύεται εν πολλοίς λόγω της κοινής μας επιστολής για την ΑΟΖ και της δημοσιότητας της οποίας αυτή έτυχε σε ιστολόγια και σε μερικές εφημερίδες. Καθώς όμως η κοινή γνώμη χρειάζεται συνεχώς ενημέρωση, στο παρόν κείμενο θα σχολιάσουμε δύο συγκεκριμένα θέματα.

CRASH, κυκλοφορεί σήμερα …

Στο δεύτερο τεύχος Φεβρουαρίου, του μηνιαίου πολιτικού περιοδικού CRASH του Γιώργου Τράγκα που κυκλοφορεί σήμερα, μεταξύ της πλούσιας ύλης του ξεχωρίζουμε:
  • Δίωρη συνέντευξη με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
  • ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ: ο Θεός και η Wall Street επέστρεψαν στο Βατοπαίδι.
  • ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ: Το σκάνδαλο αγγίζει πολιτικούς.....

Παπανδρέου:Έχουμε οδικό χάρτη για να βγούμε από το πρόβλημα του χρέους ....

ΔΕΝ ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του χρέους, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση του βρετανού συντονιστή της συζήτησης στο Νταβός, δημοσιογράφου των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" Λάιονελ Μπάρμπερ.

ΟΟΣΑ, Γερμανία και Σόρος βλέπουν αναδιάρθρωση... | Κυριαρχεί η ελληνική κρίση στο DAVOS


Άνχελ Γκουρία γ.γ. ΟΟΣΑ

MΑΣ ΧΡΥΣΩΝΕΙ το ''χάπι' η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα καθώς στελέχη της επέλεξαν τυχαία (;) σήμερα να δηλώσουν ότι η αναδιάρθρωση χρέους δεν σημαίνει έξοδο από την Ευρωζώνη, όταν όλοι πλην του Όλι Ρεν βεβαιώνουν, υποθέτουν, ''σπρώχνουν'' ως λύση την αναδιάρθρωση.

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις στην Αίγυπτο ...

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ το κύμα των διαμαρτυριών στην Αίγυπτο παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Φαίνεται ότι πρόκειται για ένα ευρύ κίνημα πολιτών με μεγάλη κοινωνική και πολιτική συναίνεση.
Η κατάσταση στην Αίγυπτο παραμένει τεταμένη. Χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν εναντίον της κυβέρνησης Μουμπάρακ ζητώντας την παραίτησή του......

HANDELSBLATT: «Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση»

«Τα σχέδια που έχουν διατυπωθεί μέχρι στιγμής για την αναδιάρθρωση στην Ελλάδα δεν αρκούν, η Ε.Ε. αναζητεί ήδη νέα εργαλεία για να μειωθεί το βάρος των χρεών», υποστηρίζει η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.

Προπηλακισμός Σιμίτη

ΜΕΤΑ τον ξυλοδαρμό του Κωστή Χατζηδάκη, παραλίγο να έχουμε κι άλλο παρόμοιο περιστατικό, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον Κώστα Σημίτη!
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεσημέρι της Τετάρτης (26/1), καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός διέσχιζε τα Προπύλαια μαζί με τα σκυλιά του....

Χώρα υπό κατοχή:Οι Γερμανοί απαιτούν αλλαγή του Συντάγματος !

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα αποδεχθεί κατ’ αρχήν τους γερμανικούς όρους, αλλά αμέσως θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, προκειμένου να αποσπάσει νέα εντολή διακυβέρνησης και να συγκαλέσει τη Βουλή για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σε αστυνομικό κλοιό η Νομική | Άρση του ασύλου ζήτησαν οι Πρυτάνεις

ΕΓΓΡΑΦΟ απέστειλαν πριν από λίγο οι πρυτανικές αρχές προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράϊκου με το οποίο ζητείτατι η έγκρισή της για να γίνει επέμβαση της αστυνομίας στους υπό κατάληψη χώρους της Νομικής από λαθρομετανάστες.

DAVOS: «Καµπανάκι» για Ευρώπη και ΗΠΑ από Ρουµπίνι...

Η ΣΥΝΕΧΗΣ αύξηση της σηµασίας της Κίνας, της χώρας µε τη δεύτερη µεγαλύτερη οικονοµία στον κόσµο (µετά τις ΗΠΑ), αλλά και η δηµιουργία θέσεων εργασίας, τώρα που η παγκόσµια ανάκαµψη αρχίζει να εµπεδώνεται, συζητήθηκαν χθες από επιχειρηµατίες, πολιτικούς και κοινωνικούς ακτιβιστές κατά την πρώτη ηµέρα του 41ου Παγκόσµιου Οικονοµικού Φόρουµ στο Νταβός της Ελβετίας.

Τουρκική φρεγάτα στην ... Κύμη (φωτό) | Προκαλεί η Άγκυρα & μιλάει για "αναχαιτίσεις" μαχητικών της

η τουρκική φρεγάταYildirim
ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ την ίδια πορεία που είχε ακολουθήσει πριν δύο εβδομάδες το τουρκικό υποβρύχιο που εντοπίστηκε στις 13 Ιανουαρίου ανατολικά-βορειοανατολικά της Κέας, η τουρκική φρεγάτα TCG F-243 "Yildirim", κλάσης MEKO-200T (φωτό), μέσα στη νύχτα απέπλευσε από τα Δαρδανέλλια και έφτασε περίπου στην ίδια περιοχή ανατολικά βορειοανατολικά της Κέας σήμερα τα ξημερώματα.

Χρεοκοπία της Ελλάδας φοβούνται οι επενδυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg...

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ διεθνείς επενδυτές προβλέπουν πως τουλάχιστον μια χώρα θα εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ μέχρι το 2016, ενώ οι πλέον πιθανές αποχωρήσεις είναι αυτές της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
Το 59% των ερωτηθέντων σε παγκόσμια δημοσκόπηση του Bloomberg, δήλωσε ότι μία ή περισσότερες από τις 17 χώρες του ευρώ ....

Νέος πατριωτισμός, υπάρχει;

της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
Τι είναι πια, ωρέ σύντροφοι, αυτό το λεκτικό μαντζούνι - χανζαπλάστ που κολλάται πριν από κάθε λέξη φορτισμένη με αρνητική εμπειρία ή ασάφεια ή απάτη ή ψεύδη, που πρέπει να γυαλιστούν και να κοροϊδέψουν μάζες. Είναι μια φριχτή, διαλυτική για τα μυαλά και τα στομάχια τόση δα λεξούλα. Το επίθετο νέος - νέα - νέο, που δεν αφήνει τίποτε όρθιο ως έννοια.

Ζητεί ειρηνική εκκένωση της Νομικής εντός της ημέρας ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

H πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει λύση στο πρόβλημα ζήτησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης και έκανε λόγο για κατάχρηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Ο κ. Πελεγρίνης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, την υφυπουργό Άννα Νταλάρα,...

Περί λαϊκισμού

του Σταύρου Λυγερού στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Η διεθνής οικονομική κρίση έβγαλε στην επιφάνεια την «υποκείμενη ασθένεια» της ελληνικής οικονομίας, οδηγώντας σε κατάρρευση το μέχρι τώρα μοντέλο ανάπτυξης. Ηταν αναπόφευκτο. Η κλεπτοκρατία, ο ανορθολογισμός, η σπατάλη, ο παρασιτισμός και οι ποικίλες μορφές αυθαιρεσίας ήταν συστημικά φαινόμενα και όχι εξαιρέσεις.

Αλέκα Παπαρήγα: "Ενας είναι ο πατριωτισμός, αυτός που συμφέρει τους λαούς" | Στην Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για τα εθνικά θέματα

«Είχε πραγματικά αρκετό ενδιαφέρον ο πρόλογος με τον οποίο ξεκίνησε ο πρωθυπουργός - σχετικά ευρύς πρόλογος - περί "παλαιού" και "νέου" πατριωτισμού, περί πολυμερούς συνεργασίας της Ελλάδας και πολυμερών σχέσεων, περί παγκοσμιοποίησης, που μάλιστα ανάγεται σε ένα καινούριο φαινόμενο, στην "παγκοσμιοποίηση" - που εσείς χρησιμοποιείτε, εμείς βάζουμε εισαγωγικά.

Αλέξης Τσίπρας: Προσωπική διπλωματία Γ. Παπανδρέου και ατλαντισμός | Στην Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για τα εθνικά θέματα

ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ και εμμονή στον ατλαντισμό κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση επειδή δεν οριοθετεί τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, ενώ ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την αιφνίδια "ανεύρεση" πετρελαίου στο Αιγαίο, καθώς πίσω από τη συνεκμετάλλευση της "πετρελαιοθάλασσας του Αιγαίου" υποβαθμίζεται η επίλυση των προβλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο.

DAVOS 2011: Οι ισχυροί του πλανήτη συσκέπτονται ...

Η ΔΙΟΓΚΟΥΜΕΝΗ ΚΡΙΣΗ χρέους που καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές κυβερνήσεις χωρών της Ευρωζώνης, η αύξηση του πληθωρισμού, οι ανησυχίες για ξέσπασμα εμπορικών και συναλλαγματικών συγκρούσεων, η αλυσίδα απανωτών αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων και οι παρατεταμένες επιπτώσεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, προβάλλουν σαν μια νεφελώδη αλληλουχία προβλημάτων σε αυτούς που εστιάζουν την προσοχή τους στη συνάντηση του Νταβός.

Αντώνης Σαμαράς: "Nα προχωρήσουμε άμεσα στη θέσπιση και οριοθέτηση της ΑΟΖ" | Στην Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για τα εθνικά θέματα

Η Ομιλία Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή, στην Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για τα εθνικά θέματα.

"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πριν ξεκινήσω. Ακούω ότι μεθαύριο στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα θα αναφερθείτε σε νέες θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τη Διαφάνεια.

Το Κράτος φεύγει, ο Ιερέας μένει.

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων
Στις 5 συνταξιοδοτήσεις Δημοσίων Υπαλλήλων , ένας θα προσλαμβάνεται. Τάδε έφη ΔΝΤ, αυτά προτείνει και η Κυβέρνηση, ώστε να ξελαφρώσει ο Δημόσιος τομέας από το υπερβάλλον προσωπικό. Υπάρχει όμως λόγος να εφαρμοσθεί ο ίδιος κανόνας και στις χειροτονίες ιερέων; Σαφώς όχι.

Klaus Regling: Νέο δάνειο για επαναγορά του χρέους... | Σχέδιο "Μανίλας" στην ΕΥΡΩΠΗ!

     Σύμφωνα με τη βασική του ιδέα, ο μηχανισμός δίνει στη χώρα μας ένα δάνειο με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής και τόκους χαμηλότερους από τον τρέχοντα δανεισμό.


ΠΡΟΤΑΣΗ με συγκεκριμένα βήματα για επαναγορά από την Ελλάδα μέρους του χρέους της κάνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του EFSF (Μηχανισμός Στήριξης), στο τελευταίο τεύχος του γερμανικού «Der Spiegel». κάτω από τον τίτλο «The Manila Model».

Σύμφωνα με τη βασική του ιδέα, ο μηχανισμός δίνει στη χώρα μας ένα δάνειο με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής και τόκους χαμηλότερους από τον τρέχοντα δανεισμό.

Οι Χριστιανοδημοκράτες φέρονται να συζητούν την πρόταση, όπως και το Eurogroup, άγνωστο όμως παραμένει αν οι ευρωπαϊκές τράπεζες θέλουν -και μπορούν- να αντέξουν το βάρος αυτού του σχεδίου. Το πλήρες κείμενο του τρισέλιδου αφιερώματος του περιοδικού αναφέρει:

«Μόνιμη απασχόληση έχει γίνει τελευταία για τον οικονομικό σύμβουλο Γιενς Βάιντμαν και το γενικό γραμματέα του κράτους περί των οικονομικών Γιοργκ Ασμούσεν, το να καθησυχάζουν, να κατευνάζουν και να ηρεμούν όσους ανησυχούν για τα χρέη των αδύναμων κρατών της ευρωζώνης.

Οχι, η Γερμανία δεν επιδιώκει καμία μετατροπή χρέους της Ελλάδας, έλεγαν στους αναστατωμένους που τηλεφωνούσαν από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Φυσικά η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι οι προσπάθειες εξυγίανσης της Ελλάδας έχουν αποδώσει καρπούς. Αιτία αυτής της αναστάτωσης ήταν οι πληροφορίες ότι η Ελλάδα ήθελε να εξαγοράσει μέρος των χρεών, με μια προκαταβολή φυσικά.

Η ενέργεια αυτή θα οδηγούσε σε μεταβολή τής μέχρι τώρα αντιμετώπισης της κρίσης. Θα οδηγούσε ακριβώς στο αποτέλεσμα το οποίο ήθελαν οπωσδήποτε να αποφύγουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση την περασμένη άνοιξη.

Για πρώτη φορά η ευρω-διάσωση θα κόστιζε ακριβά: οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να παραιτηθούν από ένα μέρος των δανείων, τράπεζες και άλλοι επενδυτές που δάνεισαν το υπερχρεωμένο κράτος με δημόσια δάνεια θα πρέπει πιθανότατα να προσφύγουν σε κρατική βοήθεια.

Μέχρι τώρα επρόκειτο μόνο για εγγυήσεις, έστω και σε γιγαντιαίο μέγεθος. Και για μια μεγάλη πλάνη: Οι κυβερνήσεις, όλες και προπάντων η γερμανική, εγγυώνται για δάνεια τα οποία διαθέτουν σε χώρες-μέλη που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης. Και στο μεταξύ, εγγυώνται οι προβληματικές χώρες διά μέσου των προϋπολογισμών τους και στο τέλος αποπληρώνουν ολοκληρωτικά τα δάνειά τους. Και με την εκτόξευση των τόκων, που θα πρέπει να πληρώσουν στο μεσοδιάστημα, μετατρέπεται μάλιστα η ευρω-διάσωση σε μια επιχείρηση. Τουλάχιστον έτσι κηρύσσουν η καγκελάριος Μέρκελ και οι συνεργάτες της από τότε που παρουσίασαν τα μέτρα διάσωσης.

Με μια τυχαία διαδικασία διέθεσαν τα κράτη-μέλη και η Κομισιόν τον περασμένο Μάιο ένα πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ενώ λίγο καιρό αργότερα άνοιξαν μια ομπρέλα διάσωσης και για τις άλλες προβληματικές χώρες, το λεγόμενο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Αμφιβολίες και δυσπιστία

Εννέα μήνες αργότερα και με δυο πακέτα βοήθειας αυξάνονται οι αμφιβολίες εάν είναι αρκετά τα προληπτικά μέτρα. Η δυσπιστία ότι θα βούλιαζαν τα μέτρα αναπαράγεται συνεχώς. Μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, σειρά έχουν η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι επόμενες χώρες που έχουν κλονιστεί. Φαίνεται σαν να οξύνει ο μηχανισμός διάσωσης την κρίση, διότι μόλις μια χώρα μπει στη διαδικασία διάσωσης, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στο αμέσως επόμενο αδύναμο κράτος.

Σε όλα αυτά προστίθεται και ένα βασικό πρόβλημα αξιοπιστίας: Κανένας δεν πιστεύει πραγματικά ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα, μετά το 2013, όταν θα σταματήσουν τα μέτρα βοήθειας, θα μπορέσει με τις δικές της δυνάμεις να αποπληρώσει τα χρέη της.

«Καιρός για σχέδιο Β'»

Δεν είναι άξιον απορίας, ότι η επίκληση για εναλλακτικές λύσεις γίνεται όλο και πιο έντονη. "Καιρός για το σχέδιο Β'" ήταν ο τίτλος την προπερασμένη εβδομάδα του βρετανικού "Economist" και συνιστούσε στους Ευρωπαίους να μη διστάσουν να κάνουν οτιδήποτε για τη μετατροπή του χρέους των προβληματικών χωρών. Ακόμη και οι ίδιοι οι αποδέκτες της βοήθειας εσχάτως αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Την περασμένη Δευτέρα, ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε προς συζήτηση την παράταση αποπληρωμής του χρέους, αλλά αμέσως μετά διέψευσε τη σχετική πρόταση.

"Δεν γνωρίζω από πού προέρχονται αυτές οι πληροφορίες" δήλωσε αθώα ο επικεφαλής του EFSF (μηχανισμός στήριξης) Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε ποιον ανήκει η πνευματική ιδιοκτησία του πλάνου, γνωρίζει σε τελική ανάλυση πολύ καλά ο Ρέγκλινγκ. Ηδη πριν από μερικές εβδομάδες πρότεινε στις πρωτεύουσες της ευρωζώνης και στην Κομισιόν μια οικειοθελή παραίτηση από τα χρέη της Ελλάδας. Και οι αντιδράσεις σε καμιά περίπτωση δεν ήταν τόσο αρνητικές, όπως διέρρευσε στη δημοσιότητα. "Αυτό είναι μια καλή ιδέα" ειπώθηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Η πρόταση του Ρέγκλινγκ είναι πράγματι γοητευτική. Θα μπορούσε να διακρίνει κανείς αμέσως δύο πλεονεκτήματα. Ανακουφίζει τον προϋπολογισμό της Ελλάδας και, ακόμη πιο σημαντικό, δεν τρομοκρατεί τους ευαίσθητους επενδυτές.

Η αιτία: Τα μέτρα βασίζονται επίμονα στην αρχή του εθελοντισμού. Οι πιστωτές δεν θα πιεστούν να παραιτηθούν από μέρη των απαιτήσεών τους, αντιθέτως θα λαμβάνουν μια προσφορά, την οποία θα αποδέχονται ή θα απορρίπτουν.

Πώς λειτουργεί το σχέδιο Ρέγκλινγκ

Τούτη την εποχή τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παζαρεύονται μόνο με την απαιτούμενη μείωση. Για παράδειγμα, πενταετή ομόλογα μειώνονται κατά 70% της ονομαστικής αξίας τους. Για να βελτιώσει τη θέση του χρέους της η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στους πιστωτές της να αγοράσει ομόλογα με άνοιγμα για παράδειγμα πέντε ποσοστιαίων μονάδων. Τη συναλλαγή αυτή διασφαλίζει ο μηχανισμός στήριξης.

Οι επενδυτές βρίσκονται, λοιπόν, ενώπιον της επιλογής να πάρουν ό,τι προλάβουν και να έχουν σημαντικές απώλειες. Η άλλη επιλογή είναι να μείνουν τα πράγματα ως έχουν.

Μπορούν όμως να απορρίψουν την πρόταση, με την ελπίδα ότι κατά την ημερομηνία λήξης του δανείου θα πετύχουν μεγαλύτερη τιμή, πιθανόν μάλιστα και την ονομαστική αξία. Ετσι όμως θα μπορούσαν να πέσουν κι έξω, αν η Ελλάδα πτωχεύσει οριστικά.

Αλλά από πού θα βρει η ξυλιασμένη Ελλάδα τα χρήματα για αυτή τη δραστηριότητα της αγοράς; Κι εδώ μπαίνει ο μηχανισμός στήριξης στο παιχνίδι. Δίνει στην Ελλάδα ένα δάνειο. Το πλεονέκτημα για την Ελλάδα βρίσκεται στο γεγονός ότι σ' αυτό το δάνειο θα είναι μικρότεροι οι τόκοι από τον κανονικό δανεισμό. Εξάλλου θα είναι πιο ευνοϊκοί οι όροι στο χρόνο αποπληρωμής. Και η Ελλάδα θα πάρει μια ανάσα.

Μια παραλλαγή είναι η ίδια η ελληνική κυβέρνηση να βρει τα μέσα για το εγχείρημα με το να εκδώσει νέα ομόλογα. Εγχείρημα το οποίο θα εγγυηθεί ο μηχανισμός στήριξης και θα έχει καλύτερη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας από το παλιό. Το όφελος για την Ελλάδα θα είναι η εξοικονόμηση τόκων. Ανεξάρτητα από το μοντέλο που θα επικρατήσει, η Ελλάδα θα κερδίσει έδαφος.

Ο Ρέγκλινγκ έχει ήδη αποδείξει ότι είναι εφαρμόσιμες οι ιδέες του. Στα μέσα της δεκαετίας του '80, όταν δούλευε στο ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και στην Τζακάρτα, υιοθέτησε μια παρόμοια συμπεριφορά για να σώσει τις Φιλιππίνες. Η προσπάθεια πέτυχε, η κυβέρνηση της Μανίλας κατάφερε με το δανεισμό από το ΔΝΤ να μειώσει τα χρέη της χώρας.

Χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια

Για να λειτουργήσει το μοντέλο της Μανίλας στην Ευρώπη, χρειάζεται ωστόσο να παρθούν κάποια επιπλέον προληπτικά μέτρα. Ο μηχανισμός του Ρέγκλινγκ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει εκείνα τα 440 δισ. ευρώ που υπάρχουν προς διάθεση για τις χώρες της ευρωζώνης. Μέχρι στιγμής χρειάζονταν νέες σημαντικές μέθοδοι για δημιουργία αποθεματικού μετρητών. Είναι απαραίτητο αυτό για την καλύτερη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας από τους οργανισμούς αξιολόγησης.

Οι έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, που διαθέτουν τα ανώτατα ποσά, θα πρέπει να εξασφαλίσουν επιπλέον εγγυήσεις. Οι χώρες με τη χειρότερη αξιολόγηση θα πρέπει να καταβάλουν μετρητά.

Η ιδέα του Ρέγκλινγκ έχει καλές πιθανότητες να υλοποιηθεί τον Μάρτιο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Εκεί τα μέλη της ευρωζώνης θα αποφασίσουν επί της ιδέας του Ρέγκλινγκ. Μια συνταγή που έχουν επεξεργαστεί σύμβουλοι του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στο πλαίσιο της συνάντησής τους στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, οι υπουργοί Οικονομικών του Γιούρογκρουπ συζήτησαν πάνω σ' αυτή την πρόταση. Υπήρξαν θετικές αντιδράσεις για το σχέδιο. "Θα ήταν λάθος να οικοδομήσουμε ζώνες με ταμπού", δηλώνει ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε συνέντευξη στο "Σπίγκελ".

Εσκεμμένα δεν διέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών το σχέδιο από τον κατάλογο των προτάσεων.

Η ιδέα του Ρέγκλινγκ προσκρούει ακόμα στη συγκατάθεση των οικονομολόγων. "Η Ελλάδα είναι τόσο υπερχρεωμένη που η αναλογία του χρέους της με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν δεν της επιτρέπει να σταθεροποιηθεί με δικές της δυνάμεις", λέει ο γενικός διευθυντής της Commerzbank, Γιοργκ Κρέμερ. "Θα ήταν πιθανό η Ελλάδα να ξεπληρώσει το χρέος της σταδιακά, σε σημείο που η χώρα υποστηριχθεί και προχωρήσει στην επαναγορά των ομολόγων της".

Παρ' όλα αυτά, η ανταλλαγή παλαιών κρατικών ομολόγων με καινούργια με χαμηλότερο τόκο είναι μια τολμηρή υπόθεση. Σίγουρα υπήρχαν και πρόσφατα στον κόσμο αναδιαρθρώσεις χρεών. Η Ελλάδα όμως θα ήταν η πρώτη χώρα, σε μια νομισματική ένωση, που θα προχωρήσει σε αναδιαπραγμάτευση χρέους.

Τα Brady-Bonds

Ενα πρότυπο από την πρόσφατη εποχή είναι η έκδοση των λεγόμενων Brady-Bonds το 1989 στις ΗΠΑ. Μέσω αυτών τερμάτισαν οι Αμερικανοί μια μακρά τραπεζική κρίση που είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του '70. Τότε οι αμερικανικές τράπεζες δάνεισαν στις λατινοαμερικάνικες χώρες πολλά χρήματα τα οποία δεν μπόρεσαν αργότερα να αποπληρώσουν το Μεξικό, η Βραζιλία και η Βενεζουέλα.

Ο τότε Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Νίκολας Μπράντι, βοήθησε τα χρεωμένα κράτη και τις τράπεζες με το ίδιο τρικ που τώρα θέλουν να δοκιμάσουν και οι Ευρωπαίοι. Οι τράπεζες μπόρεσαν τότε να ανταλλάξουν τις απαιτήσεις τους με χαμηλού κόστους εξασφαλισμένα από την αμερικανική κυβέρνηση ομόλογα (τα Brady-Bonds).

Οσο έξυπνη είναι η ιδέα μιας οικειοθελούς μετατροπής χρέους της Ελλάδας και πιθανότατα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, τόσο τίθεται το ερώτημα αν θα βρεθούν αρκετοί πιστωτές να ακολουθήσουν αυτόν το δρόμο.

Τα κρατικά ομόλογα των Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια εκατοντάδων ευρωπαϊκών τραπεζών, ασφαλιστών και ταμείων συντάξεων. Μόνο τα γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν δανείσει 29 δισ. στην Πορτογαλία, 27 στην Ελλάδα και 109 στην Ιρλανδία.

Οι κίνδυνοι συγκεντρώνονται ειδικά σε εκείνες τις τράπεζες που στηρίζονται από το κράτος. Ετσι τα υψηλού ρίσκου ελληνικά κρατικά ομόλογα ήταν ύψους 7,8 δισ. ευρώ στους ισολογισμούς τους στην αρχή της ελληνικής κρίσης. Η Commerzbank συμμετείχε με 3 δισ. ευρώ. Η συνέπεια μιας παραίτησης αυτής ή άλλων τραπεζών θα είναι η επιβολή νέων φόρων. Ως επείγον καθήκον συνιστούν πολιτικοί οικονομολόγοι να μην επεκταθεί η κρίση στον χρηματοοικονομικό τομέα.

"Οι τράπεζες πρέπει να αποκτήσουν σημαντικά ίδια κεφάλαια για να αντέξουν τις ληξιπρόθεσμες αποσβέσεις των κρατικών ομολόγων", λέει ο Κάι Κόνραντ, διευθυντής του Max-Planck-Institut του Μονάχου.

Από πολλούς επενδυτές λείπει ένα κίνητρο για να συμφωνήσουν σε μια προσφορά ανταλλαγής. Και αιτία γι' αυτό είναι οι ισχύοντες κανόνες ισολογισμών. Μετά θα πρέπει οι τράπεζες να προσαρμόσουν προς τα κάτω την αξία των ομολόγων των χαρτοφυλακίων τους, αν θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά.

Αντί να ανταλλάξουν τα παλιά ομόλογα, ακόμα και τώρα, με νέα εγγυημένα με χαμηλή ονομαστική αξία, μπορούν οι τράπεζες να υπολογίσουν στο γεγονός ότι στο τέλος της λήξης των ομολόγων θα μπορούν να τα αγοράσουν στο άρτιο. Με τα στρες-τεστ την άνοιξη, η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να εξετάσει εάν οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντέχουν μια καινούργια κρίση, στην περίπτωση που η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων δεν θα αποτελούσε κανένα πλεονέκτημα για πολλές τράπεζες.

Πάνω σ' αυτό θα μπορούσε κάτι να αλλάξει, αν οι επιτηρητές εξανάγκαζαν τις τράπεζες να αποδεχτούν επισφαλείς απαιτήσεις.

Γερμανοί υποστηρικτές

Παρά τους κινδύνους, το μοντέλο της αναδιάταξης χρέους βρίσκει οπαδούς στο χώρο της πολιτικής, όπως για παράδειγμα στο οικονομικό επιτελείο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Ο πρόεδρός τους, Κουρτ Λάουκ, απαιτεί μια καινούργια αρχή για τη διάσωση του ευρώ, με ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και με μια πιο ισχυρή εναρμόνιση της οικονομικής πολιτικής των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οσο το δυνατόν πιο γρήγορα πρέπει να φτάσουμε και σε μια αναδιάταξη του χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. "Χρειαζόμαστε μια σαφή τομή σ' αυτές τις τρεις χώρες" λέει ο Λάουκ.

Ο Κλέμενς Φίεστ, οικονομολόγος στην Οξφόρδη, συστήνει στους πολιτικούς να δουν πιο ρεαλιστικά τα πράγματα. "Θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι τα ταμεία της Ελλάδας και της Ιρλανδίας είναι άδεια". Μόνο δύο πιθανότητες υπάρχουν για να ξεπεραστεί η κρίση. Οι ισχυρές χώρες να αναλάβουν ένα μέρος των χρεών ή οι πιστωτές να αποδεχτούν ότι δεν θα τους επιστραφούν στο ακέραιο τα χρήματά τους. "Θα είναι ακόμα καλύτερα, οι χώρες που έχουν το πρόβλημα να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση"». *

! Εν μέσω των ξένων δημοσιευμάτων περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, συναντώνται σήμερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, ο οποίος πριν από λίγες μέρες είχε ταχθεί κατά της αναδιάρθρωσης.
πηγή: enet

Το "λόμπι του Βορρά", με την επιμήκυνση, εκβιάζει για νέα αντιλαϊκά μέτρα..

ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ Ecofin και Eurogroup προ ημερών κατέληξαν χωρίς την πολυαναμενόμενη (από την κυβέρνηση) επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ της τρόικας από τα 5 χρόνια που ισχύει σήμερα στα 11 χρόνια.

Ζητούν άρση ασυλίας του Πάγκαλου | Για την υπόθεση Κουτούπη

Θ. Πάγκαλος
ΕΓΓΡΑΦΟ της εισαγγελίας έφτασε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, με το ερώτημα της άρσης της ασυλίας του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου.
Η υπόθεση αφορά τις δημόσιες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης εναντίον του κ. Ανδρέα Κουτούπη που είχε προταθεί για τη θέση του Γενικού Γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών.

Τα νησιά σας αντάλλαγμα για τα δάνεια! | «Υποθηκεύστε τα!» λέει γερμανικό ινστιτούτο

ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ότι η Ελλάδα, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, θα πρέπει, ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που λαμβάνει, να υποθηκεύσει περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου -όπως τα... ελληνικά νησιά- διατυπώνει, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου IWH, Ούλριχ Μπλουμ.

Ο Παπανδρέου θα προκηρύξει σύντομα εκλογές για την «νομιμοποίηση» του νέου Μνημονίου…

ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες του liako.gr παραγγέλθηκε χαρτί για ψηφοδέλτια.
Εφόσον οι εκλογές γίνουν πριν κλείσει το 18μηνο από τις προηγούμενες, θα γίνουν χωρίς σταυρό, πράγμα που ενισχύει τη θέση των κομματαρχών και βεβαίως ισχύει η λίστα. Όποιος είναι καλό παιδί, μπαίνει σε εκλόγιμη θέση...

Δ. Ιατρόπουλος: “Η Ελλάδα, δεν πέθανε ακόμη!”

* Συνέλληνες, οφείλουμε Όλες και Όλοι, να αμυνθούμε! Ως μονάδες, ως μέλη της οικογένειάς μας, και ως κύτταρα της κοινωνικής ομάδας που ανήκουμε, εξοστρακίζοντας πρώτα-πρώτα από πάνω μας, τη στημένη φρίκη «Αυτών», με το καθεβραδινό τους τηλεπαραμύθιασμα.

“Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω” και στα ΜΜΜ!

Σε «κίνημα» έχει μετατραπεί η «άρνηση» των επιβατών να πληρώσουν εισιτήρια στα Μέσα Μεταφοράς, κατά τα πρότυπα των διοδίων.
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα δεκάδων επιτροπών κατά της ακρίβειας, εκατοντάδες πολίτες δεν «χτυπάνε» εισιτήρια στα ακυρωτικά μηχανήματα, γεγονός, που αποτελεί «πονοκέφαλο» για τα συναρμόδια υπουργεία.

Μίμης Ανδρουλάκης: «Εδώ και τώρα επανατοποθέτηση του ελληνικού ζητήματος στο πλαίσιο μιας καταλυτικής ευρωπαϊκής λύσης»

Νέα φάση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, η οποία έχει πάρει χαρακτηριστικά κρίσης ηγεσίας. Νέες δυνατότητες για επανατοποθέτηση του Ελληνικού Ζητήματος στο πλαίσιο μιας καταλυτικής, συνολικής ευρωπαϊκής λύσης. Η αποτυχία του ευρωπαϊκού crisis management ανοίγει ένα νέο πεδίο συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης.

Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ΤΩΡΑ, πριν καταλήξουμε σε ερείπια...

του Μάκη Κουρή
Αδυσώπητοι είναι οι αριθμοί... Κανένας πλέον δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια. Ούτε να τους... καλλωπίσει. Στο 13,5% εκτινάχθηκε η ανεργία. 684.047 έχασαν τη δουλειά τους. Σε 2,5 με 3% υπολογίζουν τα συνδικάτα ότι θα φτάσει η αύξηση της ανεργίας στο πρώτο τρίμηνο του 2011.

Βαριές κατηγορίες μεταξύ Βουλής-Δικαστών

ΤΙΣ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΕΣ εκφράσεις που έχουν διατυπωθεί από το πάλαι ποτέ «βρώμικο 89» ανταλλάσουν με δημόσιες ανακοινώσεις του βουλευτές και δικαστές με φόντο την υπόθεση της Siemens αλλά και γενικότερα τα φαινόμενα ατιμωρησίας πολιτικών προσώπων.

Τυνησία: Έφυγε ο εκλεκτός του ΔΝΤ, Μπεν Αλί...

της Κατερίνας Κιτίδη
ΕΝΑ ΜΗΝΑ σχεδόν διήρκεσαν οι κινητοποιήσεις στην Τυνησία ενάντια στην ανεργία, τη φτώχεια και την αυταρχική κυβέρνηση του Μπεν Αλί και τελικά οι διαδηλωτές πέτυχαν ο ισόβιος ηγέτης της χώρας και προνομιακός συνομιλητής Aμερικανών και Eυρωπαίων να φύγει νύχτα και ταπεινωμένος από τη χώρα.

Στην υπηρεσία του Μνημονίου ...

του Γιώργου Τράγκα
ΚΟΧΛΑΖΕΙ ο κόσμος γύρω μας. Ο Πρόεδρος της Τυνησίας έφυγε με την οικογένειά του, ενώ έπεφταν νεκροί στους δρόμους οι διαδηλωτές στις συγκρούσεις με τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Τα Ηλύσια Πεδία, η Γαλλία, στενή φίλη της Τυνησίας, δεν τον έκαναν δεκτό και κατέληξε στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Τα συνθήματα της εξέγερσης είναι κατά της πείνας, της ανεργίας και της διαφοράς...

Σιωπητήριο από το Μέγαρο Μαξίμου για τα θέματα του χρέους της χώρας...

ΑΥΣΤΗΡΕΣ συστάσεις προς τους υπουργούς να είναι «προσεκτικότατοι» σε ό,τι αφορά στα θέματα του χρέους της χώρας και να ακολουθούν «επ’ ακριβώς» τη γραμμή του υπουργείου Οικονομικών, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, λίγες ημέρες μετά την τοποθέτηση του Θεόδωρου Πάγκαλου υπέρ της επιμήκυνσης του συνολικού χρέους της χώρας.

Γερμανικά σχέδια ελληνικής χρεοκοπίας!

ΠΑΡΟΤΙ στην Αθήνα οι αρμόδιοι υπουργοί κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια να το διαψεύσουν, ενώ ο Πρωθυπουργός συνέστησε στα στελέχη της κυβέρνησης να μιλούν με μεγάλη προσοχή για το θέμα, στην Γερμανία συζητούν πλέον ανοικτά για τα σενάρια ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας: ο νέος οικονομικός σύμβουλος της Μέρκελ δηλώνει ανοικτά σε τρεις γερμανικές εφημερίδες, ότι είναι αναπόφευκτη κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους!

Πρόωρες εκλογές για το νέο μνημόνιο!

ΣΤΑ ΟΡΙΑ της πολιτικής της αντοχής καλείται να φθάσει το προσεχές, κρίσιμο δίμηνο η κυβέρνηση, καθώς πιέζεται ασφυκτικά από την Γερμανία να παρουσιάσει στην τρόικα αναλυτικό σχέδιο πρόσθετων μέτρων σκληρής λιτότητας μέχρι και το 2014, με στόχο συνολικής εξοικονόμησης άνω των 12 δις. ευρώ....

Η κρίση φέρνει παγκόσμιο πόλεμο;

Σιγά-σιγά αρχίζουμε να ψυχανεμιζόμαστε πως τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, όχι μόνο στη χώρα μας, όχι μόνο πανευρωπαϊκά, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Το πολιτικοοικονομικό σύστημα δείχνει να μην ανταποκρίνεται στα παιχνίδια των κερδοσκόπων, δεν αντιδρά.

Γιάννης Δημαράς: « Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών», η νέα πολιτική κίνηση

Ολόκληρη η ομιλία του Γιάννη Δημαρά στην ΕΣΗΕΑ.

Φίλες και Φίλοι, γεια σας

Σε μια εποχή, εξαιρετικά δύσκολη για την πατρίδα μας, διαπιστώνουμε όλοι ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας παρακμάζει και κλονίζεται. Οι λόγοι, οι αιτίες και οι αφορμές είναι πολλές και εκτιμώ ότι τις γνωρίζετε.

Η συνεισφορά της WikiLeaks στην επανάσταση της Τυνησίας...

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΔΑΜΕ να συμβαίνει στη Τυνησία, μπορεί και να είναι η πρώτη επανάσταση στην ιστορία που είχε ως ηθικό αυτουργό την ιστοσελίδα WikiLeaks.
Όπως αποδείχθηκε, οι διαρροές των απόψεων του Αμερικανού πρεσβευτή στη Τύνιδα, που περιέγραφε τον πολυτελή βίο του προέδρου Zine el-Abidine Ben Ali και της οικογένειάς του, πυροδότησαν τη οργή του τυνησιακού λαού εναντίον του.

Μίκης Θεοδωράκης: Μ Π Ο Ρ Ο Υ Μ Ε !

Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Μίκη στο Rex:

Από την εποχή ακόμα της επανάστασης του ΄21 το πρόβλημα της ξένης εξάρτησης έγινε αναπόσπαστο οργανικό μέρος της εθνικής μας ζωής. Μπήκε μέσα στο πετσί του νεοσύστατου ελληνικού έθνους αλλάζοντας μορφές και λειτουργίες και γνωρίζοντας καλά να προσαρμόζεται σοφά και καίρια σε όλες τις ιστορικές και κοινωνικές αλλαγές, που πολλές φορές τις προκαλεί η ίδια.

Οκτώ πρώην υπουργοί στην προανακριτική;

ΟΚΤΩ ΠΡΩΗΝ υπουργοί, (4 από το ΠΑΣΟΚ και 4 από τη ΝΔ) θα παραπέμπονται στην προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο Siemens, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Το πόρισμα για την πολύκροτη υπόθεση, αν και δεν έχει τυπικά «κλειδώσει», αναμένεται να ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση ....

Γ. Καρατζαφέρης: "Εκλογές την άνοιξη και Γ.Γ. του ΟΗΕ ο Παπανδρέου!"

ΤΗΝ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ του ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου βολιδοσκοπείται για τη θέση του γ.γ του ΟΗΕ, εξέφρασε χθές ο Γ. Καρατζαφέρης τόσο στην τηλεοπτική εκπομπή του Γ. Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 όσο και στην ραδιοφωνική εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάοιυ στον Real Fm.

Επαναστάτες της συμφοράς...

Έγραψε πάλι ο Πάγκαλος! Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος συνήθως σχολιάζεται για... λάθος λόγους, ή τουλάχιστον όχι όσο θα έπρεπε για τους... σωστούς, έδωσε πάλι το στίγμα της κυβερνητικής πρόθεσης. Σε συνέχεια παλαιότερης δήλωσής του ότι «τα χρέη είναι για να αναδιαρθρώνονται», είπε στη συνέντευξή του στον Αλ. Παπαχελά ότι θα πρέπει να «επιμηκυνθεί» το σύνολο του ελληνικού χρέους – και όχι μόνο το δάνειο των 110 δισ. ευρώ του μηχανισμού «στήριξης».