02/09/11

Μετά τους πρόωρους, όπως αποδείχθηκε, πανηγυρισμούς για γρήγορη και συνολική λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, με ένα αξιόλογο «πακέτο» ελάφρυνσης και του ελληνικού χρέους, στον ορίζοντα της ευρωζώνης σωρεύονται νέα σύννεφα πάνω από τις ασθενείς περιφερειακές οικονομίες: το Βερολίνο αφήνει ανοικτό πλέον το ενδεχόμενο να λήξει χωρίς αποτελέσματα η Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου και να αφεθούν οι οικονομίες της περιφέρειες… βορρά στα λιοντάρια των αγορών.

Ένας παλιός μας γνώριμος, η τουρκική κορβέτα TCG BODRUM (F501) A-69 ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, εξερχόμενη από τη Σμύρνη, κινήθηκε βορείως Χίου και στη συνέχεια δυτικά των Ψαρών σε διεθνή ύδατα. Κατόπιν, τήρησε νοτιοδυτική πορεία και εισήλθε περί της 19: 30 εντός των Eθνικών Xωρικών Yδάτων μεταξύ Τήνου - Μυκόνου. Η κορβέτα συνεχίζει με νότια πορεία και κινείται εντός Κυκλάδων (παρούσα θέση βορειοδυτικά Πάρου με νότια πορεία).

Ίσως και να είναι τυχαίο, αλλά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι η επίσκεψη και οι έλεγχοι της τρόικας αυτές τις μέρες, συνοδεύεται από κάποιες ειδήσεις οι οποίες επιχειρούν να αναπτερώσουν το ηθικό και να αποκαταστήσουν τη χαμένη τιμή των διαχειριστών της εξουσίας.

«Σήμα κινδύνου» εκπέμπουν οι επαγγελματοβιοτέχνες. Σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ),αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η εξαμηνιαία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ προβλέπει ότι τα λουκέτα αναμένεται να φτάσουν τις 225.000 μέσα στους επόμενους μήνες.

«Η προτεινόμενη ενσωμάτωση στα Συντάγματα των Ευρωπαϊκών Χωρών δεσμευτικών διατάξεων για τη δημοσιονομική πειθαρχία είναι ταπεινωτική για την αξιοπρέπεια των Ευρωπαϊκών Λαών.
Άλλωστε, η σχετική δέσμευση ως προς το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος έχει αναληφθεί ήδη, μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο έχει υπογράψει -ως γνωστόν- και η Ελλάδα…”. 

ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ υποστήριξή του στο κίνημα των πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν διόδια και εισιτήρια εκφράζει μέσω της συνέντευξής του στο περιοδικό «Επίκαιρα» που κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

ΣΥΜΦΩΝΑ με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Der Spiegel, υπήρξε άμεση διασύνδεση του Άκη Τσοχατζόπουλου με υπόγειες μίζες για να κερδίσει η γερμανική εταιρεία HDW το πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων υποβρυχίων τύπου «214», μεταξύ των οποίων και το γνωστό «Παπανικολής» που έγερνε!
Η ΜΙΑ σύμβαση υπογράφτηκε το 2000 και η άλλη το 2002, αμφότερες επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, ύστερα από σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Μενέλαος Γκίβαλος
Του Μενέλαου Γκίβαλου*
ΕΔΩ ΛΟΙΠΟΝ κατέληξε η από δεκαετιών θρυλούμενη «πολιτική ενοποίηση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης…
Στη δημιουργία ενός «σιδερένιου κλουβιού», ενός αυστηρού μονεταριστικού μηχανισμού, με καθαρώς νεοφιλελεύθερο «πυρήνα» τη διεύθυνση του οποίου θα αναλάβει η Γερμανία…

ΣΩΤΗΡΙΑ με 30 χρόνια στα κάτεργα είναι το «πιάτο» που μας πετάει η κυρία Μέρκελ, με... ορντέβρ την επιμήκυνση της πληρωμής των 110 δισ. ευρώ, συν τα 55 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα περίπου 50 δισ. ευρώ που θα μας δώσουν για την επαναγορά ομολόγων μας.

Μάθιου Νίμιτς
Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να συναντηθεί με αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στο γραφείο του στο Μανχάταν.
Η συνάντηση θα είναι “ανεπίσημη” και σκοπό θα έχει να παραθέσουν οι δύο χώρες τις θέσεις τους σχετικά με τις διαφορές τους....

Τζορτζ Σόρος
«Πλησιάζει το τέλος της κρίσης του ευρώ» εκτιμά ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, σε άρθρο του που δημοσιεύει στη βελγική εφημερίδα “Le Soir”. Με τίτλο «Ευρώ: η πίεση μειώνεται», ο Τζορτζ Σόρος διακρίνει την ύπαρξη της απαραίτητης βούλησης για μια ενιαία δημοσιονομική πολιτική ή κοινή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών της ευρωζώνης.

Ηρακλής Καλογεράκης*
του Ηρακλή Καλογεράκη*
ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΤΕΡΟ άκρο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, που απέχει 72 ναυτικά μίλια από Ρόδο και 1,25 από τις τουρκικές ακτές, ευρίσκεται ο Δήμος Μεγίστης.
Ο δήμος Μεγίστης περιλαμβάνει 14 νησίδες εκ των οποίων οι τρείς μεγαλύτερες, Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη, κατοικούνται δηλαδή έχουν από μόνες τους οικονομική ζωή και το σπουδαιότερο, μπορούν να συντηρήσουν από μόνες τους ανθρώπινη διαβίωση.

της Σοφίας Βούλτεψη
ΜΠΟΡΕΙ χθες ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να βρέθηκε στην Ελλάδα και, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, να προσπάθησε για μια ακόμη ένεση αισιοδοξίας, τα πράγματα, όμως, στη χώρα δεν πάνε καλά. Ο κ. Γιουνκέρ, διακήρυξε ότι τόσο το ευρώ, όσο και η Ελλάδα θα επιζήσουν. Αποκάλεσε μάλιστα «ηλίθιους» όσους αμφισβητούν τις προσπάθειες της Ελλάδας και τις ζοφερές προβλέψεις τους.

ΜΕΙΩΣΗ 5,2% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής το Δεκέμβριο του 2010 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2009. Στη σύγκριση του Δεκεμβρίου του 2009 με τον αντίστοιχο μήνα του 2008 είχε σημειωθεί μείωση 6,7%.

Λύση στο φαινόμενο «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» αναζητά η κυβέρνηση, προκειμένου να μειώσει λίγο τις αντιδράσεις του κόσμου.
Για τον λόγο αυτό ετοιμάζει έκτακτες ρυθμίσεις για τη μείωση της τιμής των εισιτηρίων για τους ανέργους και όσων το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

«Οσμή» πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο αναδύεται από τις... απίθανες απαιτήσεις της τρόικας για ένα τετραετές πρόγραμμα βαρύτατης λιτότητας, που θα κάνουν τα μέτρα του 2010 να θυμίζουν παιδικό παιχνίδι. Το νέο σενάριο που κυκλοφορεί έντονα από χθες στους πολιτικούς και τραπεζικούς κύκλους προβλέπει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει στις 25 Μαρτίου μια ευνοϊκή ρύθμιση για το χρέος, να την «εξαργυρώσει» πολιτικά σε πρόωρες εκλογές τον Μάιο και να περάσει από τη Βουλή το σκληρό πακέτο μέτρων για την τετραετία 2012-2015 τον ίδιο μήνα.

ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ συνέχεια υπόσχεται η κυβέρνηση στην τρόικα, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ και για το 2015.
Η τρόικα έχει ζητήσει την εξειδίκευση των μέτρων ύψους 12 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 - 2014 και το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει από τώρα τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2015, με στόχο να μειωθεί τότε το έλλειμμα κάτω από το 2% του ΑΕΠ.

ΜΕ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ και πορεία προς τη Βουλή κλιμακώνουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί, ενώ αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαρθρωτκές αλλαγές στην Υγεία. Οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούν μέχρι και την Παρασκευή, ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργούν μέχρι αύριο.

ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ατζέντα συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.
ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ της συνεδρίασης θα παρέμβουν ο πρώην αναπληρωτής καγκελάριος και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, και ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης με αντικείμενο τον βιοκλιματικό και οικολογικό σχεδιασμό.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.