07/14/11

Να σώσουν τον τόπο από το δράμα που περνά, αυτή την εποχή κρίσης, καλεί με ανοικτή του επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τους επιχειρηματίες της Ελλάδας.
Τους ζητά να προβάλλουν τις αρετές τους, όπως την φιλοπατρία, τη γενναιοδωρία, την αυταπάρνηση και τη μεγαλοθυμία και να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια που γίνεται για να διασωθεί η ασθμαίνουσα οικονομία.

του Κώστα Ανδριανόπουλου
Δυναμώνει. η απαίτηση για εθνική κυριαρχία.
Το πολιτικό κλίμα στην χώρα αλλάζει. Με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, η ατμόσφαιρα βαραίνει, η επικαιρότητα μετατοπίζεται. Επιταχύνεται η μετατροπή της Ελλάδας σε προτεκτοράτο, με σχεδιασμούς ταχύρυθμους, ανοικτούς, μαζικά αντιληπτούς. Δεν πρόκειται για ιδεολογική απλά προέκταση της συντελούμενης κυρίαρχης κοινωνικοπολιτικής διαδικασίας.

του Κ. Μπετινάκη στο Στύξ
TΟ ΓΡΑΦΟΥΝ ξεκάθαρα σήμερα δύο σοβαρές ευρωπαϊκές εφημερίδες, αναφερόμενες σε όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν γύρω μας με τους μαθητευόμενους μάγους που έχουν αναλάβει να διαχειριστούν την οικονομική κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν. Το οικονομικό κατεστημένο που έπαιξε άσχημο παιχνίδι σε βάρος των λαών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Χωρίς να ξεχνάμε τις οικονομικές δυσκολίες της Ιαπωνίας. Επειδή η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας ανάγεται σε μη συγκρίσιμες συνθήκες διαβίωσης του λαού της.

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΣΗ που έχει στο χειρισμό της ελληνικής γλώσσας (ενσωματώνοντας εσχάτως και αγγλικές λέξεις στο λόγο του, παρότι σπούδασε στη Γαλλία), ο Β. Βενιζέλος θέλησε χθες να καθησυχάσει τους Έλληνες, σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «επιλεκτική χρεοκοπία» και τις συνέπειές της. «Δεν είναι αυτό που νομίζετε», ήταν το πνεύμα των δηλώσεων του κ. Βενιζέλου, «γιατί η επιλεκτική χρεοκοπία δεν είναι στην πραγματικότητα... χρεοκοπία».

«Επικίνδυνη για την πατρίδα» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο Βασίλης Οικονόμου, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Πανελληνίου Άρματος Πολιτών, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη ΝΕΤ.

του Κώστα Χαρδαβέλλα
ΤΩΡΑ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ είναι ένα βήμα πριν την πτώχευση – έστω και επιλεκτική κατά Βενιζέλο - αρχίζει η εφαρμογή του σχεδίου μοιρασιάς με την Τουρκία του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου (πετρέλαια και φυσικό αέριο).

του Μελέτη Μελετόπουλου*
«Δεν σκοπεύω να προεδρεύσω της διαλύσεως της Βρεταννικής Αυτοκρατορίας», είπε ο Ουίνστων Τσώρτσιλλ, όταν η τότε παγκόσμια υπερδύναμη κατέρρεε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
    Σήμερα, ο εξαιρετικός άνθρωπος που βρίσκεται στον τιμητικό θώκο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κινδυνεύει να βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να παρακολουθήσει ως θεατής την διάλυση του Ελληνικού κράτους.

ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ αναδιάταξη της πολιτικής σκηνής παρουσιάζει σημαντική δημοσκόπηση της VPRC για τα "ΕΠΙΚΑΙΡΑ"με άρθρο-ανάλυση του Χριστόφορου Βερναρδάκη.
Από την έρευνα που δημοσιεύουν τα «Επίκαιρα» προκύπτουν οι βασικές τάσεις εξέλιξης της πολιτικής σκηνής, λίγες εβδομάδες μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και ενάμιση περίπου μήνα πριν τον καταλυτικό για τις εκλογές μήνα Σεπτέμβριο. Η ΝΔ φαίνεται να προηγείται σταθερά και το 54% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν θα ξαναψηφίσει το κυβερνών κόμμα.

Για «επιλεκτική χρεοκοπία», εκτόξευση του δημοσίου χρέους στο 172% του ΑΕΠ το 2012 αλλα και για το ότι η χώρα μας δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές ούτε το 2014 κάνει λόγο η 4η έκθεση αξιολόγησης της πορείας εφαρμογής του Μνημονίου, την οποία συνέταξαν οι επιθεωρητές του ΔΝΤ που συμμετέχουν στα κλιμάκια της Τρόικας.

του Γιώργου Καραμπελιά*
Ένα εγχείρημα παίρνει τέλος, για να δώσει τη θέση του στα πολύ σοβαρότερα, που σύντομα θα έλθουν
Δυστυχώς, ένα ακόμα εγχείρημα συγκρότησης πολιτικού πόλου, που άνοιξε στα τέλη του 2010 από τον Θεοδωράκη, με την πρόσκλησή του για  αυτοοργάνωση των πολιτών, μάλλον έληξε άδοξα στις 19 Ιουνίου, όταν ο ίδιος ο ιδρυτής του, τρομαγμένος από το ίδιο το δημιούργημά του, το ευνούχισε με έναν τρόπο που προσιδιάζει σε σχήματα τα οποία εύστοχα χαρακτηρίστηκαν ως ένας συνδυασμός σταλινικών πρακτικών και… Μόντι Πάιθονς, για το κωμικόν του πράγματος.

ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ της ευρωκρίσης, η διαχείρισή της από τους Ευρωπαίους πολιτικούς και ασφαλώς η Ελλάδα είναι και σήμερα στο επίκεντρο πολλών γερμανικών εφημερίδων.
«Αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος συνομιλίας του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τους ανταποκριτές της γερμανικής έκδοσης των Financial Times στην Αθήνα.

του Λεωνίδα Βατικιώτη*
Ένα νέο, ακόμη πιο αιματηρό κεφάλαιο στην πρωτοφανούς αγριότητας επίθεση που διεξάγεται εδώ και ένα χρόνο ανοίγει ο Εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Δράσης που ψηφίστηκε στις 30 Ιούνη από 155 βουλευτές και επίσης το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη 7 Ιουλίου.

Άκρως αποκαλυπτική για το πώς αντιμετωπίζουν την κρίση στην Ελλάδα οι ηγετικοί κύκλοι της Ευρώπης και για το ποιες θεωρούν αιτίες του προβλήματος που πρέπει να θεραπεύσουν ήταν η συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στο γερμανικό περιοδικό Φόκους και δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Θετικά αναμένεται ότι θα είναι τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, πλην της ATEbank, που διατυπώνονται αμφιβολίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στο Dow Jones Newswires.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 πήρε παράταση το πρόγραμμα εγγύησης του ελληνικού κράτους για τις τραπεζικές καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

«Επιλεκτική χρεοκοπία σημαίνει ανταλλαγή ομολόγων με διπλάσιο επιτόκιο. Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει υπό το βάρος των τόκων πλέον» είπε ο Στέφανος Μάνος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του στη γερμανική έκδοση των Financial Times ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφέρεται στο ενδεχόμενο μερικής αδυναμίας πληρωμών. «Θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη ζημία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» που κυκλοφορούν σήμερα, Πέμπτη 14 Ιουλίου , νέες αποκαλύψεις σχετικά με τη βοήθεια από τη Ρωσία, την κρίση χρέους στην Ελλάδα και το μεταβαλλόμενο πολιτικό σκηνικό.
Σε μια σημαντική συνέντευξή του στο Θανάση Αυγερινό ο ομογενής βουλευτής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας Ιβάν Σαββίδης αποκαλύπτει ότι ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν έτοιμος να δώσει στην Ελλάδα 25 δις ευρώ πριν το ΔΝΤ.

Προβλέπει βαθύτερη ύφεση και εκτροχιασμό του δημόσιου χρέους στο 172% το 2012
Η ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ του ελληνικού χρέους θα οδηγήσει σε αύξησή του και μάλιστα σημαντική (έως το 172% του ΑΕΠ το 2012), καθώς το Δημόσιο θα αναγκαστεί να παράσχει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες για να καλύψει τις απώλειές τους από τη συμμετοχή τους στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Αυτό εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα τεθεί σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας», ανεξαρτήτως του ποια θα είναι ακριβώς η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.