Πεδίο μάχης η Βουλή για το ΠΑΣΟΚ λόγω ρύθμισης Λοβέρδου

Δίχασε το ΠΑΣΟΚ αλλά και τάραξε τα θεμέλια της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και ειδικά η ρύθμιση που αφορούσε τους φαρμακοποιούς στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
 
Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία επί των 11 επίμαχων άρθρων τα οποία δημιούργησαν ποικίλες αντιδράσεις στους βουλευτές, τα κόμματα των οποίων συμμετέχουν στην συγκυβέρνηση, ενώ σε θρίλερ εξελίσσεται το αποτέλεσμα για το άρθρο 29 του υπουργείου Υγείας που προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.

Στη διάταξη υπάρχουν μεγάλες διαρροές από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είτε το καταψήφισαν είτε δήλωσαν "παρών".

Πολλές αρνητικές ψήφους συγκεντρώνουν επίσης: Το άρθρο 24 που προβλέπει περικοπή δώρων και επιδομάτων για όσους παίρνουν σύνταξη και είναι κάτω από 60 ετών, το άρθρο 6 που δίνει τη δυνατότητα για την δημιουργία δικηγορικών εταιρειών και το άρθρο 19 που προβλέπει την κατάργηση θυγατρικών εταιριών του ΕΟΜΜΕΧ με ταυτόχρονη απόλυση των εργαζομένων.

Ένταση δημιουργήθηκε απόψε στη Βουλή, πριν την ονομαστική ψηφοφορία για συγκεκριμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου, με αφορμή το άρθρο 29, που αφορά την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.

Παρά την βελτιωτική αλλαγή την οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος προκειμένου, όπως υποστήριξε, να αντιμετωπιστούν τα έντονα προβλήματα που εμφανίστηκαν από «πρακτικές δύστροπες ορισμένων φαρμακευτικών συλλόγων», τα κόμματα της αριστεράς ζήτησαν την πλήρη απόσυρση της διάταξης αναφέροντας ότι ανοίγει ο δρόμος για να μπουν στην λιανική πώληση του φαρμάκου οι πολυεθνικές εταιρίες. Αντίθετα, ΝΔ και ΛΑΟΣ πρότειναν να αποσυρθεί η βελτιωτική διατύπωση και να επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να δοθεί χρόνος για καλύτερη επεξεργασία της.

Ο κ. Λοβέρδος δεν δέχτηκε να αποσύρει το άρθρο το οποίο τελικά μπήκε και αυτό σε ονομαστική ψηφοφορία με αίτημα του ΚΚΕ, η οποία είναι σε εξέλιξη.

Στην ονομαστική ψηφοφορία ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν ενώ η ΝΔ ψήφισε "παρών".

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη, Βάσω Παπανδρέου και Γιάννης Βούρος δήλωσαν επίσης "παρών".

Πάντως, τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ο εισηγητής του κόμματος Νάσος Αλευράς αλλά και οι βουλευτές του κόμματος Απόστολος Κακλαμάνης και Χάρης Καστανίδης κάλεσαν τον κ. Λοβέρδο να λάβει υπόψη του τις αντιδράσεις των βουλευτών και των κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου