ΠΑΣΟΚ: Θέατρο παραλόγου και κλίμα διάσπασης

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και οι διαφωνίες κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του κινήματος, στην πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για εκλογή του νέου προέδρου μετά τις εθνικές εκλογές, και για παραμονή του ιδίου στην προεδρία έως τότε, με παράλληλη άμεση ανάδειξη υποψήφιου πρωθυπουργού.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, οκτώ μέλη του διατύπωσαν αρνητικές απόψεις για την εισήγηση Παπανδρέου, ο οποίος πρότεινε διαδικασία διαρχίας μέχρι τις εκλογές. Συγκεκριμένα, οι Σακελλάρης, Κουκουλόπουλος, Αντωνίου, Μίχας, Ανδρουλάκης, Σαλαγιάννης, Ράπτη και Πανταζής, εξέφρασαν την άποψη πως είναι αναγκαίες άμεσες διαδικασίες προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος πριν από τις εκλογές.

Παρά το σφυροκόπημα που δέχθηκε από σχεδόν όλα τα στελέχη, ο Γ. Παπανδρέου επέμεινε στην πρότασή του και τελικώς η λύση που δίνεται είναι η παραπομπή του θέματος της εκλογής νέου αρχηγού στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Ιανουαρίου. Έτσι, σε ενημέρωση που έκανε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε να συγκληθεί εκ νέου στις 12 Ιανουαρίου. Εκεί θα συζητηθεί σχέδιο εισήγησης, την οποία θα αναλάβουν να συντάξουν ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Έξαρχος, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Το σχέδιο θα κατατεθεί προς έγκριση στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το οποίο προγραμματίστηκε για το Σαββατοκύριακο στις 14 και 15 Ιανουαρίου. Το Εθνικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με την εκλογή προέδρου. Στην περίπτωση που αποφασιστεί αλλαγή ηγεσίας πριν τις εκλογές τότε δεν θα τεθεί θέμα άλλου υποψήφιου πρωθυπουργού, αφού ο πρόεδρος που θα αναδειχθεί από την βάση θα είναι και υποψήφιος πρωθυπουργός. Σε περίπτωση που το Σώμα αποφασίσει να δεχθεί την εισήγηση Παπανδρέου για έτερο πρόσωπο που θα τεθεί υποψήφιο ως πρωθυπουργός, τότε εκεί θα καθοριστούν και οι σχετικές διαδικασίες.

Επίσης στο Εθνικό Συμβούλιο θα επισημανθεί η ανάγκη για κοινή συμβολή όλων σε μια προσπάθεια που θα καταβληθεί από την παράταξη για τον αγώνα του ΠΑΣΟΚ εν όψει των εθνικών εκλογών. Επιπλέον, θα καταδειχθεί τι έγινε κατά την κυβερνητική περίοδο, ποιες ήταν οι αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου, αξιολόγηση αυτών και απολογισμός.

Δοκιμάζεται σκληρά η συνοχή του κόμματος

Η πρόταση Παπανδρέου, αν επιμείνει σε αυτήν 'εως τις 15 Ιανουαρίου, θα διχάσει το ΠΑΣΟΚ και θα δοκιμάσει τη συνοχή του. Οι κορυφαίοι διαμηνύσουν ότι ο Γιώργος πρέπει να αποχωρήσει, αλλιώς «θα τα σπάσουμε», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Το τι μπορεί να συμβεί, φάνηκε και από την ένταση των διαλόγων στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο. Ο Γ. Παπανδρέου δέχθηκε σκληρή κριτική που επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την εξουσία.

Ο κ. Σαλαγιάννης, απευθυνόμενος προσωπικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κατηγόρησε ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια λειτούργησε στο ΠΑΣΟΚ περισσότερο ως απόλυτος κυρίαρχος και όχι ως εκλεγμένος πρόεδρος. Εκνευρισμένος ο κ. Παπανδρέου τον διέκοψε λέγοντας ότι «άρα, έχει δίκιο ο αδερφός μου!». «Μια φορά ακόμα να παρέμβει έτσι ο αδελφός σας δεν θα μείνει τίποτα από το κύρος σας στην κοινωνία. Ο αδελφός σας μίλησε ως εκπρόσωπος δυναστείας με τη νοοτροπία του πρίγκιπα», απάντησε ο κ. Σαλαγιάννης.

Η Τόνια Αντωνίου φέρεται επίσης ότι είπε στον κ. Παπανδρέου: «Εγώ, που δεν διακατέχομαι από ραγιαδισμό, σας ρωτώ: Το 2004 αλλάξαμε αρχηγό για να μειώσουμε τη διαφορά από τη ΝΔ. Τώρα που παίζεται η ύπαρξη της παράταξης, γιατί να μην αλλάξουμε ηγεσία;».

Συνολικά οκτώ από τα 14 μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, διαφώνησαν με την πρόταση για διαρχία και ζήτησαν να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την εκλογή προέδρου. Πρόκειται για τους: Σακελλάρη, Κουκουλόπουλο, Μίχα, Ανδρουλάκη, Σαλαγιάννη, Τόνια Αντωνίου, Συλβάνα Ράπτη και Πανταζή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου