Νέο χαράτσι για αγρότες | Σχέδιο «νομιμοποίησης» καταπατημένων εκτάσεων επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Ένα σχέδιο με το οποίο θα νομιμοποιηθούν χιλιάδες εκτάσεις που ανήκουν στο δημόσιο και έχουν καταπατηθεί, φέρεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα, που εκτιμάται ότι θα φέρουν στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Η εξαγορά των εδαφικών εκτάσεων θα γίνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείονται και εκπτώσεις.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», το υπουργείο εξετάζει ένα πλαίσιο το οποίο θα διέπει τους όρους απόκτησης νόμιμων τίτλων για τις εκτάσεις αυτές. Το σχέδιο που εξετάζεται, παρέχει το δικαίωμα στους αυθαίρετους κατόχους να εξαγοράσουν στην ουσία από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμήματος το οποίο υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός της συναλλαγής μένουν οι δασικές εκτάσεις ή εκτάσεις σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, ακίνητα σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος και σε προστατευόμενες περιοχές που απαγορεύεται η δόμηση. Επίσης, για να υπαχθεί μια έκταση στη συγκεκριμένη ρύθμιση, θα πρέπει η καταπάτηση να έχει γίνει πριν από 25χρόνια και να συνεχίζεται μέχρι σήμερα και να αποδεικνύεται αυτό είτε με μάρτυρες είτε με επίσημα χαρτιά.

Το σχέδιο προβλέπει σε πρώτη φάση την τακτοποίηση περίπου 50.000 μικρών καταπατημένων εκτάσεων. Σημειώνεται ότι στα «χέρια» των καταπατητών υπολογίζεται ότι βρίσκεται το 40% της γνωστής δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Χαράτσι-πλήγμα στην αγροτιά  

Το νέο αυτό χαράτσι θα πλήξει κυρίως τα χαμηλά αγροτικά εισοδήματα των κατοίκων της υπαίθρου, η «πιστοποίηση» της καταπάτησης θα γίνεται με την αντιπαραβολή της σημερινής ιδιοκτησίας των αγροτεμαχίων με προπολεμικές αεροφωτογραφίες που διαθέτει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού.  
 
Η νέα αυτή «τακτοποίηση των αγροτικών καταπατήσεων» θεωρείται βαρύ πλήγμα αφού θα κληθούν οι αγρότες να «εξαγοράσουν» αγροτεμάχια τα οποία κληρονόμησαν, κατέχουν και καλλιεργούν επί πολλές δεκαετίες καταβάλλοντας και την φορολογία για την παραγωγή αυτών των αγροτεμαχίων.
Χαράτσι τέλος το οποίο έρχεται να επιβληθεί σε μια περίοδο που η αγροτική παραγωγή καλείται σε επανεκκίνηση προκειμένου να συμβάλλει και αυτή στην συλλογική προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας και ταχείας εξόδου από την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου