«H δανειακή σύμβαση όχημα πλήρους εξανδραποδισμού ενός ολόκληρου λαού»

Την πρόθεσή της να αναλάβει πρωτοβουλία για την ενημέρωση των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων προς επισήμανση των επιχειρούμενων εκτροπών, γνωστοποιεί η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας – όπως αναφέρει σε κείμενο – διακήρυξη, που συνέταξε μετά τη σημερινή συνεδρίασή της.

Η Ολομέλεια αναφέρει πως το όλο διακύβευμα δεν έγκειται πλέον στην άρση των δημοσιονομικών αδιεξόδων της χώρας, αλλά επεκτείνεται σε ζήτημα βαθιά θεσμικό. Εκφράζει δε «τις ανησυχίες της για την εμπλοκή εξωθεσμικών και στερούμενων δημοκρατικής νομιμοποίησης παραγόντων στη χάραξη των υιοθετούμενων πολιτικών, η οποία καταλήγει να ισοδυναμεί με συνταγματικά ανεπίτρεπτη εκχώρηση εξουσιών, μετατρέποντας μια σύμβαση αμιγώς δανειακή σε όχημα πλήρους εξανδραποδισμού ενός ολόκληρου λαού».

Επισημαίνει πως «οι αρχές του Κράτους Δικαίου και τα ατομικά και θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, καθώς και η δημοκρατική αντιπροσωπευτική αρχή, τελούν «υπό διωγμό» και επιχειρείται η υποκατάσταση του Συντάγματος, των θεμελιωδών αξιών επί των οποίων (υποτίθεται πλέον ότι) οικοδομείται η Ευρωπαϊκή Ένωση από τα «μνημόνια», τις δανειστικές συμβάσεις και τους εφαρμοστικούς αυτών νόμους, που πλέον έχουν καταστεί «παρασύνταγμα» και «παρασυνθήκη».

Μεταξύ άλλων στο κείμενο – διακήρυξη η Ολομέλεια αναφέρει:


• Διακηρύσσουμε την πλήρη αποστροφή μας προς κάθε ενέργεια ή συζήτηση που συνεπάγεται παραίτηση από εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα υπό την πίεση μιας νέας μορφής κατοχής, αυτής του χρήματος.

• Αντιδρούμε στην υιοθέτηση μέτρων αποσπασματικών, μεσοπρόθεσμης λογικής, τα οποία στερούνται συγκεκριμένης στόχευσης, αποστρέφονται την αναπτυξιακή λογική και – κατά συνέπεια – επιτείνουν την ύφεση.

• Δεν αντιδρούμε – όπως λέγεται – στην «απελευθέρωση» του επαγγέλματός μας καθώς προϋπόθεση της σχετικής αντίδρασής μας θα ήταν η ιδιότητά του ως πράγματι κλειστού.

• Καταγγέλλουμε τη στοχοποίησή μας ως δήθεν προνομιούχων και αρνούμενων να συμβάλλουν στα κοινωνικά βάρη ως μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης μέσω της τεχνητής πρόκλησης κοινωνικών αντανακλαστικών.

Την ίδια ώρα, η πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Υπαλλήλων Δικηγορικών Συλλόγων διατυπώνει την έντονη αντίδραση των μελών της στην προσπάθεια επιβολής «από εξωθεσμικούς παράγοντες ρυθμίσεων, με τις οποίες απαξιώνεται ο ρόλος των δικηγόρων, πλήττεται ο θεσμός της Δικαιοσύνης και ουσιαστικά καταργείται το δικηγορικό λειτούργημα». Τα μέλη της Ομοσπονδίας με επιστολή προς τον πρόεδρο της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Γιάννη Αδαμόπουλο, δηλώνουν ότι «θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια των διοικήσεων των Συλλόγων…».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου