Reuters: Δυσοίωνες οι προοπτικές για την Ελλάδα στην έκθεση της τρόικας

Η ύφεση που θα δημιουργηθεί από την συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας στην Eλλάδα θα είναι τόσο βαθιά που θα αυξήσει το χρέος και παράλληλα θα αποδυναμώσει σημαντικά την ελληνική οικονομία, εκτιμά η τρόικα στην έκθεση που ετοίμασε στις 15 Φεβρουαρίου και παρουσίασε τη Δευτέρα στο Eurogroup, ενώ υπαινίσσεται ότι μπορεί να χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης. 

Πρόκειται για την 9σέλιδη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που παρουσιάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και στην οποία υπάρχουν σαφείς προειδοποιήσεις.

Παρά την ευφορία που δημιουργεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας με δεύτερο δάνειο, η τρόικα επισημαίνει ότι λόγω της έντασης που δημιουργείται «μεταξύ των στόχων του προγράμματος μείωσης χρέους και της προσπάθειας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» θα απαιτηθεί η συνέχιση της «εσωτερικής υποτίμησης, η οποία όμως με τη σειρά της θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε υψηλότερο επίπεδο χρέους βραχυπρόθεσμα».

Η επιτάχυνση της διαδικασίας εσωτερικής υποτίμησης μέσω μείωσης μισθών και τιμών σε συνδυασμό με την υστέρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα βυθίσει την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση, αναφέρεται στην έκθεση.

«Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια διαδρομή με υψηλότερο χρέος που θα οδηγήσει σε ποσοστό της τάξης του 160% του ΑΕΠ το 2020. Δεδομένων αυτών των κινδύνων το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει επιρρεπές σε κινδύνους» σημειώνει η τρόικα, εστιάζοντας παράλληλα στα εξής:
- αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να καλύψει το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού (στο -1% το 2012) και να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2,5%, τότε το χρέος αντί να μειωθεί θα αυξηθεί.
- αν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν φτάσουν τα 46 δισ. ευρώ όπως είχε υπολογιστεί αρχικά αλλά περιοριστούν στα 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, τότε το χρέος θα φτάσει την ίδια χρονιά το 148%.
- αν ο ρυθμός ανάπτυξης δεν παραμείνει σε ετήσια βάση διαρκώς πάνω από το 1%, τότε το χρέος θα φτάσει το 143%.
- αν το κόστος δανεισμού του μηχανισμού στήριξης (από τον οποίο χρηματοδοτείται κατά μεγάλο μέρος η Ελλάδα) αυξηθεί κατά 100 μονάδες βάσης (λόγω υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας), τότε το ελληνικό χρέος θα ανέλθει στο τέλος της δεκαετίας στο 135%.
Παράλληλα, η τρόικα εκφράζει αμφιβολίες για την ικανότητα «των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις πολιτικές προσαρμογής στον ρυθμό που προβλέπεται» και τονίζουν ότι η πορεία μείωσης του χρέους «είναι εξαιρετικά επισφαλής», εξαιτίας των πιθανών καθυστερήσεων στην εφαρμογή αυτών των μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου