Πρόσθετα μέτρα ύψους 14 δισ. ευρώ εντός Μαΐου!

ΠΡΟΣΘΕΤΑ μέτρα αξίας 7% του ΑΕΠ (14 δισ. ευρώ) θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013 και του 2014 όπως αποκαλύπτει το ΔΝΤ. Το Ταμείο ουσιαστικά αυξάνει και άλλο τον πήχη των επιπλέον μέτρων που θα πρέπει να ανακοινώσει τον Μάιο η Ελλάδα.

Σε συνοδευτικό κείμενο της έγκρισης της δόσης που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ αναφέρει ρητά ότι το πακέτο μέτρων δεν είναι 5,5% του ΑΕΠ (11 δισ. ευρώ) όπως ήταν γνωστό από δηλώσεις της κυβέρνησης και της Κομισιόν. Διευκρινίζει ότι  το παραπάνω ποσό είναι αυτό που θα φέρουν οι περικοπές δαπανών την επόμενη διετία και δεν αρκεί.
Θα πρέπει να συμπληρωθεί από  επιπλέον 3 δισ. ευρώ που θα πρέπει να έρθουν στα κρατικά ταμεία  από την αύξηση των φορολογικών εσόδων για να καταστεί εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014...

Λαγκάρντ: «Δεν έχετε περιθώρια»

Με σαφή προειδοποίηση προς την Αθήνα συνοδεύτηκε από την Κριστίν Λαγκάρντ η έγκριση του δανείου ύψους 28 δισ. ευρώ.
«Δεν υπάρχουν περιθώρια αποκλίσεων», διαμήνυσε, προσθέτοντας ότι η έγκαιρη εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος, παράλληλα με την ευρεία υποστήριξή του από τον κόσμο και τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, «είναι κρίσιμες παράμετροι για την επιτυχία».

Τόμσεν: «Σπάστε ταμπού»

Στην Ελλάδα πρέπει να σπάσουν ταμπού για να λειτουργήσει το πρόγραμμα" δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν απαντώντας σε κατά την ενημέρωση που παρείχε σε εκπροσώπους διεθνών και ελληνικών μέσων ενημέρωσης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΔΣ για την έγκριση των 28 δισ. προς την χώρα μας.

Στην ερώτηση για το ποια είναι τα "ρίσκα" που θα μπορούσα να εκτροχιάσουν το νέο ελληνικό πρόγραμμα, ο. Τόμσεν τοποθέτησε ως πρώτο ιεραρχικά την ανάγκη αναδόμησης του δημόσιου τομέα (public sector) στην Ελλάδα προειδοποιώντας ότι "αν δεν υπάρχει συρρίκνωσή του και δεν μειωθεί το κόστος συντήρησής του, τότε το πρόγραμμα δε θα προχωρήσει".

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου