Νέο Ταμείο εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με 1 δισ. ευρώ

Δάνεια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην αγορά για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά τη δημιουργία ειδικού Ταμείου Εγγυήσεων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων * (ΕΤΕπ).

Το Ταμείο είναι κοινή πρωτοβουλία της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΤΕπ.

Ιδρύθηκε με κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ, προερχόμενο από κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων για την Ελλάδα τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί.

Θα παρέχει εγγυήσεις για δάνεια της ΕΤΕπ προς τις ΜμΕ (Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων) μέχρι συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα χορηγούνται μέσω συνεργαζόμενων με την ΕΤΕπ τραπεζών.

Υπογραφή της συμφωνίας

Τη Συμφωνία Χρηματοδότησης υπέγραψαν την Τετάρτη από πλευράς της Ελληνικής Δημοκρατίας η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, και από πλευράς της ΕΤΕπ ο Αντιπρόεδρος Πλούταρχος Σακελλάρης παρουσία του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιοχάνες Χαν.

Με αυτή την ευκαιρία, ο κ. Σακελλάρης τόνισε ότι «πρόκειται για ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο, που θα στηρίξει τη δραστηριότητα των ΜμΕ στην Ελλάδα.

Η χρηματοδότηση των ΜμΕ είναι καίριας σημασίας για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, αυτό το καινοτόμο εργαλείο, μέσω του πολλαπλασιαστικού του αποτελέσματος, θα συμβάλει στην αποδοτικότερη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ που έχουν διατεθεί για την Ελλάδα.

Βασιζόμαστε στην αγαστή συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ΕΤΕπ θα μεριμνήσει ώστε τα ποικίλα χρηματοδοτικά προϊόντα και η τεχνογνωσία της να είναι έτοιμα προς χρήση προς όφελος της Ελλάδας κατά τα προσεχή έτη».

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΤΕπ, εν όψει της ανάγκης, την οποία επισήμανε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να ενδυναμωθούν οι συνέργειες μεταξύ των δανείων της ΕΤΕπ και των κονδυλίων της ΕΕ, το νέο αυτό εργαλείο εμφανίζεται στον κατάλληλο χρόνο για να βοηθήσει την πραγματική οικονομία.

Θα παράσχει πρόσθετη ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων - ΜμΕ-  και θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησής τους.

(*) H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανήκει στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Δανείζεται χρήματα από τις αγορές κεφαλαίων και στη συνέχεια τα δανείζει με χαμηλά επιτόκια σε προγράμματα που βελτιώνουν τις υποδομές, την προμήθεια ενέργειας ή τα περιβαλλοντικά πρότυπα τόσο εντός της ΕΕ όσο και σε γειτονικές ή αναπτυσσόμενες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου