ΔΝΤ: «Το 2013 η ανάπτυξη στην Ελλάδα»

Η ελληνική οικονομία "πρόκειται μέσα στο 2013 να εξέλθει από την ύφεση", έστω και αν "για το σύνολο του 2013 ο ρυθμός ανάπτυξής της δεν θα αποκλίνει πολύ από τον μηδενικό", ανακοίνωσε το ΔΝΤ επίσημα --αναθεωρώντας την πρόβλεψη, που έκανε τον Δεκέμβριο.

Στο μεταξύ, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε σήμερα ένα τετραετές πρόγραμμα συμμετοχής του Ταμείου στη νέα δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα, συνολικού ύψους περίπου 28 δισ. ευρώ ή 36,7 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου, η διευθέτηση αυτή έγινε στο πλαίσιο του "διευρυμένου μηχανισμού διευκόλυνσης" (EFF) με στόχο την στήριξη του "φιλόδοξου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας τα επόμενα τέσσερα χρόνια".

Η έγκριση επιτρέπει την άμεση εκταμίευση των 1,65 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την εφαρμογή ευρείας κλίμακας επώδυνων μέτρων, τα τελευταία δύο χρόνια, εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής ύφεσης και ενός δυσχερούς κοινωνικού περιβάλλοντος» τόνισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το στίγμα των προθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως καταγράφονται και στην έκθεση της «Αποστολής» του Ταμείου, έδωσε απόψε ο Πολ Τόμσεν, μετά την απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή του Ταμείου στη νέα δανειακή συμφωνία στήριξης της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης και απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις, τόσο ο κ. Τόμσεν, όσο και ο Μαρκ Φλάναγκαν, αναφέρθηκαν στις οικονομικές προοπτικές της χώρας μας και στις εξελίξεις που προδιαγράφονται.

Μεταξύ άλλων, ζήτησαν μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη δημοσιονομική προσαρμογή, πιστή εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι απαιτούνται «δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ότι υπάρχει «κενό ανταγωνιστικότητας» και πως χρειάζεται «εσωτερική υποτίμηση».

Ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «αποτυχία επίτευξης των οικονομικών στόχων, θα οδηγήσει σε μη διατηρήσιμη δυναμική του προγράμματος», προσθέτοντας «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απόκλισης».

Λαγκάρντ: Δεν υπάρχουν περιθώρια αποκλίσεων

«Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε ένα ασφαλές μονοπάτι με τη στήριξη των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν» διαμηνύει η επικεφαλής του ΔΝΤ. Η καταβολή των 28 δισ. ευρώ θα γίνει σε 16 ισόποσες δόσεις ύψους 1,65 δισ. ευρώ,

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου