Μίχαελ Κέμερ: «Η Ελλάδα δε σώθηκε ακόμη»

Μίχαελ Κέμερ, Γ.Γ Γερματικών Τραπεζών
«Καλή είδηση» χαρακτήρισε την έκβαση των διαπραγματέυσεων για το PSI ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ, ο οποίος προειδοποιήσε ωστόσο ότι «η δουλειά μόλις άρχισε». 

Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ, μιλώντας σήμερα στο γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk, χαρακτήρισε «καλή είδηση» το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο κατέδειξε την αλληλεγγύη του ιδιωτικού τομέα, εκτιμώντας ωστόσο ότι αποτελεί κακό μήνυμα για τις χρηματαγορές το γεγονός ότι η ευρωζώνη επέτρεψε σε ένα μέλος της να μην αποπληρώσει τα χρέη του.

«Προσωπικά περίμενα κάπως μικρότερη συμμετοχή, αλλά το 85,8% είναι πάρα πολύ καλό. Πρέπει όμως φυσικά να πούμε ότι, παρά την δικαιολογημένη χαρά, η Ελλάδα κατάφερε τελικά μόνο να αγοράσει ξανά χρόνο και δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγει να εκπληρώσει επιτέλους τις υποχρεώσεις της, να προχωρήσει στη δημοσιονομική εξυγίανση, να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας και να κάνει ιδιωτικοποιήσεις. Αυτά είναι πολύ σημαντικά και μαζί με τη χαρά για το καλό αποτέλεσμα δεν πρέπει να τα ξεχνάμε», σχολίασε ο κ Κέμερ.

Σιγουριά για το δεύτερο πακέτο

 Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών εξέφρασε την άποψη ότι το PSI δεν έχει πλέον περιθώρια αποτυχίας, καθώς το 90% των αναταλλάξιμων ομολόγων έχουν εκδοθεί με βάση το ελληνικό δίκαιο, άρα η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να ενεργοποιήσει αναδρομικά της ρήτρες συλλογικής δράσης για να επιβάλλει τη συμμετοχή πιθανών απρόθυμων επενδυτών.

Για την εξέλιξη στο ζήτημα του δεύτερου πακέτου ο κ Κέμερ εκτιμά: «Είμαι σίγουρος ότι θα εγκριθεί. Αν αυτό γίνει ήδη σήμερα κατά την τηλεδιάσκεψη ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα το δούμε. Αλλά αυτή ήταν η αρχική προϋπόθεση και τώρα εκπληρώθηκε. Γι‘ αυτό δε βλέπω το λόγο να μη δοθεί το δεύτερο πακέτο. Αλλά, άλλη μία φορά, παρακαλώ δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα σώθηκε και πως η κρίση ξεπεράστηκε. Είναι ένα σημαντικό βήμα και είναι καλό ότι ο ιδιωτικός τομέας επέδειξε αλληλεγγύη, αλλά η δουλειά μόλις άρχισε».

Σύμφωνα με τον κ Κέμερ το ελληνικό κούρεμα έχει δύο πλευρές. Μία θετική, καθώς δέχεται βοήθεια η Ελλάδα, αλλά και μία αρνητική, καθώς μετά την περίπτωση της Ελλάδας οι χρηματαγορές θα αξιολογούν πολύ αυστηρότερα την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου