Δικαστικό μπλόκο στα αναδρομικά των βουλευτών

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απέρριψε το αίτημα πρώην βουλευτών για αναδρομικά. Διαβάστε ποιοι είναι οι 43 που είχαν παραιτηθεί της διεκδίκησης. Οι βουλευτές, πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές έχασαν την "μάχη" στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο με μια πρώτη απόφασή του έκρινε ότι δεν δικαιούνται αναδρομικές διαφορές αποδοχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο 43 βουλευτές παραιτήθηκαν από την μισή και πλέον Βουλή που έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη. 

Στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας έχουν προσφύγει βουλευτές και διεκδικούν, με το νόμιμο τόκο, τις διαφορές των αποδοχών τους, που δεν τους χορηγήθηκαν μετά την αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών.

Κατά μέσο όρο, με την κάθε αγωγή τους οι βουλευτές διεκδικούν 250.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιοριστεί το ακριβές ποσό, καθώς τα χρηματικά ποσά κυμαίνονται ανάλογα με το πόσες αγωγές έχει καταθέσει ο κάθε βουλευτής και με τα χρόνια που διετέλεσε βουλευτής.

Στις αγωγές τους, οι βουλευτές επικαλούνται ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές με τις οποίες καθιερώνεται η αρχή της διάκρισης των τριών λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), οι οποίες μεταξύ τους είναι ισοδύναμες και ισότιμες. Παράλληλα, ο κάθε βουλευτής διεκδικεί και αποζημίωση 10.000 ευρώ, για την ηθική βλάβη που υπέστη από την μη αναπροσαρμογή των αποδοχών του.

Ποιοι παραιτήθηκαν από τα αναδρομικά

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απέρριψε το αίτημα πρώην βουλευτών για αναδρομικά. Διαβάστε ποιοι είναι οι 43 που είχαν παραιτηθεί της διεκδίκησης

Από τους 150 και πλέον βουλευτές, πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές που έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη και διεκδικούν αναδρομικά παραιτήθηκαν από τις αγωγές τους στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, μέχρι στιγμής, μόνο οι 43. Από αυτούς τους 43, οι 17 ανήκουν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και οι 24 στον χώρο της ΝΔ.

Ειδικότερα, από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ παραιτήθηκαν οι Λεων. Τζανής, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Γεωργ. Κατηφόρης, Μαρία Ματσούκα (ευρωβουλευτής), Αλ. Βούλγαρης, Μυρσίνη Ζορμπά (ευρωβουλευτής), Παντ. Τσερτικίδης, Βασ. Κοντογιαννόπουλος, Ελισάβετ Παπαζώη, Γεωργ. Δρυς, Στεφ. Μανίκας, Αλεξ. Μπαλτάς, Δημ. Κουλουριάνος, Γ. Κίρκος, Γ. Πασχαλίδης, Εμμ. Μαστοράκης (ευρωβουλευτής) και Χρ. Θεοδώρου.

Από τη ΝΔ παραιτήθηκαν οι Μιχ. Λιάπης, Ιωάννης Πλακιωτάκης, Γεωργ. Μουτζουρίδης, Γεωργ. Κωνσταντόπουλος, Θεοδ. Σολδάτος, Αποστ. Σταύρου, Κων. Τσιπλάκης, Αθαν. Βαρίνος, Ανδρ. Κουτσούμπας, Γεωργ. Καλατζής, Αντ. Φούσας, Ζωή Μακρή, Χρυσή Καρύδη, Π. Αλιβιζάτος, Ξενοφ. Βεργίνης, Σταυρ. Παπαδόπουλος, Γιαν. Μανώλης, Βασ. Κορκολόπουλος, Αναστ. Λιάσκος, Μιχ. Μπεκίρης, Αθηνά Κόρκα -Κώνστα, Αντ. Μπέζας, Σταυρ. Κελέτσης και Δημ. Γαλαμάτης.

Από το ΛΑΟΣ, παραιτήθηκε ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος (1996 έως 2004, στο ΠΑΣΟΚ και από το 2009, στο ΛΑΟΣ), ενώ από το ΔΗΚΚΙ ο ευρωβουλευτής Εμμ. Μπακόπουλος, όπως και η χήρα και κόρη του Παν. Κοτσώνη (Συνασπισμός και ΚΚΕ).

Πάντως, δεν αποκλείεται ορισμένοι βουλευτές να έχουν καταθέσει παραιτήσεις και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου