Την αποπομπή Γεωργίου ζητούν Κουρουμπλής- Παπαδημούλης

Με επιστολή που συνυπογράφουν προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ζητούν την αποπομπή του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Η επιστολή έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής παρέμβασης του κ. Κουρουμπλή κατά την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής, με την κατάθεση αντίγραφου ηλεκτρονικής επιστολής, που είχε αποστείλει τον Οκτώβριο του 2010 ο κ. Γεωργίου στον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Με την επιστολή αυτή ο κ. Γεωργίου ζητούσε να αλλάξει ο νόμος για την ΕΛ.ΣΤΑΤ προκειμένου να «αποσαφηνιστεί» ο ρόλος του προέδρου της Αρχής.

Σημειώνεται ότι τα "Επίκαιρα" είχαν λάβει γνώση του επίμαχου e-mail και είχαν δημοσιεύσει από τον Σεπτέμβριο του 2011 απόσπασμά του, στο τεύχος 101, σε άρθρο υπό τον τίτλο "Κάποιοι ήθελαν να φέρουν το ΔΝΤ...".

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργίου κατήγγειλε ότι το συγκεκριμένο έγγραφο έχει υποκλαπεί από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, ενώ επί της ουσίας υποστήριξε ότι η επαφή του με τον κ. Τόμσεν ως αντιπρόσωπο του ΔΝΤ «είναι τελείως λογική» μέσα στο πλαίσιο των εργασιών του ως επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Στην επιστολή των δύο βουλευτών προς τον πρόεδρο της Βουλής, ωστόσο, τονίζεται πως η εν λόγω πρωτοβουλία του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, με την οποία -όπως καταγγέλλουν- «ζήτησε από τον κ. Τόμσεν την ωμή παρέμβασή του στα εσωτερικά της χώρας και ειδικότερα στην αλλαγή της νομοθεσίας, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από 20 ημέρες», «συνιστά πρόκληση για τους θεσμούς του κοινοβουλευτισμού και ιδιαίτερα για τη λειτουργία του κοινοβουλίου».

Σύμφωνα με τους κ.κ. Κουρουμπλή και Παπαδημούλη, η αποπομπή του κ. Γεωργίου από τη θέση του προέδρου σε μια δημόσια ανεξάρτητη Αρχή όπως η ΕΛΣΤΑΤ, κρίνεται απαραίτητη εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο λειτούργησε. «Πρόκειται», συμπληρώνουν, «για επιλογές που, όπως αποδεικνύεται, προσβάλουν βάναυσα τους θεσμούς της δημοκρατίας μας και κάθε έννοια σεβασμού στις αρχές που τη διέπουν».

Για το λόγο αυτό καλούν τον πρόεδρο της Βουλής να προβεί στην άμεση αποπομπή του, «θεωρώντας ότι ο απόλυτος σεβασμός στη θεσμική λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών προς το Κοινοβούλιο είναι ζήτημα αρχής» και κλείνουν με την παρατήρηση ότι «η αδιαφανής λειτουργία προσώπων που ηγούνται ανεξάρτητων Αρχών δεν συνάδει με την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος». 
( Hide )