Ισπανία: «Απεργία και διαμαρτυρίες κατά των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων» (βίντεο)

«Αυτό που θέλουμε είναι να αλλάξει στάση η κυβέρνηση και να σέβεται τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν τα συνδικάτα και η εργοδοσία», λέει η Βιρχίνια Φερνάντες, 42 ετών, εκπρόσωπος του τομέα των εκπαιδευτικών της UGT-Μαδρίτη.

Γενική 24ωρη απεργία πραγματοποιείται σήμερα στην Ισπανία κατά των εργατικών μεταρρυθμίσεων και της πολιτικής της λιτότητας, με τους απεργούς να συγκεντρώνονται μπροστά σε επιχειρήσεις και τις συγκοινωνίες να υπολειτουργούν.

Εκατοντάδες απεργοί πραγματοποιούν σήμερα πορεία φωνάζοντας «γενική απεργία» στο κέντρο της Μαδρίτης όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και πολλά καταστήματα είναι κλειστά, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ξεκινώντας την αυγή από πολλά σημεία της πρωτεύουσας, ομάδες διαδηλωτών που κρατούν κόκκινες σημαίες των δύο κύριων συνδικάτων, των UGT και CCOO, ενώθηκαν σταδιακά για να πραγματοποιήσουν πορεία στις Γκραν Βία και Αλκάλα, τις δύο μεγάλες κεντρικές αρτηρίες της πόλης, μπλοκάροντας την κυκλοφορία.

«Ας μην υποχωρήσουμε ούτε σπιθαμή μπροστά στη μεταρρύθμιση. Γενική απεργία», φώναζαν οι διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους φορούσαν κονκάρδες με το σύνθημα «όχι στη μεταρρύθμιση της φτηνής απόλυσης».

Έντονη η αστυνομική παρουσία στην Πουέρτα ντελ Σολ

Η κυκλοφορία είχε απαγορευτεί σε πολλούς δρόμους στο κέντρο της πόλης. Τους διαδηλωτές ακολουθούσε από κοντά η αστυνομία, η οποία έχει πολύ έντονη παρουσία στην πλατεία της Πουέρτα ντελ Σολ, στο κέντρο της Μαδρίτης, όπου πρόκειται να καταλήξει η μεγάλη διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αργά το απόγευμα.

«Δεν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε δουλειά, αύριο μπορούν να μας απολύσουν, με τη μεταρρύθμιση εργασίας τα αφεντικά μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, ακόμη και με τους δημόσιους υπαλλήλους», λέει ο Βίκτορ Μαγένκο, 34 ετών, ο οποίος εργάζεται σε ένα πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.

«Αυτό που θέλουμε είναι να αλλάξει στάση η κυβέρνηση και να σέβεται τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξαν τα συνδικάτα και η εργοδοσία», λέει η Βιρχίνια Φερνάντες, 42 ετών, εκπρόσωπος του τομέα των εκπαιδευτικών της UGT-Μαδρίτη.

«Η στάση της είναι εντελώς αυταρχική. Πριν από τις εκλογές δεν είχε πει ότι θα έπαιρνε αυτά τα μέτρα, τα οποία δεν δικαιολογούνται από την κρίση. Δεν θα βελτιώσουν την απασχόληση ούτε την οικονομία», πρόσθεσε.

Για την κυβέρνηση Ραχόι, που βρίσκεται στην εξουσία μόλις εκατό ημέρες, η σημερινή γενική απεργία πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή, όταν το υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιάσει αύριο Παρασκευή τον προϋπολογισμό για την χρονιά αυτή και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους από 8,51% του ΑΕΠ στα τέλη του 2011 σε 5,3% το 2012.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου