Αλέξης Τσίπρας: «Ψήφος εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας»

Την ανάγκη οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη κυβέρνησης, και όχι για να ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσίαζοντας την πολιτική συμμαχίων εν όψει των εκλογών.


Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρχεται στις εκλογές με τον τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο».
Η πολιτική πρόταση της Διακήρυξης Κοινών Θέσεων αποτελεί το πρώτο επιστέγασμα της πολιτικής συμμαχιών, που όπως είπε ο κ. Τσίπρας θα συνεχιστεί και μετεκλογικά, έχει ως κεντρικό της εκλογικό στόχο «να σταματήσουμε όσους ρήμαξαν τη ζωή μας» και τονίζει την ανάγκη μιας μεγάλης ανατροπής.

Οι άξονες της Διακήρυξης Κοινών Θέσεων είναι:
  • Ανατροπή των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, αναστολή πληρωμών, για όσο χρειαστεί, ώστε να ανασυγκροτηθεί η οικονομία, και ταυτόχρονα επιλεκτική διαγραφή μέρους του χρέους και εξυπηρέτηση του υπόλοιπου με όρους και ρήτρα ανάπτυξης.
  • Αναδιανομή του πλούτου, κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη.
  • Πραγματική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και σε όφελος της κοινωνίας για την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
  • Να υπάρξει ασπίδα κοινωνικής προστασίας και υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών.
  • Πολυδιάστατη, ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική με ενεργητική πολιτική ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών, απεγκλωβισμός από το ΝΑΤΟ και απομάκρυνση από τη χώρα των ΝΑΤΟϊκών βάσεων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι επιθέσεις από το εξωτερικό σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν και θα ενταθούν και εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του για τον τρόπο με τον οποίο ξένοι αξιωματούχοι, κυρίως της ΕΕ, αναμειγνύονται στον εκλογικό αγώνα.

Κατηγόρησε τα συγκυβερνώντα κόμματα για προεκλογικό πυροτέχνημα, όσον αφορά τις εξαγγελίες για τους μετανάστες, προσθέτοντας ότι όσο και να συρρικνώσουμε τη Δημοκρατία, δεν θα λυθεί το πρόβλημα.
Το ζήτημα αυτό, πρόσθεσε, που είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, πρέπει να λυθεί με διαφορετικές πολιτικές και πρώτα από όλα πρέπει να καταγγελθεί το «Δουβλίνο ΙΙ», ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όσους μετανάστες θέλουν να φύγουν στις ευρωπαϊκές χώρες, να έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με την Δημοκρατική Αριστερά ή την κ. Κατσέλη, ο κ.Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει τις προγραμματικές συγκλίσεις, σημειώνοντας ότι «δεν βλέπουμε από την ίδια σκοπιά τα πράγματα».

Ειδικότερα για τη Δημοκρατική Αριστερά, τόνισε: «Δεν είναι μόνο ότι μετατρέπεται σε ενοχικό ΠΑΣΟΚ με την επιδρομή βουλευτών, η διαφορά μας είναι ότι στις προτάσεις μας, μάς απαντούν ‘εμείς θα εφαρμόσουμε τη δανειακή σύβαση γιατί είναι ο νόμος και αυτό δεν αλλάζει’. Όποιος πιστεύει ότι η μοίρα μας δεν αλλάζει, νομίζουμε ότι διαπράττει μεγάλο λάθος και τους καλούμε να αναθεωρήσουν αυτή την άποψη.»

Με τον ΣΥΡΙΖΑ συμπορεύονται η Ενωτική Κίνηση, οι Νέοι Αγωνιστές, η Κοινωνική Αριστερά, η ΕΔΗΚ, ενώ η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα συνεργάζεται ήδη εδώ και περίπου 6 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου