Πατριώτες, τα νεράντζια στην παρέλαση δεν ανατρέπουν το Μνημόνιο…

της Χριστίνας ΚΟΡΑΗ
Όταν υπάρχουν υπουργοί και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου που σκέφτηκαν, έστω και για μια στιγμή, μήπως θα ήταν καλύτερα να καταργηθούν οι παρελάσεις για να αποφευχθούν αποδοκιμασίες του πολιτικού προσωπικού, δείχνει πόσο λίγοι, τρομαγμένοι και κατώτεροι των περιστάσεων είναι.
Στην ίδια ακριβώς λογική του φόβου στηρίζεται και η ανακοίνωση, μετά τη σχετική σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου την περασμένη Δευτέρα, ότι οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου θα γίνουν κανονικά και θα παρευρεθεί σύσσωμη η κυβέρνηση!

Όσοι πιστεύουν ότι αυτή η θέση δείχνει «τόλμη» απέναντι στα νεράντζια είναι τουλάχιστον αφελείς. Αντίθετα, στέλνουν το μήνυμα ότι βλέπουν τις παρελάσεις ως πολεμική αναμέτρηση, στην οποία αυτοί οι “θαρραλέοι” αποφάσισαν να συμμετάσχουν, και να μην κρυφτούν από τον “εχθρό”.

Το βουβό πλήθος που αντέδρασε σε όλη τη χώρα στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, κατά του Μνημονίου, που ανέτρεψε βίαια τη ζωή του, ούτε νεράντζια κρατούσε ούτε γιαούρτια. Κι αν δεν εμφανιστεί ως ένα αυθόρμητο κίνημα την 25η Μαρτίου, να είμαστε βέβαιοι ότι θα βρει άλλο χρόνο, τρόπο και τόπο έκφρασης. Γιατί η λαϊκή οργή φουντώνει. Πώς να ζήσει ο άνεργος με 359 ευρώ το μήνα;
Όσο για τα νεράντζια, τα κρατούν συγκεκριμένες ομάδες. Αγανακτισμένοι και απελπισμένοι. Οργανωμένοι και αυθόρμητοι. Και προέρχονται από όλα τα κόμματα. Ούτε αυτοί μπορούν να ελεγχθούν, όσο η τρόϊκα θα βγάζει τα δόντια της με το “μνημόνιο 2” και δεν βλέπουν ένα φως στο προσωπικό τους δράμα που ζουν.

Η καταστολή, που όλα δείχνουν ότι μπαίνει μπρος, ενόψει και των εκλογών, δεν είναι λύση. Δηλαδή, οι πολιτικοί αρχηγοί θα μιλάνε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις με τα ΜΑΤ να τους προστατεύουν και έτοιμα να ρίξουν χημικά;

Η βία φέρνει βία. Το είδαμε σε όλες τις αναμετρήσεις της αστυνομίας με τους διαδηλωτές και τους κουκουλοφόρους. Τεράστιες υλικές ζημιές και ανθρώπινα θύματα είναι ο απολογισμός.

Ούτε δουλειά της αστυνομίας είναι να φυλάει τον Νταλάρα ή την όποια άλλη συναυλία από τις επιθέσεις αποδοκιμασίας. Η δουλειά της είναι να βρίσκεται στο δρόμο για να προστατεύει τους πολίτες από τους ληστές που δολοφονούν εν ψυχρώ για λίγα ευρώ.

Οι ακρότητες δεν οδηγούν σε κανένα αποτέλεσμα. Μόνο στη ζούγκλα. Ούτε το μΜνημόνιο ανατρέπουν. Τα νεράντζια το μόνο που πέτυχαν ήταν σχόλια και αναλύσεις. 

Οι εκλογές έρχονται. Η θα ψηφίσουμε το πολιτικό προσωπικό που πιστεύουμε ότι θα μας βγάλει από το σημερινό τούνελ και θα μαυρίσουμε αυτούς που θεωρούμε ως υπαίτιους, ή θα παραδοθούμε στην τυφλή αντίδραση. Έχουμε αντοχές και για νέες απώλειες ως κοινωνία;

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου