Α. Γεωργίου στην εξεταστική: «Μας έριξαν στα βράχια τα swaps του Σημίτη»

Κόλαφο για το ΠΑΣΟΚ και τον Κώστα Σημίτη αποτέλεσε η κατάθεση του εκλεκτού τού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, στην Εξεταστική της Βουλής κατά την οποία επιβεβαιώθηκε ότι η αιτία που τα spreads εκτοξεύθηκαν στα ύψη και η χώρα βρέθηκε σε αδυναμία δανεισμού ήταν η αποκάλυψη του περίφημου swap της κυβέρνησης Σημίτη με την Goldman Sachs.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά όπως αποκάλυψε ο κ. Γεωργίου τα στοιχεία για το swap τα κρατούσε κλειδωμένα στο συρτάρι του ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Αυτό, σύμφωνα με τον Π. Κουρουμπλή οδήγησε στη δήλωση του επικεφαλής της EUROSTAT Β. Ραντερμάχερ στις 8 Σεπτεμβρίου 2010 ότι «ακόμα δεν ξέρουμε πώς η Ελλάδα μαγείρεψε το χρέος». Είναι η ημερομηνία που τα spreads εκτοξεύθηκαν στα ύψη, με την Ελλάδα να βρεθεί σε αδυναμία δανεισμού.

Ο κ. Γεωργίου «παραδέχτηκε» ότι η αποκάλυψη και η καταγραφή του κρυφού swap με το οποίο η κυβέρνηση Σημίτη έκρυψε χρέος το 2000 ώστε να βάλει την Ελλάδα με πήλινα πόδια στην ευρωζώνη επιβάρυνε το δημόσιο χρέος του 2009 και των προηγούμενων ετών από το 2006 κατά 5,3 δισ. ευρώ για κάθε χρονιά. Ειδικά για το 2009 συνέβαλε στην αυξητική αναθεώρηση του χρέους κατά 2,26 % του ΑΕΠ. «Το swap της Goldman Sachs το 2001 θα έπρεπε να επηρεάζει το χρέος της γενικής κυβέρνησης. Αρχικά η επιρροή του επί του χρέους ήταν 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το swap επαναδιαπραγματεύθηκε μετά, άλλαξε χέρια και αυξήθηκε η αγοραία του αξία και έφτασε έτσι ώστε το 2008 - 2009 η αξία αυτού του swap να είναι 5,3 με 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ».

Οταν μάλιστα ο κ. Γεωργίου ρωτήθηκε γιατί αυτά τα στοιχεία δεν είχαν καταγραφεί από την ΕΛΣΤΑΤ και οδήγησαν στη δήλωση Ραντερμάχερ για μαγείρεμα και κατά συνέπεια στον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αγορές, με την απάντησή του έδειξε τον Γ. Παπακωνσταντίνου: «Τα στοιχεία αυτά δεν υπάρχουν στην ΕΛΣΤΑΤ. Υπάρχουν στο υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο Οικονομικών δεν τα έδινε. Λόγω αυτών των καθυστερήσεων φαίνεται ότι υπήρξε κάποιο σχόλιο για το οποίο, φυσικά, εγώ προσωπικά δεν φέρω ευθύνη».

Χθες πάντως με επιστολή τους στον Φ. Πετσάλνικο οι κ.κ. Κουρουμπλής και Παπαδημούλης ζήτησαν επισήμως την αποπομπή του κ. Γεωργίου από τη θέση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου