Χανς-Πέτερ Φρίντριχ: «Να καταργηθεί η Σένγκεν για τους Έλληνες»

Χανς-Πέτερ Φρίντριχ
Να καταργηθεί ουσιαστικά η Σένγκεν για τους Έλληνες ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών  Χανς-Πέτερ Φρίντριχ σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post. Η γιγάντωση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα απασχολεί σε τέτοιο βαθμό την γερμανική κυβέρνηση, που εδώ και λίγο καιρό καθιερώθηκαν και πάλι άτυποι έλεγχοι διαβατηρίων και ταυτοτήτων στα γερμανικά αεροδρόμια και σε όλους τους επιβάτες που έρχονται από την Ελλάδα. Οι επιβάτες καλούνται την ώρα της προσγείωσης να έχουν έτοιμα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα προς επίδειξη μόλις βγουν από τη «φυσούνα» και ο έλεγχος γίνεται από αστυνομικούς που τους περιμένουν στο χώρο του αεροδρομίου.

Όπως γράφει η Deutche Welle τη δυνατότητα να γίνονται περισσότεροι συνοριακοί έλεγχοι στο χώρο του Σένγκεν ζήτησε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χανς Πετερ Φρίτριχ, στην συνέντευξή του στην  Rheinische Post.

«Χρειαζόμαστε αυτούς τους ελέγχους όχι μόνο όταν γίνονται μεγάλες διοργανώσεις, όπως ποδοσφαιρικά παιγνίδια ή σύνοδοι κορυφής, αλλά και όταν χώρες- μέλη δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Αν για παράδειγμα χώρες όπως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τα σύνορά τους, τότε για ένα χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα ανάμεσα στις χώρες – μέλη. Τα ανοιχτά σύνορα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνουν πύλη εισόδου λαθρομεταναστών», προειδοποίησε στην ίδια συνέντευξη εξαγγέλλοντας ότι θα συνεργαστεί με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν - Κλοντ Ζεάν για να γίνουν ανάλογες προσαρμογές στο νομοθετικό κείμενο της συμφωνίας Σένγκεν.

Τις θέσεις Φρίντριχ υποστήριξε και ο κομματικός του σύντροφος, Γιόαχιμ Χέρμαν, που είναι υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας. «Αν χώρες της Ε.Ε. δεν μπορούν να ελέγξουν τα εξωτερικά τους σύνορα, τότε θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι στη Γερμανία» δήλωσε. «Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορά της, δεν θα μπορώ να είμαι σε θέση να επιτρέπω την είσοδο στη Γερμανία σε όποιον έρχεται από την Αθήνα».

Οι δηλώσεις των δύο πολιτικών που ανήκουν στο κυβερνών συντηρητικό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα προκάλεσαν τις σφοδρές αντιδράσεις του κόμματος των Πρασίνων. Το στέλεχος των Πρασίνων Φόλκερ Μπεκ κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών ότι ονειρεύεται την επιστροφή στην εποχή της «μεθοριακής μπάρας». «Αντί να προκαλεί φόβο ο υπουργός για τους λαθρομετανάστες, καλύτερα θα ήταν να βελτιώσει πρώτα την κατάστασή τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ρισκάρουν τη ζωή τους για πλάκα, στην προσπάθεια να εισέλθουν στην Ε.Ε».

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Pro Asyl, Γκύντερ Μπούρχαρντ χαρακτήρισε «καθαρό λαϊκισμό» τις δηλώσεις Φρίντριχ. «Αντί να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε φρούριο, θα ήταν προτιμότερο να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο σύστημα προστασίας των προσφύγων και να μοιράσουμε με αίσθημα αλληλεγγύης την ευθύνη για την φιλοξενία τους». Για την Ελλάδα ο Μπούρχαρντ είπε ότι δεν έχει αποτύχει στον τρόπο προστασίας των συνόρων της, αλλά στο επίπεδο προστασία των μεταναστών. «Μόνο πέρυσι συνελήφθησαν 55.000 δήθεν λαθρομετανάστες στα σύνορα με την Τουρκία, που ήταν όμως από το Ιράν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες χώρες, όπου παραβιάζονται συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναθεώρηση της συμφωνίας Σένγκεν βρίσκεται στην ατζέντα των διαβουλεύσεων στην Ε.Ε. Αφορμή απετέλεσαν οι περσινοί έλεγχοι της Γαλλίας στα σύνορά της με την Ιταλία με το επιχείρημα ότι οι ιταλικές αρχές δεν είναι σε θέση να ελέγξουν το κύμα μαροκινών λαθρομεταναστών. Μάλιστα στον προεκλοιγκό αγώ ο Γάλλος πρόεδρος απείλησε ότι η χώρα του θα φύγει για ένα διάστημα από τη συμφωνία Σένγκεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου