Αλέξης Τσίπρας: «Πάμε μαζί στις μονοεδρικές» - Πρόσκληση σε ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και Οικολόγους

Πρόταση για προεκλογική συνεργασία της Αριστεράς στις μονοεδρικές περιφέρειες «με ένα σαφές αντιμνημονιακό πρόταγμα», απευθύνει μέσω του «Βήματος» ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Οπως αναφέρει στη συνέντευξη που ακολουθεί, «είναι οκτώ έδρες, ας μην τις χαρίσουμε ούτε στο ΠαΣοΚ ούτε στη ΝΔ» και τονίζει ότι «μια σύμπραξη, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγων στις μονοεδρικές μπορεί να είναι πρώτη δύναμη στις μονοεδρικές και να αφαιρέσουν έστω οκτώ έδρες από τα κόμματα του μνημονίου». «Οι διαφορετικές μας πορείες δυστυχώς πάνε να δώσουν δώρο το μπόνους των πενήντα εδρών στον κ. Σαμαρά» δηλώνει, ενώ εξηγεί ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να γίνει «στηρίζοντας ο ένας το ψηφοδέλτιο του άλλου στις μονοεδρικές που θα συμφωνήσουμε». «Και εμείς δηλώνουμε εκ των πρότερων ότι δεν θέλουμε παρά μία μόνο από τις οκτώ. Στις υπόλοιπες θα στηρίξουμε τα άλλα κόμματα» σημειώνει ο κ. Τσίπρας.
 
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 8/4

- Αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το λαό και τη χώρα. Αν το βράδυ των εκλογών τα κόμματα του μνημονίου δεν έχουν ούτε 51% ούτε 151 έδρες, τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη μεγάλη ανατροπή, για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα καταγγείλει το Μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση και θα ανοίξει τον δρόμο για έξοδο από την κρίση.

- Ο κίνδυνος αποβολής της Ελλάδας από το ευρώ έχει αποδειχτεί κατασκευασμένος, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της κας Μέρκελ, ότι τρέμει ακόμα και στην ιδέα ενός τέτοιου ενδεχομένου.

- Η έξοδος από την κρίση απαιτεί το ξήλωμα των αντιλαϊκών και παράλογων μέτρων του μνημονίου που γεννούν ύφεση και φτώχια. Απαιτεί αναδιαπραγμάτευση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο τη διαγραφή μεγάλου μέρους του. Απαιτεί την εξεύρεση πόρων για τη στήριξη της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης

- Μια μεγάλη ανατροπή στην Ελλάδα, θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα για όλη την Ευρώπη, που θα συμπαρασύρει τα μνημόνια της λιτότητας που απειλούν με διάλυση την ευρωζώνη.

- Απέναντι σε μιας τέτοιας έκτασης επίθεση, την οποία δέχεται η ελληνική κοινωνία, χρειάζονται ευρύτερες προγραμματικές συγκλήσεις. Αυτό που προσδοκούμε δεν είναι κάποιες έδρες παραπάνω. Είναι να μην υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα ψηφίζει νόμους ντροπής.

- Προτείνουμε, λοιπόν, ανοιχτά την προεκλογική συνεργασία της αριστεράς στις μονοεδρικές περιφέρειες με ένα σαφές αντιμνημονιακό πρόταγμα. Είναι οκτώ έδρες. Ας μην τις χαρίσουμε ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στη ΝΔ. Μια σύμπραξη, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγων στις μονοεδρικές μπορεί να είναι πρώτη δύναμη στις μονοεδρικές και να αφαιρέσουν έστω οκτώ έδρες από τα κόμματα του μνημονίου. Στηρίζοντας ο ένας το ψηφοδέλτιο του άλλου στις μονοεδρικές που θα συμφωνήσουμε. Και εμείς δηλώνουμε εκ των πρότερων ότι δε θέλουμε παρά μία μόνο από τις οκτώ. Οι διαφορετικές μας πορείες δυστυχώς πάνε να δώσουν δώρο το μπόνους των πενήντα εδρών στον κ. Σαμαρά.

******************************************

1. Επειδή η ώρα της κάλπης πλησιάζει, ποιο πιστεύετε ότι είναι το πραγματικό διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών, τις πιο κρίσιμες κατά γενική ομολογία τουλάχιστον από το 1974;

Αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το λαό και τη χώρα. Αν το βράδυ των εκλογών τα κόμματα του μνημονίου δεν έχουν ούτε 51% ούτε 151 έδρες, τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη μεγάλη ανατροπή, για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα καταγγείλει το Μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση και θα ανοίξει τον δρόμο για έξοδο από την κρίση. Το δίλλημα είναι καθαρό: Μνημόνιο και χρεοκοπία με συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ή ανατροπή του μνημονίου και κοινωνική σωτηρία με ένα Νέο Συνασπισμό Εξουσίας.

2. Επιμένετε ότι μπορεί να προκύψει από τις κάλπες αυτές ένας νέος συνασπισμός εξουσίας και με τι προγραμματική πρόταση;

Η έξοδος από την κρίση απαιτεί το ξήλωμα των αντιλαϊκών και παράλογων μέτρων του μνημονίου που γεννούν ύφεση και φτώχια. Απαιτεί αναδιαπραγμάτευση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο τη διαγραφή μεγάλου μέρους του. Απαιτεί την εξεύρεση πόρων για τη στήριξη της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης. Και αυτό θα επιδιώξουμε με δυο βασικούς τρόπους: Με μορατόριουμ πληρωμών προς τους πιστωτές για όσο χρόνο χρειαστεί ώστε να ανακάμψει η οικονομία και με τη φορολόγηση της υψηλής κερδοφορίας και του συσσωρευμένου πλούτου.

3. Μα πώς θα καταγγείλετε την δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο που ψήφισε η Βουλή με όποια νομική υποχρέωση απορρέει για την χώρα μας;

Υπέρτατος κριτής των συμφωνιών είναι ο ελληνικός λαός. Η βούληση του είναι που διαμορφώνει νόμους. Δεν είναι οι νόμοι που παράγουν την βούληση του λαού. Κάθε εξουσία πηγάζει από το λαό λέει το Σύνταγμα. Πρόκειται λοιπόν για διμερείς συμβάσεις. Μπορούμε να τις καταγγείλουμε ανά πάσα στιγμή και να καλέσουμε τους δανειστές μας σε διαπραγμάτευση. Ο κίνδυνος αποβολής της Ελλάδας από το ευρώ έχει αποδειχτεί κατασκευασμένος, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της κας Μέρκελ, ότι τρέμει ακόμα και στην ιδέα ενός τέτοιου ενδεχομένου. Και να είστε σίγουροι ότι πολλές κυβερνήσεις και ακόμα περισσότερες κοινωνίες θα σταθούν στο πλευρό μας.

4. Τι εννοείτε όταν λέτε ότι θα επιβάλετε μορατόριουμ πληρωμών προς τους δανειστές;

Ότι θα αναστείλουμε την αποπληρωμή των ομολόγων για εύλογο χρονικό διάστημα ορισμένων ετών. Αφού προηγουμένως, προχωρήσουμε στο λογιστικό έλεγχο για το τμήμα του χρέους που έχει δημιουργηθεί με τοκογλυφικούς και αδιαφανείς όρους. Η παράταση στην εξόφληση των ομολόγων, μαζί με άλλα μέτρα όπως ο δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα και η φορολογία επί του πλούτου, θα μας δώσουν την δυνατότητα συσσώρευσης πόρων που θα χρηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας, ώστε να αντιμετωπίσουμε την ύφεση και να δρομολογήσουμε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση.

5. Και πού θα μας οδηγήσουν όλα αυτά κ. Τσίπρα; Πιστεύετε ότι οι ευρωπαίοι θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά και θα μας παρακολουθούν; Εκτός εάν προσβλέπετε στην έξοδο από το ευρώ
;

Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή κανενός. Πια δεν το λέμε μόνο εμείς. Το ομολογεί η ίδια η Μέρκελ. Εκτός αν κάποιοι αποφασίσουν να τινάξουν στον αέρα την ΕΕ, κάτι το οποίο διαμορφώνει εντελώς άλλης κλίμακας δεδομένα. Όσο για τους δανειστές, βεβαίως και δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Θα έρθουν να διαπραγματευτούν, γιατί σταθερή τους επιλογή είναι να μην χάσουν τα λεφτά τους.

6. Επισκεφθήκατε προ ημερών τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μαζί με τον τελευταίο ηγέτη του ΚΚ της Ανατολικής Γερμανίας, τον κ. Γκρέγκορ Γκίζι; Ποιος ήταν ο συμβολισμός αυτής της επίσκεψης;

Ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη, και ακόμα περισσότερο στην Γερμανία, που υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια του Ελληνικού λαού, απέναντι στην απληστία των αγορών, και αντιστέκονται στην κοινωνική οπισθοδρόμηση την οποία προωθεί η σημερινή Ευρωπαϊκή ηγεσία. Κάτι που δεν ισχύει για τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου και για τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα.

7. Πιστεύετε ότι η "λύση" για το ελληνικό πρόβλημα θα έλθει από την Ευρώπη;

Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι συνολικά ευρωπαϊκό, και η λύση θα έρθει από τα κάτω. Από τους ανθρώπους, τον κόσμο της εργασίας, και τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την κοινωνία. Και πιστεύουμε ένα πρώτο έναυσμα για την λύση του ευρωπαϊκού προβλήματος μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει από την Ελλάδα. Μια μεγάλη ανατροπή στην Ελλάδα, θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα για όλη την Ευρώπη, που θα συμπαρασύρει τα μνημόνια της λιτότητας που απειλούν με διάλυση την ευρωζώνη.

8. Ανακοινώσατε πριν λίγες ημέρες την συνεργασία σας με προσωπικότητες προερχόμενες από το ΠαΣοΚ. Τι προσδοκάτε να πετύχετε; Κάποιες επιπλέον έδρες ενδεχομένως;

Είναι άνθρωποι που διαχώρισαν τη θέση τους από τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ, αντιδρώντας με συνέπεια και αξιοπρέπεια στην πολιτική των Μνημονίων. Η δική μας άποψη είναι από την αρχή ότι απέναντι σε μιας τέτοιας έκτασης επίθεση, την οποία δέχεται η ελληνική κοινωνία, χρειάζονται ευρύτερες προγραμματικές συγκλήσεις. Αυτό που προσδοκούμε δεν είναι κάποιες έδρες παραπάνω. Είναι να μην υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα ψηφίζει νόμους ντροπής. Και να είναι είμαστε τόσο ισχυροί, ώστε να λάβουμε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για να αναδε
iχθεί ένας νέος συνασπισμός εξουσίας.

9. Καταθέσατε τροπολογία για να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών, αν το πρώτο κόμμα δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον 40%. Με ποιο σκεπτικό;

Με το σκεπτικό ότι οι 50 επιπλέον έδρες αλλοιώνουν πλήρως τη λαϊκή ετυμηγορία, ιδίως όταν το πρώτο κόμμα δε φαίνεται πιθανό να συγκεντρώνει παρά λίγο πάνω από το 20%. Το εντυπωσιακό είναι ότι την απέρριψε η πλειοψηφούσα στη βουλή κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Που φανερώνει ότι προκειμένου να μη χαλάσει το προξενειό της μνημονιακής συγκυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ στρώνει χαλί στον κο Σαμαρά.

10. Πάντως η εκλογική σύμπραξη των αντιμνημονιακών και προοδευτικών δυνάμεων που είχατε εξαγγείλει, δεν απέδωσε. Γιατί;

Διότι μέχρι στιγμής οι ηγεσίες του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ επιμένουν να μην ανταποκρίνονται σε ένα αίτημα που είναι ώριμο στη συνείδηση των προοδευτικών και αριστερών πολιτών και όχι μόνο. Εμείς όμως θα επιμείνουμε. Κι αν δεν καταφέραμε να έχουμε μια γενικευμένη προεκλογική συνεργασία, πιστεύουμε ότι είναι εφικτή έστω σε περιορισμένο αλλά ιδιαίτερα συμβολικό επίπεδο. Προτείνουμε, λοιπόν, ανοιχτά την προεκλογική συνεργασία της αριστεράς στις μονοεδρικές περιφέρειες με ένα σαφές αντιμνημονιακό πρόταγμα. Είναι οκτώ έδρες. Ας μην τις χαρίσουμε ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στη ΝΔ. Μια σύμπραξη, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγων στις μονοεδρικές μπορεί να είναι πρώτη δύναμη στις μονοεδρικές και να αφαιρέσουν έστω οκτώ έδρες από τα κόμματα του μνημονίου. Οι διαφορετικές μας πορείες δυστυχώς πάνε να δώσουν δώρο το μπόνους των πενήντα εδρών στον κ. Σαμαρά. Ας μη χαρίσουμε και τις μονοεδρικές.

11. Και πως αυτό μπορεί να υλοποιηθεί πρακτικά;

Πολύ απλά. Στηρίζοντας ο ένας το ψηφοδέλτιο του άλλου στις μονοεδρικές που θα συμφωνήσουμε. Και εμείς δηλώνουμε εκ των πρότερων ότι δε θέλουμε παρά μία μόνο από τις οκτώ. Στις υπόλοιπες θα στηρίξουμε τα άλλα κόμματα. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να συμφωνήσουμε ότι στις 4 θα στηρίξουμε όλοι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, στις δύο της ΔΗΜΑΡ, σε μια των Οικολόγων και σε άλλη μια του ΣΥΡΙΖΑ.

12. Στα ντιμπέιτ θα συμμετέχετε;

Θέλουμε να γίνουν διεξοδικές συζητήσεις ανάμεσα στα κόμματα. Τα πράγματα είναι κρίσιμα, ο κόσμος θέλει να ακούσει επιχειρήματα, να κρίνει προγράμματα και θέσεις για την έξοδο από τη κρίση. Εμείς λοιπόν προτείνουμε να γίνει ένα ντιμπέιτ σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό με συγκεκριμένες θεματικές και με ανοιχτή συζήτηση. Όχι με παράλληλους βαρετούς μονολόγους.

13. Υπάρχει μια διαρκής αντιπαράθεση γύρω από το μεταναστευτικό, όπως τώρα με τα κέντρα προσωρινής κράτησης. Το πρόβλημα υφίσταται και το ερώτημα είναι τι λύσεις προτείνετε εσείς;

Αυτό που συμβαίνει είναι άνω ποταμών. Προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή του κόσμου, διακηρύσσοντας ότι είναι αποφασισμένοι να καλύψουν με όση βαναυσότητα χρειάζεται τα κενά της ανύπαρκτης μεταναστευτικής τους πολιτικής. Δεν τους εμπόδισε, όμως, κανείς να επιβάλλουν την τάξη στις γειτονιές ούτε να εξαρθρώσουν τα κυκλώματα που σχετίζονται με την παράνομη μετανάστευση. Αλλά το μεταναστευτικό είναι πολύ πιο σύνθετο ζήτημα και οι άνθρωποι που το χειρίζονται ελάχιστα σοβαροί. Σας παραπέμπω στην ανοιχτή επιστολή του Μητροπολίτη Σιατίστης και στις δηλώσεις του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης.   
( Hide )
  1. Νικος ο Βουλγαρος09 Απριλίου, 2012 12:26

    Μπαβο Αλεξη ,
    αν και τωρα η Παπαρηγα επιμεινει στην αδιαλεξια της και στις παρωπιδες που φοραει , οι ελληνες θα την βαλουν στην μερια των σαπιων πολιτικων οπως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ .
    Ελπιζω καθαρα μυαλα σαν την Καννελη
    να την πεισει .
    Η Ελλαδα δεν εχει αλλη ευκαιρια Παπαρηγα , συνελθε .
    Τα λεω εγω που μεχρι 8 χρονια ψηφιζα ενναλαξ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ , τωρα αν συμπραξετε θα γινω μελος σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή