Το βάσανο της ψήφου στην Ελλάδα

Οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, μια ελληνική παραγγελία στη Siemens, η σύλληψη του Α.Τσοχατζόπουλου και η δυναμική επιστροφή της ευρωκρίσης, οι αναφορές της σημερινής επισκόπησης. 

«Το βάσανο της επιλογής για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος σχολίου της Süddeutsche Zeitung για τις επικείμενες εκλογές της 6ης Μαΐου στην Ελλάδα. Η εφημερίδα απαντά σε όσους ισχυρίζονται ότι το μόνο που δεν χρειάζεται η χώρα είναι εκλογές που θα προκαλούσαν πολιτική αστάθεια: «Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι από τότε που ξέσπασε η κρίση στο τέλος του 2009, είναι η πρώτη φορά που ζητείται η γνώμη του λαού. Την τελευταία φορά που οι εκλογείς προσέφυγαν στις κάλπες, το φθινόπωρο του 2009, έδωσαν τη νίκη σε ένα κόμμα που το σλόγκαν του ήταν «λεφτά υπάρχουν». Από τότε η ζωή των ανθρώπων έγινε πάρα πολύ δύσκολη. Το ότι μπορούν τώρα να ψηφίσουν είναι καλό. Και ακόμα καλύτερο θα ήταν αν δεν είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη».
 
«Οι παχυλές επιχορηγήσεις των κομμάτων» είναι ο τίτλος ενός καταγγελτικού δημοσιεύματος στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, η οποία σημειώνει πως οι επιχορηγήσεις προκαλούν τη μήνη του αρχηγού των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο και σημειώνει: «9,39 ευρώ για κάθε ψήφο: τόσα είναι τα χρήματα που πήρε κάθε ελληνικό κόμμα το 2010 σε κρατικές επιχορηγήσεις. Το ποσό είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το μέσο όρο των κρατών της ΕΕ και δεν είναι καθόλου καλός οιωνός πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Η πολιτική τάξη της χώρας δεν φαίνεται να έχει συνείδηση του προβλήματος. Και όποιος πιστεύει ότι κυρίως οι σοσιαλιστές και οι συντηρητικοί που ευθύνονται για την οικονομική δυστυχία της χώρας τους θα προχωρήσουν τώρα αποθαρρυμένοι, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος.

Οι περισσότεροι βουλευτές ψήφισαν πριν μερικές ημέρες νέες επιχορηγήσεις των κομμάτων ύψους 29 εκ ευρώ. Και όλως τυχαίως μόνο για τα κόμματα που εκπροσωπούνται ήδη στο κοινοβούλιο».

Δημοσιεύματα για Siemens και Τσοχατσόπουλο
 
«Παραγγελία για τη Siemens από την Ελλάδα» τιτλοφορεί την είδηση από το Μόναχο η Süddeutsche Zeitung στις οικονομικές της σελίδες και γράφει: «Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο η Siemens διευθέτησε με την ελληνική κυβέρνηση την προστριβή για τις δωροδοκίες και ήδη την Τετάρτη έγινε γνωστό, ότι μόλις πήραν την πρώτη καινούργια παραγγελία. Η Siemens θα παραδώσει τεχνολογία που αφορά τη σήμανση και την οδήγηση στην εταιρεία Attiko ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ. Η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί από το φθινόπωρο του 2013, όταν θα είναι έτοιμες οι γραμμές 2 και 3 του μετρό στην Αθήνα μήκους 16 χλμ.».

Στη σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου αναφέρεται και ρεπορτάζ της εφημερίδας Tagesspiegel, η οποία αναφέρει πως η εισαγγελία ερευνά το θέμα από τον περασμένο χρόνο ενώ χθες συνελήφθη. Και η εφημερίδα σημειώνει: «Ο τρόπος ζωής του πολιτικού είχε προκαλέσει πολλά ερωτήματα στο παρελθόν για πιθανά ‘επιπρόσθετα’ έσοδα. Τα πολυτελή ακίνητά του στην Αθήνα δεν μπορεί να τα πλήρωσε με τον μισθό του ως υπουργός και βουλευτής. Μόνο το ακίνητο του κοντά στην Ακρόπολη, όπου και συνελήφθη, κοστίζει πάρα πολλά εκατομμύρια. Η σύζυγος του φέρεται να αγόρασε το ακίνητο το 2010 σε καλή τιμή από μια offshore εταιρεία. Σε ποιον ανήκει όμως η επιχείρηση παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστο».

Η κρίση χτυπάει δυνατά την πόρτα της Ισπανίας

Τέλος, μια αναφορά στην επιστροφή της ευρωκρίσης μέσω Ισπανίας για την οποία το Spiegel Οnline γράφει: «Η Ισπανία βρίσκεται τώρα εκεί που βρισκόταν η Ελλάδα πριν από δύο χρόνια. Από αυτό το φαύλο κύκλο μόνο δυο τρόποι διεξόδου υπάρχουν. Ο πρώτος είναι μια έξοδος από το ευρώ και ο δεύτερος ένα πακέτο σωτηρίας, το οποίο θα ολοκληρωθεί με ένα κούρεμα στον οικονομικό τομέα. Αποφασιστικό ρόλο εδώ δεν παίζει το δημόσιο χρέος αλλά το χρέος των τραπεζών».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου