Αδύνατη κάθε πρόβλεψη για τις εκλογές – Πρωτοφανής πολιτική ρευστότητα

ο Τάκης ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ* στο aixmi.gr
Οι δημοσκοπήσεις περιγράφουν την πρωτοφανή πολιτική ρευστότητα, που για μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχει και κορυφώνεται στην Ελλάδα. Καταγράφονται η αμφιθυμία, η σύγκρουση ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, η σύγκρουση ανάμεσα στις ταυτότητες του χθες και του σήμερα, η αντίφαση ανάμεσα σε διαφορετικά κριτήρια επιλογής ψήφου.

Ο φόβος, ο θυμός, η αγανάκτηση, η απογοήτευση, η άρνηση, απέναντι στην ελπίδα, στην καρτερικότητα, τη δημιουργικότητα. Όλα αυτά συνυπάρχουν μέσα στην κοινωνία. Αριστερά – Δεξιά, Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο, Ευθύνες, Τιμωρία γιο το χθες – Πρόταση για το αύριο, Δικομματισμός – «Μικρότερα» κόμματα.

Αυτά στις πολιτικές έρευνες οδηγούν σ’ έναν πολύ μεγάλο αριθμό αναποφάσιστων πολιτών που θ’ αποφασίσουν την τελευταία εβδομάδα, αν θα ψηφίσουν και τι θα ψηφίσουν. Γι’ αυτό κανενός είδους πρόγνωση δεν μπορεί να γίνεται ούτε καν για τις βασικές παραμέτρους του εκλογικού αποτελέσματος.

Έχει τη σημασία της, αυτή την ώρα, η διαπίστωση ότι οι μετρήσεις κοινής γνώμης δεν είναι πρόβλεψη και δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται από διαφόρους για να κατασκευαστεί η απόφαση των πολιτών…

*Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι πρόεδρος της εταιρείας ερευνών και δημοσκοπήσεων GPO.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου