Να βγάλουμε τη θηλιά που μας έχουν περάσει ...

ο Κώστας ΠΟΥΛΑΚΗΣ* στην ΑΥΓΗ
Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε ότι αυτές οι εκλογές είναι οι κρισιμότερες της μεταπολίτευσης. Για πρώτη φορά από το 1974, αμφισβητούνται οι ίδιες οι κυβερνητικές κατευθύνσεις. Σε ευρύτατη κλίμακα, οι πολίτες δεν αναζητούν απλώς τον καλύτερο «διαχειριστή» μεταξύ των δύο «μεγάλων» κομμάτων, αλλά να γκρεμίσουν την ίδια την «πολυκατοικία», τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση.

Τα τελευταία δύο χρόνια συντελέστηκε στην Ελλάδα μία άνευ προηγουμένου κοινωνική καταστροφή, με την ευθύνη των κομμάτων του μνημονιακού μπλοκ και της τρόικας. Μετά την πολυεπίπεδη επίθεση εις βάρος των εργαζομένων, τη λεηλασία του δημοσίου πλούτου, την εκτίναξη της φτώχειας και της ανεργίας, τη γελοιοποίηση των δημοκρατικών διαδικασιών και την παραβίαση όλων σχεδόν των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, το ερώτημα των εκλογών αυτών δεν μπορεί παρά να είναι το «ή αυτοί ή εμείς».

Όταν λέμε «αυτοί» εννοούμε κυβέρνηση συνεργασίας από τα μνημονιακά κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. με όσα πρόθυμα μικρότερα κόμματα το επιθυμούν και με πρωθυπουργό τον Σαμαρά ή κάποιον τραπεζίτη και αντιπρόεδρο τον Βενιζέλο. Δηλαδή όσοι πρόθυμα και υποτακτικά έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους σε λευκό χαρτί για συνέχιση της πολιτικής των Μνημονίων.

Όταν λέμε «εμείς» εννοούμε κυβέρνηση της Αριστεράς που θα ανατρέψει τη δανειακή σύμβαση και όσα καταστροφικά συνεπάγονται από τα δύο Μνημόνια.
Μπορεί η έξοδος από την κρίση, να στηρίζεται πάνω στα πτώματα των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, να έχουμε ισοπεδώσει τα όνειρα και την προοπτική των επόμενων γενεών, όπως ονειρεύονται οι κ. Βενιζέλος και Σαμαράς και οι σύμμαχοί τους; Ή θα επιλέξουμε να ακολουθήσουμε έναν εναλλακτικό δρόμο σε ρήξη με τις κυρίαρχες ως τώρα πολιτικές, που θα βάζει τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη, που θα έχει στο επίκεντρο την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία;

Ως ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στο πλευρό των πολιτών που πλήττονται και αναζητούν μία διέξοδο από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώξαμε τη συγκρότηση μίας ευρύτατης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας, τη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού εξουσίας που θα απαρτίζεται από τις αριστερές και προοδευτικές αντιμνημονιακές δυνάμεις και θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών για τον σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς. Δυστυχώς, οι ηγεσίες του ΚΚΕ και της ΔΗΜ.ΑΡ. αρνούνται πεισματικά με διάφορα προσχήματα να ανταποκριθούν σʼ αυτή την πρόταση που φαίνεται ότι αποτελεί και ώριμο αίτημα της πλειοψηφίας των πολιτών. Δυστυχώς την ώρα που η κοινωνία έχει πάρει φωτιά, η κ. Παπαρήγα και ο κ. Κουβέλης, σπατάλησαν μια ιστορική ευκαιρία.

Ωστόσο, από την επαφή μας με τους πολίτες στη Μαγνησία παρατηρούμε ότι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους από την καταστροφική εμπειρία των τελευταίων δύο χρόνων. Και την επόμενη Κυριακή θα δώσουν την απάντηση, καταψηφίζοντας μαζικά τα κόμματα του μνημονιακού μπλοκ. Είναι κρίσιμο, όχι για τη δική μας εκλογική επιτυχία, αλλά για την επιβίωση της ίδιας της κοινωνίας, στις 7 Μαΐου, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να μην έχουν 151 έδρες στη Βουλή. Είναι κρίσιμο στην επόμενη Βουλή να υπάρχει μία αριστερή πλειοψηφία, η οποία θα αναλάβει το έργο της διάσωσης των πολιτών και της εξόδου από την κρίση, θα αμφισβητήσει την εγκυρότητα των Μνημονίων και των άλλων διεθνών δεσμεύσεων που μας έχουν επιβάλει, θα αμφισβητήσει το χρέος ως χρέος των εργαζομένων, ζητώντας τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, χωρίς Μνημόνια λιτότητας, ανεργίας και εκποίησης του δημόσιου πλούτου και την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου με ευνοϊκότερους όρους και ρήτρα ανάπτυξης της χώρας.

Οι αυταπάτες έχουν τελειώσει, η αντιπρόταση υπάρχει. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να λάβει σάρκα και οστά στις 6 Μαΐου η ανατροπή στην Ελλάδα και να σταλεί ηχηρό μήνυμα ελπίδας σε όλη την Ευρώπη.

* Ο Κώσταε ΠΟΥΛΑΚΗΣ είναι μέλος της Π.Γ του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου