Δημοσιονομικό σύμφωνο: άρχισε το «μάδημα»...

Γύρω από το δημοσιονομικό σύμφωνο και την ευρωπαϊκή πολιτική της Γαλλίας θα κινηθεί προεκλογικά η χώρα. Ο διοικητής της ΕΚΤ στηρίζει τον Ολάντ στην πρόθεση αναδιαπραγμάτευσης. Από σήμερα και ο Σαρκοζί.

Με το κυνήγι ψήφων θα κυλήσουν οι λίγες μέρες που απομένουν μέχρι το δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών. Στο επίκεντρο της συνθηματολογίας των προεκλογικών συγκεντρώσεων, το δημοσιονομικό σύμφωνο που, κατά τον σοσιαλιστή υποψήφιο, θα πρέπει να βγει από τον «κορσέ» της τυφλής εφαρμογής του. Την επόμενη εβδομάδα Σαρκοζί και Ολάντ διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ, το μοναδικό που θα γίνει.

Στήριξη από ΕΚΤ
 
Ο Φρανσουά Ολάντ εξήγγειλε ότι σε περίπτωση νίκης θα χαράξει άλλη ευρωπαϊκή πολιτική με αναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου.

«Θα επαναδιαπραγματευθώ το σύμφωνο που υπέγραψαν ο αποχωρών πρόεδρος και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων» τόνισε ο Ολάντ. «Νομίζω ότι η αναγνώριση αυτής της αναγκαιότητας ξεπερνά την ευρωπαϊκή αριστερά και θα μπορούσε να αγγίξει και τους συντηρητικούς που εννοούν να υποστηρίζουν ότι αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, η εξουσία θα περιέλθει στους λαϊκιστές» είπε ο σοσιαλιστής υποψήφιος.

Απρόσμενη στήριξη πήρε ο Ολάντ από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Με τις χθεσινές του δηλώσεις αναζωπύρωσε τη συζήτηση για το «σύμφωνο ανάπτυξης». Η ανεργία ρεκόρ, ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης, απαιτεί αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά αυτό δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως αλλαγή στη στάση του Ντράγκι, έσπευσε να διευκρινίσει εκπρόσωπος της τράπεζας. Και ο Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στη γερμανική έκδοση των Financial Times, έδωσε παραδείγματα του πως μπορεί να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

«Μια δυνατότητα θα ήταν η μεταφορά πόρων από το διαρθρωτικό και περιφερειακό ταμείο σε προγράμματα στήριξης της απασχόλησης ή μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας κατά το πρότυπο της γερμανικής ατζέντας 2010» είπε ο ‘Ασμουσεν.

«Όχι μαθήματα από τον Ολάντ»
 
Πάντως ο Νικολά Σαρκοζί, παρά τις παλαιότερες θέσεις του περί απαράκλητης τήρησης του συμφώνου σταθερότητας, εμφανίστηκε το πρωί πιο διαλλακτικός και χαιρέτισε τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική ανάπτυξης. «Πολιτική λιτότητας από μόνη της είναι μεγάλο λάθος» είπε το πρωί σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Να επιχειρεί μήπως άνοιγμα και στους ψηφοφόρους από τον αριστερό χώρο, εκτός από τους ψηφοφόρους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου;

Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δίνουν προβάδισμα στον Ολάντ κατά 10%. Γι' αυτό και ο γάλλος πρόεδρος ετοιμάζεται για το τηλεοπτικό ντιμπέιτ με πολλή προσοχή.
«Δεν επιτρέπω στον κ. Ολάντ  να μου κάνει μαθήματα δημοκρατίας. Αυτόν που θεωρεί σωστό να συνεργάζεται με τον κύριο Μελανσόν και ελπίζει να κυβερνήσει με κάποιον που είπε ότι ο Φιντέλ Κάστρο είναι δημοκράτης» σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος. «Αυτός δεν κάνει για σας, ακόμη και τώρα».

«Δελτίο θυέλλης» για την προεκλογική Γαλλία…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου