Zeitgeist*: «Πολιτική ανυπακοή και Εκκίνηση υλοποίησης ενός βιώσιμου συστήματος»

Σε πρόσφατο σχολιασμό για τα παγκόσμια δρώμενα το κίνημα των Zeitgeist, αναφέρει ότι είναι πλέον φανερή η αποτυχία του οικονομικού συστήματος το οποίο δεν καλύπτει τις ανάγκες του ευρύτερου πληθυσμού. Παρόλα αυτά βλέπουμε ότι πολλές φορές επικεντρώνουμε την προσοχή μας και εξαπολύουμε το θυμό μας σε πρόσωπα, συμπεριφορές ή θεσμούς σαν την αιτία των προβλημάτων που βιώνουμε. Μιλάμε για διεφθαρμένες πολιτικές οντότητες, εταιρική απληστία, κακές τράπεζες κ.ά.

   Θα πρέπει όμως να έρθουμε σιγά-σιγά στο σημείο να αναρωτηθούμε αν αυτά αποτελούν πράγματι τις ριζικές αιτίες και δεν αποτελούν απλά συμπτώματα ενός οπισθοδρομικού και απαρχαιωμένου κοινωνικοοικονομικού συστήματος.
   Θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι διαφορετικό πέρα από έναν μόνιμο ταξικό διαχωρισμό και μια συνεχώς αυξανόμενη οικονομική ανισότητα, έχοντας ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα όπου το χρήμα δημιουργείται μέσω έντοκων δανείων που προκειμένου να αποπληρωθούν αναγκαζόμαστε να επιδοθούμε σε έναν παρασιτικό ανταγωνισμό στο ανεπαρκές κυκλοφορούν χρήμα. Στην ουσία ζούμε υπό ένα καθεστώς μοντέρνας φεουδαρχίας, τίποτα λιγότερο.
   Θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι άλλο από αχαλίνωτη διαφθορά, περιβαλλοντική καταστροφή, ανθρώπινη εκμετάλλευση και προϊόντα που σχεδιάζονται με σκόπιμη βραχυβιότητα, όταν η κινητήρια δύναμη που ενισχύει τέτοιες συμπεριφορές είναι το κίνητρο του κέρδους; Η κοινωνική και περιβαλλοντική μέριμνα είναι απλώς ασήμαντες δευτερεύουσες προτεραιότητες.
 Μήπως πρέπει να αμφισβητήσουμε τις κυρίαρχες αξίες του τυφλού ατομικισμού, του υπερκαταναλωτισμού και του αστείρευτου πλουτισμού, οι οποίες αποτελούν τον οδηγό της ζωής μας και να αναρωτηθούμε κατά πόσο είναι πραγματικά βιώσιμες σε σχέση με την μακροπρόθεσμη επιβίωσή μας πάνω στον πλανήτη;
   Πώς λοιπόν μπορούμε να σταματήσουμε ένα τόσο καταστροφικό σύστημα όταν τα "όπλα" (ΜΜΕ, χρήμα) είναι στη διάθεσή του; Η εξουσία της άρχουσας τάξης πάνω σε έναν πληθυσμό είναι τόση όση και η συμμετοχή του στο θεσπισμένο κοινωνικοοικονομικό παιχνίδι. Δεν υπάρχει καμία λογική πλέον στο να συντηρούμε αυτό το παιχνίδι.

   Δύο πράγματα μπορούμε να κάνουμε για να το επιτύχουμε:
- Πολιτική ανυπακοή: Μη συμμετοχή στις διαδικασίες του τρέχοντος κοινωνικοοικονομικού συστήματος.
- Εκκίνηση υλοποίησης ενός βιώσιμου συστήματος: Δημιουργική συμμετοχή και πρωτοβουλία σε συλλογικές δράσεις και έργα που θα οδηγήσουν εξελικτικά σε μια πραγματικά βιώσιμη κοινωνία.
«Ποτέ δεν αλλάζεις τα πράγματα πολεμώντας την υπάρχουσα πραγματικότητα. Για να αλλάξεις κάτι, φτιάξε ένα νέο μοντέλο που καθιστά το υπάρχον απαρχαιωμένο», Ρίτσαρντ Μπάκμινστερ Φούλερ

Tο Κίνημα Zeitgeist είναι ένας Οργανισμός Συνήγορος της Βιωσιμότητας, που πραγματοποιεί ακτιβιστικές δράσεις βάσει κοινοτήτων και προκαλεί ευαισθητοποίηση μέσω ενός δικτύου Παγκόσμιων/Περιφερειακών Τμημάτων, Ομάδων Εργασίας, Ετήσιων Εκδηλώσεων, Οπτικοακουστικού και Φιλανθρωπικού Έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου