Χθες στο Παρίσι η Ευρώπη διχάστηκε για τη Γερμανία

ο Γιώργος ΜΑΛΟΥΧΟΣ στο ΒΗΜΑ
Τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, ζούμε ακόμα βουτηγμένοι μέσα στις αυταπάτες, οι οποίες έχουν εκτοπίσει πλήρως την ουσία του ζητήματος. Γι' αυτό και η χώρα εξωθείται στα άκρα. Η Ελλάδα είναι πλέον βομβαρδισμένος τόπος, υπό πλήρη διάλυση, έστω και χωρίς βόμβες. Είναι μια χώρα ερειπίων σε τέτοια έκταση και τέτοιο βάθος, που το κακό δεν μαζεύεται πια ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση. Και όλα αυτά που συζητάμε, είναι απλώς περί διαγραμμάτων. Αντίθετα, το χθεσινό ντιμπέιτ στη Γαλλία μονοπωλήθηκε από το ένα και ουσιαστικά ζήτημα: τον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη.

Σαρκοζί και Ολάντ συγκρούστηκαν πολύ σκληρά και επί ώρες μπροστά σε δεκάδες εκατομμύρια Γάλλους με ένα κεντρικό ερώτημα: θα γίνει ή όχι η Γαλλία και η Ευρώπη Γερμανία; Ανοιχτά. Χωρίς υπεκφυγές και χωρίς ψέματα. Ο Σαρκοζί είπε ναι, η Γαλλία θα γίνει Γερμανία – και όχι Ελλάδα ή Ισπανία. Αυτή είναι η πολιτική του. Ο Ολάντ είπε όχι – η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει με μια χώρα που αποφασίζει για όλους και για όλα εκείνο που αυτή θέλει… Αυτή ήταν η καρδιά της μεγάλης αναμέτρησής τους.

Δεν έχει συμβεί ποτέ άλλοτε στη γαλλική αλλά και την ευρωπαϊκή, ίσως και τη διεθνή σύγχρονη ιστορία, οι εκλογές σε μια χώρα, ειδικά στη μεγάλη Γαλλία, να μονοπωλούνται από το τι κάνει μία… άλλη χώρα. Είναι πρωτοφανές και δείχνει το μέγεθος και το βάθος της καταστροφής που έχει επιφέρει το Βερολίνο στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη διχάστηκε. Και διχάστηκε κάτω από το βάρος του ασυγκράτητου γερμανικού ηγεμονισμού και της φοβερής βίας που αυτός ασκεί και μάλιστα σε μια κατεύθυνση που δεν οδηγεί πουθενά παρά στην καταστροφή. Ο διχασμός αυτός δεν γυρίζει πίσω.

Αντιθέτως, οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, κάνουν ότι δεν βλέπουν την πραγματικότητα. Οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι στη Γαλλία, δεν υπέπεσαν σε αυτό το ολίσθημα. Συγκρούστηκαν μπροστά στον γαλλικό λαό και την παγκόσμια κοινή γνώμη, επί του πραγματικού θέματος. Από εκεί και πέρα, ο γαλλικός λαός θα αποφασίσει: αν θέλει τη Γαλλία επαρχία της Γερμανίας ή όχι. Ότι αποφασίσει, είναι δικαίωμά του. Όμως, σημασία έχει ότι η αλήθεια ειπώθηκε. Πού; Στη Γαλλία. Σε μια χώρα ισχυρή που δεν μετρά τα ερείπια της Ελλάδας – κάθε άλλο. Κι όμως, εκεί, είπαν την αλήθεια.

Δυστυχώς, εδώ, ούτε καν ψελλίσαμε εκείνο που στη Γαλλία έγινε το επίκεντρο και η κορύφωση της προεκλογικής σύγκρουσης. Είπαμε και πάλι ψέματα. Ψέματα, που θα τα πληρώσουμε πολύ ακριβά: γιατί όλη αυτή η πίεση που ασκεί στην Ελλάδα η Γερμανία, μέσω της τακτικής να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε, μεταφέρεται στο εσωτερικό της χώρας και μετατρέπεται σε σύγκρουση ανάμεσα στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και, εν τέλει, χωρίζει βαθιά τους πολίτες.

Τα κόμματα, μη λέγοντας την αλήθεια, δεν προστάτευσαν ούτε τον ελληνικό λαό ούτε τη δημοκρατία από αυτό τον διχασμό που το Βερολίνο επιβάλλει. Και έτσι, δυνάμωσαν τα άκρα και τον διχασμό. Δεν τόλμησαν να ψελλίσουν εκείνο που η Γαλλία όλη σήμερα φωνάζει, χωρίς καν να υποφέρει. Στάθηκαν, δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, πολύ κατώτερα των περιστάσεων…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου