Δημοψήφισμα στην Ελλάδα ζήτησε η Μέρκελ - Διάψευση της καγκελαρίας - Οι αντιδράσεις κυβέρνησης και κομμάτων

ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε "σκέψεις" για δημοψήφισμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια κατά την διάρκεια χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας  την διεξαγωγή δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εθνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου. Το ερώτημα που θέλει η κα Μέρκελ να τεθεί είναι αν οι Έλληνες πολίτες "επιθυμούν την παραμονή στην ευρωζώνη ή όχι".

Η Γερμανίδα καγκελάριος προχώρησε σε απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας, για την οποία ο πρωθυπουργός κ. Π. Πικραμμένος, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το ζήτημα που ετέθη και μεταφέρθηκε στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, εκφεύγει από τις αρμοδιότητες της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Δημήτρη Τσιόδρα έχει ως εξής:

"Ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς: Α. Σαμαρά, Πρόεδρο της ΝΔ, Αλ. Τσίπρα, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Βενιζέλο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Παπαρήγα ΓΓ του ΚΚΕ, Ν. Μιχαλολιάκο ΓΓ του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ Φ. Κουβέλη και τους ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Αγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη στήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της κρίσης. Επίσης ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει την πρόθεση να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Το ζήτημα της ανάπτυξης, είναι άλλωστε ένα το βασικό θέμα που θα απασχολήσει το Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Επίσης μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη. Είναι πρόδηλο ωστόσο ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης".

Παιχνίδι με τις λέξεις από τη Γερμανία

Το βράδυ της Παρασκευής και μετά τον σάλο που προκλήθηκε η Καγκελαρία προχώρησε σε επίσημη διάψευση.

"Οι ειδήσεις σύμφωνα με τις οποίες η καγκελάριος έκανε σήμερα προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα είναι ψευδείς" ανακοίνωσε.

Τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία είχαν μεταδώσει την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου από την Αθήνα, κάνουν λόγο για "σύγχυση".

Φυσικά δεν έγινε πρόταση επίσημη, ωστόσο το γεγονός ότι "μετέφερε σκέψεις" σύμφωνα με την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, δεν σημαίνει ότι δεν ζήτησε δημοψήφισμα, έστω και αν δεν έχει τρόπο να το επιβάλλει.

"Η κυβερνητική ανακοίνωση που εξεδόθη απεικονίζει την πραγματικότητα", σχολίασαν κύκλοι της προεδρίας της Δημοκρατίας σχετικά με τη διάψευση του Βερολίνου.

ΟΙ ΕΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ο Ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα για να αποδείξει την επιλογή του στο ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς σχετικά με την πρόταση της Άνγκελα Μέρκελ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές και πρόσθεσε:

«Επιλογή, που, άλλωστε, υπερασπίζεται με αιματηρές θυσίες.
Δικαιούται, όμως, ο Ελληνικός λαός το σεβασμό των εταίρων του.
Η αποψινή πρόταση της κας Μέρκελ περί δημοψηφίσματος –και μάλιστα σε χρόνο προεκλογικό- είναι, τουλάχιστον, ατυχής και δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Γιατί απευθύνεται στον Ελληνικό λαό σε λάθος ώρα και με λάθος μήνυμα».

ΣΥΡΙΖΑ
 Άμεση ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην πρόταση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές .
Αναλυτικά η δήλωσε του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

«Η Κα Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα προτεκτοράτο.
Αυτό το δικαίωμα της το έχουν δώσει ο Κος Βενιζέλος και ο Κος Σαμαράς με την στάση τους και τις επιστολές τους.

Στις εκλογές της 17 Ιούνη, όμως, ο Ελληνικός λαός θα της δώσει οριστική απάντηση.

Θα βάλει τέλος στα μνημόνια της λιτότητας, της υποτέλειας και της αναξιοπρέπειας και θα ανοίξει το δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη».

ΠΑ.ΣΟ.Κ
 Σχετικά με ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το περιεχόμενο της συνομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ ανακοινώνονται τα εξής:
«Η διενέργεια δημοψηφίσματος ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων και όχι στην αρμοδιότητα της ΕΕ ή κυβερνήσεων άλλων κρατών-μελών. Ζήτημα δημοψηφίσματος συνεπώς δεν τίθεται. Ο σεβασμός στη συνταγματική τάξη και τους λαούς όλων των κρατών-μελών είναι θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ζήτημα στην Ελλάδα δεν είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά η οριστική έξοδος από την κρίση και η αποκατάσταση της ουσιαστικής ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρώπη. Με ασφάλεια και με χειρισμούς που προστατεύουν τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, ανακόπτουν την ύφεση και την ανεργία, προστατεύουν τα εισοδήματα, ιδίως τα χαμηλά και μεσαία, και δίνουν προοπτική και αισιοδοξία.
Για την ανάγκη να συγκροτηθούν και να εφαρμοστούν με τον ταχύτερο τρόπο ολοκληρωμένες ευρωπαϊκές πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας, ιδίως των νέων, έχουν ληφθεί σαφείς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2011.
Αυτό ήταν και το αντικείμενο της πρόσφατης ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε αυτό στόχευε η τελευταία επιστολή μου προς τον κ. Μπαρόζο, επιστολή που περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις.
Άρα, σημασία έχει αυτές οι πολιτικές εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνουν άμεσα πράξη, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Αυτό ήταν το βασικό αντικείμενο της σημερινής συζήτησής μας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Το περιεχόμενο της συζήτησης αυτής αποτυπώθηκε στις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά»

 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
"Η Μέρκελ διέψευσε τήν προεδρία!!!,πάλι ενεπλάκει ο κ. Μπίτσιος;... Είναι η πρώτη φορά που πιστεύω τήν Μέρκελ", έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, σχολιάζοντας τη διάψευση της γερμανικής καγκελαρίας σχετικά με την πρόταση της Άγκελα Μέρκελ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για δημοψήφισμα. 

Σημειώνεται, ότι ο κ. Καμμένος είχε στοχοποιήσει τον κ. Μπίτσιο, σχετικά με την επίμαχη επιστολή με το "plan b" που φέρεται να είχε αποστείλλει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

ΚΚΕ
Σε ανακοίνωση που έξέδωσε το ΚΚΕ, σχετικά με την πρόταση διενέργειας δημοψηφίσματος με το ερώτημα "ευρώ η δραχμή, αναφέρει: 

«Το ΚΚΕ απορρίπτει και καταγγέλλει τον εκβιασμό περί διενέργειας δημοψηφίσματος που έθεσε η Α. Μέρκελ με το ερώτημα «ευρώ ή δραχμή». Πέρα από το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να διενεργηθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποτελεί ωμό εκβιασμό σε βάρος του λαού και στήριξη στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και στην ελληνική πλουτοκρατία. Είναι επίσης μία ακόμα απόδειξη ότι η κατάργηση των μνημονίων και των βάρβαρων μέτρων απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ.
Το ΚΚΕ είναι γνωστό ότι καλεί το λαό με τους δικούς του όρους να οργανώσει την πάλη του και με δική του πρωτοβουλία να βγάλει ο ίδιος την Ελλάδα από την ΕΕ. Θα προχωρήσει έτσι μπροστά με δικό του σχεδιασμό και στόχο, πράγμα που είναι τελείως διαφορετικό από το να την βγάλουν οι άλλοι από την ΕΕ. Γιατί λύση υπέρ του λαού σημαίνει: Αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους.»

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
«Η πρόταση Μέρκελ για δημοψήφισμα αποτελεί ωμή παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας», αναφέρει στην ανακοίνωση της η Χρυσή Αυγή και προσθέτει:

«Προφανής της σκοπός η τρομοκράτηση του ελληνικού λαού και η κάμψη της θέλησής του να πολεμήσει το εθνοκτόνο μνημόνιο.
Παρά τις όποιες διαψεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης, ο θόρυβος που ήδη δημιουργήθηκε, πέτυχε απόλυτα τον παραπάνω σκοπό. 
Ο «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή» καλεί όλους τους Έλληνες να αντισταθούν στους ξένους δυνάστες της χώρας και τους εγχώριους τοποτηρητές τους.
Ο Αγώνας για Εθνική Ανεξαρτησία συνεχίζεται».

ΔΗΜΑΡ
«Η κυρία Μέρκελ επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους Έλληνες πολίτες. Αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια και μάλιστα την ώρα που η χώρα πορεύεται προς εκλογές.
Η κυρία Μέρκελ οφείλει να αντιληφθεί ότι το πολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης αλλάζει. Οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές του Ιουνίου θα ψηφίσουν για το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας».

ΛΑ.Ο.Σ.
Την πρόταση της Άνγκελα Μέρκελ για την διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές σχολίασε και ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Η προτροπή της κας Μέρκελ δεν είναι μόνον απαράδεκτη παρέμβαση είναι ένα ακόμη προκλητικό λάθος της Γερμανικής πολιτικής που μας εξοργίζει», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και πρόσθεσε:
«Επί της ουσίας, ούτως ή άλλως οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θα είναι ένα δημοψήφισμα.Και το αποτέλεσμά τους ας είναι βέβαιοι οι Ευρωπαίοι φίλοι μας ότι θα είναι Ευρωπαϊκό. Θα είναι ΝΑΙ στην Ευρώπη ΝΑΙ στο Ευρώ.
Μπορεί να είμαστε, και δίκαια, οργισμένοι. Να είμαστε επαναστατημένοι αλλά δεν παύει πάνω από όλα η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, να είμαστε υπεύθυνοι Έλληνες Πατριώτες».

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Σχετικά με την πρόταση της κας Μέρκελ για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ επισημαίνει τα ακόλουθα:
  1. Η Γερμανίδα Καγκελάριος επεμβαίνει προκλητικά και προσβλητικά στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας.
  2. Το δημοψήφισμα αποφασίζεται από τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα θεσμικά όργανα και όχι καθ’ υπόδειξη ξένων παραγόντων.
  3. Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί αυτή τη στιγμή διότι κατά το Σύνταγμα η απόφαση λαμβάνεται από τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία όμως διαλύεται εν όψει των εθνικών εκλογών.
  4. Η κα Μέρκελ πολέμησε λυσσαλέα την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, τον περασμένο Οκτώβριο, να διεξαχθεί δημοψήφισμα με ερώτημα την έγκριση ή όχι της νέας δανειακής σύμβασης και του μνημονίου. Πολέμησε λυσσαλέα μαζί με άλλους, τη δυνατότητα έκφρασης του ελληνικού λαού.
Ας μας αφήσει τώρα ήσυχους να επιτελέσουμε το καθήκον μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου