Επικίνδυνα παιχνίδια οι εικασίες περί εξόδου

Ο επικεφαλής της Κ. Ο. των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Όποιος ελαφρά τη καρδία εικοτολογεί για το θέμα αυτό παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι, είπε σήμερα στο Βερολίνο ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. Ο Σταϊνμάγερ διευκρινίζει πάντως ότι και η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να μην καταγγείλει μονομερώς τα συμφωνηθέντα. Από τους Έλληνες αναμένει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου μια «έξυπνη και υπεύθυνη απόφαση». Είναι στα χέρια τους, όπως είπε ο πρώην υπ. Εξωτερικών.
 
Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ
«Η φιλοευρωπαϊκή πορεία και η προσπάθεια να γίνει πιο ανταγωνιστική η Ελλάδα είναι ο μοναδικός δρόμος διεξόδου από την κρίση. Όλα τα ελληνικά κόμματα θα πρέπει να αντιληφθούν τις ευθύνες τους και τη σοβαρότητα της κατάστασης», υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων Χανς Πέτερ Κάιτελ. «Οι πολίτες και η οικονομία δεν αντέχουν και νέα ταλαιπωρία για το σχηματισμό κυβέρνησης», προειδοποίησε ο Κάιτελ για να προσθέσει: «Οι εκλογές της 6ης Μαΐου έδειξαν ξεκάθαρα ότι τα 3/4 των πολιτών τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

Ο κ. Κάιτελ χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι παρά τη μεγάλη αυτή πλειοψηφία υπέρ του ευρώ, τα κόμματα δεν κατάφεραν να σχηματίσουν μια σταθερή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση. Προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, όπως είπε, είναι μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η πλήρης επίγνωση των πολιτικοοικονομικών προκλήσεων της χώρας και μια σχέση εμπιστοσύνης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Έως και ένα τρισ. ευρώ το κόστος της κρίσης
 
Ο πρόεδρος του IfO Χανς-Βέρνερ Ζιν
Η κρίση του ευρώ θα μπορούσε να στοιχίσει στη Γερμανία περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, υπολογίζει ο πρόεδρος του IfO X. B. Ζιν, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη της εξόδου της Ελλάδας από την ΟΝΕ.

«Το ποσό των 80 δισ. ευρώ για την Ελλάδα που θα χαθεί είναι πολύ μικρό σε σχέση με το ποσό για το οποίο η Γερμανία έχει εγγυηθεί. Προκειμένου να σώσουμε το ευρώ έχουμε αναλάβει υψηλό ρίσκο» υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην Rheinische Post o Χανς Βέρνερ Ζιν. Ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου IfO του Μονάχου εκτιμά ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας η Γερμανία θα χάσει 600 δισ. ευρώ. «Και εάν καταρρεύσει τελικά το ευρώ θα προστεθούν στις απώλειες άλλα 300 δισ. ευρώ από μη καταβαλλόμενες αξιώσεις προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Bundesbank). Συνολικά θα μπορούσαν να χαθούν περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ», προσθέτει ο οικονομολόγος.

Η Αθήνα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη

Ο κ. Χανς Βέρνερ Ζιν επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του κοινού νομίσματος. «Ήδη πριν από δύο χρόνια είπα ότι η Ελλάδα οφείλει προς το δικό της συμφέρον να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Με το ευρώ ως νόμισμα η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει την ανταγωνιστικότητα που χρειάζεται προκειμένου να βγει από την οικονομική ύφεση, προσθέτει ο γερμανός οικονομολόγος.

Υπενθυμίζεται ότι το ινστιτούτο IfO του Μονάχου εκπόνησε τον περασμένο Απρίλιο μελέτη σχετικά με τις συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη για την ίδια την χώρα αλλά και την Ευρώπη.

Οι Βρετανοί προετοιμάζονται

Κάμερον: "Κάντε κάτι
δραστικό ή διαλύστε το"
Εν τω μεταξύ εντατικές είναι οι προετοιμασίες της βρετανικής κυβέρνησης για να ανταπεξέλθει σε μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδος από την Ευρωζώνη, μετά τη σοβαρή προειδοποίηση του Διοικητή της Τραπέζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ πως η "Ευρώπη αυτοδιαλύεται". Οικονομικοί αναλυτές στο Σίτι του Λονδίνου, εκτιμούν πως το κόστος της διάσπασης της ευρωζώνης θα είναι ανυπολόγιστο.

Τα επιτελεία της Τράπεζας της Αγγλίας, του θπουργείου Οικονομικών και της Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, επεξεργάζονται σχέδιο θωράκισης της βρετανικής οικονομίας εν όψει του "εξαιρετικά πιθανού" ενδεχόμενου αποχώρησης της Ελλάδος από το ευρώ. Ο Διοικητής της Τραπέζας της Αγγλίας, Μερβιν Κινγκ, επέρριψε τεράστιες ευθύνες στις Ευρωπαϊκές Αρχές οι οποίες αντί να προβούν σε δραστική αλλαγή πορείας και να προστατεύσουν τις αδύναμες χώρες, "εξακολουθούν να κλωτσούν τη μπάλα στο γκρεμό" Παράλληλα, από το Μάντσεστερ, ώρες πριν την αναχώρηση του για τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά των Ευρωπαίων, με βασικό αποδέκτη το Βερολίνο, ότι προσπαθεί με ημίμετρα να ανταποκριθεί στην μεγαλύτερη κρίση μετά το 1930. "Κάντε κάτι δραστικό ή διαλύστε το", είπε ο κ. Κάμερον και παράλληλα επέκρινε τις συνεχείς απειλές Ευρωπαίων αξιωματούχων προς την Ελλάδα, που διαμορφώνουν κλίμα ανασφάλειας, αποκαλώντας την πρόσφατη εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες "αυτοεκπληρούμενη προφητεία". Σύμφωνα με κατ αρχήν υπολογισμούς του Κέντρου Οικονομικής Ερευνας στο Λονδίνο το κόστος ακόμα και μιας συντεταγμένης διάλυσης της ευρωζώνης θα προκαλούσε μείωση του συλλογικού ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 5% ή 1 τρις ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται αναλυτές και επενδυτές στο Σίτι του Λονδίνου αναφερόμενοι σε οικονομικό Αρμαγεδώνα που δεν θα αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου