Οργή και εκλογές - Επισκόπηση γερμανικού τύπου

Με τα εκλογικά αποτελέσματα σε Γαλλία, Ελλάδα και τις τοπικές εκλογές στη Γερμανία στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν ασχολείται το σύνολο του γερμανόφωνου τύπου. Ξεχωρίζουμε τα δημοσιεύματα για την Ελλάδα.

«Ελλάδα: οργή και εκλογές» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Tagesspiegel του Βερολίνου, η οποία σημειώνει: «Στην Ελλάδα κέρδισαν κυρίως οι ακραίοι αριστεροί και δεξιοί. Οι ψηφοφόροι εξέφρασαν την οργή τους για τις περικοπές και την ελεύθερη πτώση της χώρας».

«Τα κόμματα των μεταρρυθμίσεων τρέμουν για την πλειοψηφία» επιγράφει το ρεπορτάζ της η Kölner Stadt Anzeiger. «Συντηρητικοί και σοσιαλιστές πιθανότατα χωρίς πλειοψηφία» είναι ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung, η οποία γράφει: «Απογοητευμένοι από την οικονομική κατάπτωση και τις σκληρές περικοπές απέρριψαν οι Έλληνες τα κυβερνητικά κόμματα. Λόγους να χαίρονται έχουν κυρίως οι κομμουνιστές και οι φασίστες. Ο σχηματισμός κυβέρνησης φαίνεται πολύ δύσκολος».

«Η Ελλάδα προτεκτοράτο» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Hamburger Abendblatt. Ο Τόμας Στράουμπχάαρ, επικεφαλής του Διεθνούς Οικονομικού Ινστιτούτου του Αμβούργου, προτείνει μέσω της γερμανικής εφημερίδας η Ελλάδα «να γίνει ένα ευρωπαϊκό προτεκτοράτο» καθώς η χώρα δεν είναι ικανή να βγει μόνη της από την κρίση. Στο ίδιο άρθρο η Κάτια Κίπινγκ, αντιπρόεδρος του Αριστερού Κόμματος, διερωτάται μήπως θα ήταν καλύτερο να σταματήσει η χρηματοδότηση του εν λόγω ινστιτούτου, του οποίου ο επικεφαλής υποστηρίζει τέτοιες αντιδημοκρατικές ιδέες.

«Η Ελλάδα απειλείται με πολιτικό χάος» είναι ο τίτλος άρθρου της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt που υπογραμμίζει: «Οργή ήταν το κύριο κίνητρο των εκλογέων στην Ελλάδα. Η διάλυση του πολιτικού τοπίου απειλεί να διχάσει περαιτέρω τη χώρα. Η Ελλάδα απειλείται, μετά την οικονομική καταστροφή, με πολιτικό χάος».

«Η Ελλάδα ψηφίζει ενάντια στην ελίτ της, όχι ενάντια στην Ευρώπη»

«Η Ελλάδα ψηφίζει ενάντια στην ελίτ της, όχι ενάντια στην Ευρώπη» επιγράφει το άρθρο της η Zeit online και σημειώνει: «Η Ελλάδα ψήφισε ξεκάθαρα, ακόμα και αν αυτό δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχασαν μεγάλο μέρος των ψήφων τους και δεν μπορούν να συνεχίσουν πιθανότατα το μεγάλο συνασπισμό. Συνέβη αυτό που πολλοί φοβόντουσαν στην Ευρώπη: η πολιτική κατάσταση είναι ακόμα πιο ασταθής από ό,τι ήταν πριν. Παρόλα αυτά ήταν σωστές οι πρόωρες εκλογές. Για πρώτη φορά μέσα στην κρίση οι Έλληνες θα ορίσουν μόνοι τους τι θα γίνει στη χώρα τους».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει: «Ενόψει τριών μηνών γεμάτων αναταράξεις». «Η άποψη οικονομολόγων και οικονομικών παραγόντων στις χρηματαγορές είναι ενιαία μετά τις εκλογές: «Η Ελλάδα έχει μπροστά της έναν έως τρεις μήνες μεγάλων αναταραχών».

Η Welt σημειώνει : «Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο τιςμεταρρυθμίσεις και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», ενώ τέλος η γερμανική έκδοση των Financial Times γράφει «’Ήταν εκλογές κατά της Μέρκελ’: Οι Έλληνες τιμώρησαν στις βουλευτικές εκλογές τα κυβερνητικά κόμματα και άνοιξαν τον δρόμο για το Κοινοβούλιο στους ακροδεξιούς. Παρατηρητές φοβούνται εβδομάδες ακυβερνησίας – στην πολιτική και στις χρηματαγορές».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου