UBS: «Be worried, be very worried» - Πιθανή μια μη καταβολή δόσης στην Ελλάδα

Με τίτλο, «Be worried, be very worried» η UBS σε σημερινή της report επισημαίνει ότι «ανησυχεί πολύ» για τις εκλογές στην Ελλάδα.

Όπως τονίζει, επικαλούμενη τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η στήριξη των Ελλήνων ψηφοφόρων για τα κόμματα έχει κατακερματιστεί σημαντικά τους τελευταίους έξι περίπου μήνες, με τους ψηφοφόρους να έχουν φύγει από τα δύο μεγάλα κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

«Πολλοί από τους θέλουν την επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών με τον επίσημο τομέα, την απόρριψη των μέτρων λιτότητας ή ακόμη και την έξοδο από το ευρώ», σημειώνει η UBS. Προσθέτει ακόμη ότι και τα δύο μεγάλα κόμμα έχουν συμπεριλάβει στην προεκλογική τους εκστρατεία το ότι θα επαναδιαπραγματευτούν το μνημόνιο με το ΔΝΤ.

«Κατά την άποψή μας, αυτό υποδηλώνει ένα βαθμό ελευθερίας που δεν έχουμε. Θεωρούμε ότι υπάρχει λίγη, εάν υπάρχει, διάθεση στο Ταμείο ή στην Κομισιόν για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας», τονίζει η UBS. Μάλιστα, προσθέτει ότι το έργο της νέας κυβέρνησης θα είναι αποθαρρυντικό. Θα πρέπει να εφαρμόσει αμέσως περικοπές 3 δισ. ευρώ σε δαπάνες και θα πρέπει να δώσει λεπτομέρειες για το που θα βρει επιπλέον περικοπές 12 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014.

«Τα ρίσκα έχουν αυξηθεί σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας, και υπάρχουν από την άλλη πλευρά ανυπόμονοι και εξοργισμένοι δανειστές του επίσημου τομέα», σχολιάζει η UBS.

Και προσθέτει ότι ως συνέπεια των ανωτέρω, «βλέπουμε ένα υψηλό ρίσκο προσωρινής αναστολής της χρηματοδότησης του επίσημου τομέα. Εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, νομίζουμε πως είναι απολύτως πιθανό ότι το ΔΝΤ και τη ΕΕ, απλώς θα αρνηθούν να καταβάλουν την επόμενη δόση. Ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο οι πληρωμές να σταματήσουν εντελώς, μάλλον θα αναβληθούν μέχρι η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα δημιουργούνταν σημαντική ένταση, με την ελληνική κυβέρνηση να ξεμένει από ρευστό και να αναγκαστεί να σταματήσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Η κοινωνική έκρηξη είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ακολουθήσει.

Τονίζει δε πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν από λίγο καιρό, για πολλούς σηματοδότησε το τέλος της ικανότητας της Ελλάδας να αναστατώνει τις ευρωπαϊκές αγορές.

«Ακόμη και μια προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης του επίσημου τομέα θα μπορούσε να είναι πολύ επιζήμια για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς αναλογίζονται τις εναλλακτικές της Ελλάδας στην περίπτωση που η επίσημη χρηματοδότηση διακοπεί προσωρινώς».
Πηγή:www.capital.gr
( Hide )
  1. Νικος ο Βουλγαρος03 Μαΐου, 2012 18:25

    Μονο φοβο εχετε ?
    Να ειστε σιγουροι οτι δεν θα δεχτουμε δανειο για να το παρουν οι τραπεζες σας .
    Ο φτωχος δεν φοβαται την πεινα , και τωρα πειναμε .
    Εσεις να δω που θα σας παρει και εσας η μπαλα , θα μας παρακαλατε με επιτοκιο 1,5% να παρουμε τα δανεια .
    Και εμεις ΘΑ ΤΟ ΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή