Στα προπύργια του καπιταλισμού ανακαλύπτουν τώρα πως μας κλέβει, αντί να μας βοηθάει, η τρόϊκα

ο Χρήστος ΚΑΨΑΛΗΣ στο eklogika.gr
Να λοιπόν που ο ένας μετά τον άλλον στα προπύργια του καπιταλισμού παραδέχονται αυτά που μέχρι προσφάτως ελάχιστοι είχαν τη διορατικότητα και το κουράγιο να υπερασπιστούν. Η τρόικα όχι μόνο χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως πειραματόζωο αλλά... επέβαλε τέτοιους όρους στο Μνημόνιο, ώστε να μας δανείζει χρήματα όχι για την αναδιοργάνωση και ανασύσταση της χώρας μας αλλά για την γεμίζουν τα ταμεία των ίδιων των δανειστών.

Δεν έχεις πολλά να συμπληρώσεις όταν αυτά που γράφαμε εμείς τόσο καιρό, τα αναλύει τώρα σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα New York Times και εξηγεί πως τα χρήματα του ελληνικού δανείου επιστρέφουν στους δανειστές της Ελλάδας, αφήνοντας ελάχιστα για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών αναγκών της χώρας. 

«Τη στιγμή που η συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση είναι αβέβαιη, αναφέρει στο άρθρο η εφημερίδα, η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει δισεκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη βοήθεια από μία αποκαλούμενη τρόικα δανειστών που επιβλέπει τη διάσωσή της. Αλλά σχεδόν καθόλου από αυτά τα χρήματα δεν πηγαίνουν στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πληρώσει για ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες. Αντίθετα, διοχετεύονται κατευθείαν πίσω στη τσέπη της τρόικα» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος. 

Σε άλλο σημείο του άρθρου υπογραμμίζεται ότι «το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ που υποτίθεται θα αγόραζε χρόνο για την Ελλάδα, εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο μόνο τους τόκους του χρέους της χώρας - ενώ η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πασχίζει». Και στη συνέχεια: «Καθώς πληρώνουν τους εαυτούς τους, τα μέλη της τρόικα παρακρατούν παράλληλα άλλα κεφάλαια, τα οποία θα διατηρούσαν το ελληνικό κράτος σε λειτουργία». Να λοιπόν που πηγαίνουν τα χρήματα με αποτέλεσμα να έχει κηρύξει το ελληνικό κράτος μερική στάση πληρωμών στις εσωτερικές υποχρεώσεις του…

Μιλώντας στους New York Times ο Τόμας Μάγιερ, σύμβουλος της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη εξηγεί ότι «η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών απέναντι στη τρόικα, αφού η τρόικα πληρώνει τον εαυτό της»! 

Στέλνεις τα χρήματα το αποκαλείς "δάνειο" - τα παίρνεις πίσω το αποκαλείς "τόκο"» σχολίασε ο Στέφαν Ντίο της UBS. Και ο αρθρογράφος υπογραμμίζει την έκπληξή του: «Η κατάσταση μοιάζει παράλογη. Οι ευρωπαϊκές Αρχές δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα ώστε η Ελλάδα να ξεπληρώνει τα λεφτά που δανείζεται από εκείνους»! 

Τι χρειάζεται λοιπόν για να μπορέσει η Ελλάδα να ανασάνει; Να βγάλει το κεφάλι από την κινούμενη άμμο της ύφεσης , σίγα- σιγά το σώμα και βασίσει σταθερά στο δρόμο της αναδιοργάνωσης και της ανάπτυξης; 

Δώστε χρόνο στους Έλληνες, λένε τώρα πολλοί (Γιούνκερ, Σρέντερ, Ευρωπαίοι σοσιαλιστές κ.α.) και είναι σημαντικό που το αντιλαμβάνονται έστω και καθυστερημένα. Όμως δεν αρκεί αυτό. Το χρέος είναι τόσο μεγάλο και η κρατική μηχανή τόσο αποδιαρθρωμένη, ώστε μια απλή επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους και μάλιστα με τους σκανδαλώδεις τόκους που μας έχουν επιβάλει δεν βγάζει, ίσως απλώς χαλαρώνει, τη θηλιά από το λαιμό μας. 

Η Ελλάδα χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις, αλλαγή νοοτροπιών και κεφάλαια που θα διοχετευτούν στην αγορά βάσει οργανωμένου αναπτυξιακού σχεδίου. Πάνω από όλα όμως χρειάζεται να πάψουν οι Ευρωπαίοι δανειστές να μας αντιμετωπίζουν ως πελάτες και να αντιληφθούν ότι η προσπάθεια εξαθλίωσης ενός λαού – εταίρου αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

 ¨Στηρίξτε μας όχι ώς τοκογλύφοι αλλά ως εταίροι, με σεβασμό, για να σωθούμε όλοι¨ πρέπει να είναι το μήνυμά μας.
Η Ελλάδα αν χρειαστεί να βγει εκτός ευρώ, θα περάσει πολύ δύσκολα χρόνια, αλλά κάποια στιγμή θα ανασυγκροτηθεί.

Η Ευρώπη, αν δεν προχωρήσει σταδιακά στην πλήρη ενοποίησή της, με ότι αυτό συνεπάγεται,   με αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό μεταξύ των εταίρων, θα αυτοδιαλυθεί με τρόπο ηχηρό και  οδυνηρές συνέπειες για ορισμένα από τα  θεωρούμενα ισχυρά μέλη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου