Ο σούπερ Μάριο λύγισε την άμυνα της Μέρκελ

Μετά τα δύο γκολ του Μάριο Μπαλοτέλι, ο συνονόματος Μάριο Μόντι έβαλε... γκολ στη Γερμανία, πετυχαίνοντας σημαντική νίκη απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ. Τι αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες...

Δύο μεγάλες νίκες πέτυχε χθες η Ιταλία απέναντι στη Γερμανία, τόσο στο Euro, με τα δύο γκολ του «Σούπερ» Μάριο Μπαλοτέλι, όσο και στις Βρυξέλλες, όπου ο συνονόματος Μάριο Μόντι έστειλε... στο καναβάτσο τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, καταφέρνοντας, σε συνεργασία με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, να διασφαλίσουν μέτρα στήριξης για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με ιδιαίτερα ευνοϊκά μέτρα.

Ειδικότερα, μετά τις μαραθώνιες συζητήσεις, που κράτησαν για πάνω από 12 ώρες - και θα συνεχιστούν σήμερα - οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία τόσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από έναν νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό, με τη συμμετοχή της ΕΚΤ, όσο και για τη στήριξη των των κρατικών χρεών, κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας, από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης (EFSF, ESM).

Όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία, μέχρι τα τέλη του 2012, ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ΄ ευθείας μέσω των ταμείων στήριξης, υπό ορισμένους όρους.

«Στόχος είναι να δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ένας ενιαίος εποπτικός μηχανισμός, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ των τραπεζών και των κυβερνήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη η Σύνοδος Κορυφής, μετά τις ισχυρές πιέσεις από Ιταλία και Ισπανία, αποφάσισε στο ότι τα ταμεία στήριξης της ζώνης του ευρώ (EFSF, ESM) θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων χωρίς να εξαναγκάζονται οι χώρες που συμμορφώνονται προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ να υιοθετούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας ή να προχωρούν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, οι χώρες που ζητούν στήριξη για τα ομόλογά τους από το ταμείο διάσωσης θα πρέπει να υπογράφουν ένα μνημόνιο συνεννόησης στο οποίο θα αναφέρονται οι υφιστάμενες πολιτικές δεσμεύσεις τους και θα συμφωνείται ένα χρονοδιάγραμμα. «Όμως δεν θα αντιμετωπίζουν την επεμβατική επιτήρηση μιας τρόικας διεθνών δανειστών, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Να σημειωθεί ότι, για να ληφθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις, Ισπανία και Ιταλία είχαν αρνηθεί νωρίτερα να εγκρίνουν το αναπτυξιακό πακέτο, θέτοντας ως προϋπόθεση για να δώσουν το πράσινο φως τη λήψη έκτακτων μέτρων για τη μείωση του κόστους δανεισμού τους. «Δεν πρόκειται για επιφυλάξεις σε βάθος, αλλά θέλουμε αυτό να αποτελέσει μέρος μιας συνολικής λύσης, το μακροπρόθεσμο πρέπει να συνδεθεί με το βραχυπρόθεσμο», όπως ανέφερε από την ιταλική αντιπροσωπεία.

Από την πλευρά της η ισπανική αντιπροσωπεία τόνισε ότι «είμαστε υπέρ του συμφώνου ανάπτυξης, δεν το μπλοκάρουμε, αλλά χρειάζονται επίσης έκτακτα μέτρα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει σύμφωνο χωρίς αυτά τα μέτρα για να ανακουφιστούν βραχυπρόθεσμα οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Νωρίτερα το βράδυ ο κ. Ρομπάι ανακοίνωσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για την υιοθέτηση πακέτου ανάπτυξης ύψους 120 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΕΕ ανακοίνωσε την ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων  με 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα στοχεύουν στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης νέων και θα διοχετευθούν «ειδικά στις πιο αδύναμες χώρες». Συμφωνήθηκε επίσης η άμεση πιλοτική εφαρμογή των «ομολόγων έργου», πιθανώς από αυτό το καλοκαίρι.

Ολόκληρο το ανακοινωθέν της Συνόδου:
«Επιβεβαιώνουμε πως είναι ζωτικής σημασίας να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ των τραπεζών και των κρατών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα προτάσεις στη βάση του άρθρου 127 (6) για έναν ενιαίο μηχανισμό εποπτείας. Ζητούμε από το Συμβούλιο να εξετάσει αυτές τις προτάσεις ως επείγον ζήτημα μέχρι το τέλος του 2012. Όταν ιδρυθεί ένας αποτελεσματικός ενιαίος μηχανισμός εποπτείας, που θα συμπεριλαμβάνει την ΕΚΤ, για τις τράπεζες στην ευρωζώνη, ο ESM θα μπορεί, υλοποιώντας μια κανονική απόφαση, να έχει τη δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες άμεσα. Αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορους όρους, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τους κανόνες της κρατικής βοήθειας, που θα πρέπει να αφορούν συγκεκριμένα ιδρύματα, συγκεκριμένους τομείς ή την οικονομία και θα επισημοποιείται μέσω μνημονίου κατανόησης. Το Eurogroup θα εξετάσει την κατάσταση του ιρλανδικού χρηματοοικονομικού τομέα με την προοπτική της περαιτέρω βελτίωσης της βιωσιμότητας του προγράμματος προσαρμογής. Παρόμοιες περιπτώσεις θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

»Καλούμε να υπάρξει άμεση κατάληξη του μνημονίου κατανόησης που συνοδεύει τη χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα. Επαναβεβαιώνουμε πως η χρηματοοικονομική βοήθεια θα παρασχεθεί από τον EFSF μέχρις ότου γίνει διαθέσιμος ο ESM και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στον ESM χωρίς να υπάρχει το status του προνομιακού πιστωτή.


»Επιβεβαιώνουμε την ισχυρή μας δέσμευση να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, ιδιαίτερα μέσω της χρήσης των υφιστάμενων μηχανισμών EFSF-ESM, με ευέλικτο και αποδοτικό τρόπο, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι αγορές κρατών-μελών, σεβόμενοι τις συγκεκριμένες συστάσεις για τις χώρες αυτές και τις άλλες δεσμεύσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων τους, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εξαμηνιαίας αναθεώρησης, του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και της Διαδικασίας Μακροοικονομικών Ανισορροπιών. Αυτοί οι όροι θα πρέπει να αντανακλώνται σε ένα μνημόνιο κατανόησης. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει συμφωνήσει να λειτουργήσει ως αντισυμβαλλόμενος στον EFSF-ESM για τη διενέργεια επιχειρήσεων στις αγορές με αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο.


»Αναθέτουμε στο Eurogroup να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις μέχρι τις 9 Ιουλίου 2012»
.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου