Μπροστά στην γερμανική Καγκελαρία συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ελλάδα

Αριστερές και κοινωνικές οργανώσεις διαδήλωσαν ενάντια στην “τρομοκρατία που δέχονται στο εσωτερικό και το εξωτερικό” οι Έλληνες πριν τις εκλογές και υπέρ του δικαιώματος τους να ψηφίζουν κατά βούληση.

Μπροστά από την γερμανική Καγκελαρία: ελληνική μουσική από το συγκρότημα Trio, ένα χάπενινγκ με «πειραματόζωα» την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία που κρατούνται από την Τρόικα σε κλουβί, αλλά και απευθείας τηλεφωνική σύνδεση με την Αθήνα και τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα ανάλογη εκδήλωση αλληλεγγύης στην Ελλάδα – η συγκέντρωση είχε όλα τα συστατικά για να έχει επιτυχία. Το γεγονός όμως ότι οργανώθηκε μέσα σε δύο μέρες και συνέπεσε σχεδόν με τον ποδοσφαιρικό αγώνα Δανίας-Πορτογαλίας, είχε ως αποτέλεσμα να παραβρεθούν μόλις γύρω στα 60 άτομα.

"Καμπάνια δυσφήμησης της ελληνικής Αριστεράς"

Tine Steininger και Φοίβη Νταλιάνη
Αφορμή για αυτήν την εκδήλωση διαμαρτυρίας ήταν η σημερινή συνάντηση της γερμανικής κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αντικείμενο το δημοσιονομικό σύμφωνο. Όπως δήλωσε εκ μέρους των διοργανωτών η εκπρόσωπος της ATTAC, Tine Steininger, “πρόκειται για ένα αντικοινωνικό και αντιδημοκρατικό σύμφωνο το οποίο οδηγεί στην όξυνση της κοινωνικής ανισότητας στην Ευρώπη”.

Καλύτερο παράδειγμα για τις επιπτώσεις μιας δημοσιονομικής πολιτικής που κινείται στα πλαίσια της λογικής του συμφώνου είναι η Ελλάδα, επεσήμανε η κ. Steininger. Σχεδόν αναμενόμενο είναι για την εκπρόσωπο της ATTAC ότι οι “νεοφιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις της ΕΕ ασκούν πίεση στον ελληνικό λαό, ώστε να μην ψηφίσει τα κόμματα της Αριστεράς που αντιτίθενται στο μνημόνιο”.

Η Τρόικα και τα πειραματόζωα...
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Φοίβη Νταλιάνη από την ελληνογερμανική μή κυβερνητική οργάνωση Real Democracy Now Βερολίνου. Με την εκδήλωση οι συμμετέχοντες εκφράζουν και την διαμαρτυρία τους “για το γεγονός ότι ελληνικά και γερμανικά μίντια έχουν οργανώσει καμπάνια δυσφήμησης της ελληνικής Αριστεράς”, τόνισε η κ. Νταλιάνη.

Χαιρετισμός Μ. Γλέζου

Ανέτε Γκροτ, βουλευτής
της Αριστεράς
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η πρόεδρος της ελληγερμανικής επιτροπής φιλίας του γερμανικού κοινοβουλίου, Annette Groth. Μιλώντας στη Deutsche Welle η βουλευτής του Κόμματος της Αριστεράς υποστήριξε την άποψη ότι “μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε σε μια αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη που μερικώς ξεκίνησε με τη νίκη του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία”. Όπως τόνισε η κ. Groth, η ύπαρξη μιας αντιπολίτευσης κατά της πολιτικής Μέρκελ “είναι αναγκαία για όλους μας στην Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα.”

Τους παρευρισκόμενους χαιρέτισε τηλεφωνικώς από την Αθήνα και ο Μανώλης Γλέζος. Στη σύντομη ομιλία του που μεταδόθηκε από τα ηχεία που είχαν στηθεί στον χώρο της εκδήλωσης, ο κ. Γλέζος ευχαρίστησε τους διαδηλωτές και τους διαβεβαίωσε “ότι στις 17 Ιουνίου ο ελληνικός λαός αρχίζει καινούργια προσπάθεια για μια άλλη Ευρώπη: την Ευρώπη των λαών και όχι των μονοπωλίων.”

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι τα τρία «πειραματόζωα» Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία κατάφεραν να «δραπετεύσουν» από το κλουβί της Τρόικα – τουλάχιστον στο χάπενινγκ του Βερολίνου…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου