ΙΣΠΑΝΙΑ: Στην κόψη του ξυραφιού...

Εντείνονται οι αμφιβολίες στην ΕΕ για το αν η Ισπανία θα ξεπεράσει τον σκόπελο του διογκούμενου χρέους. Μόνο η σωτηρία της Bankia στοίχισε 23 δις και ουδείς γνωρίζει που θα βρεθεί το ποσό

Μόλις την περασμένη Τετάρτη ο ευρωπαίος επίτροπος επί των Οικονομικών Όλι Ρεν επαινούσε τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η ισπανική κυβέρνηση και υπόσχονταν ότι αν όλα πάνε καλά η Ισπανία θα έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή της για την αντιμετώπιση της κρίσης:

«Υπό την προϋπόθεση ότι η Ισπανία θα καταφέρει να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες στην περιφέρεια, ότι θα παρουσιάσει ένα διετή προϋπολογισμό 2013-2014 χωρίς υπερβάσεις και ότι θα συνεχίσει να παραμένει πιστή στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης τότε είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε την χορήγηση μεγαλύτερης διορίας κατά 1 χρόνο για την αντιμετώπιση του υπερβολικού ελλείμματος μέχρι το 2014».

Ο EFSF να στηρίξει τις ισπανικές τράπεζες

Η Ισπανία χρειάζεται βοήθεια
από το εξωτερικό...
Με το επιτόκιο για δεκαετή ομόλογα του ισπανικού δημοσίου στο 6,52% είναι φανερό ότι η οικονομία της Ισπανία βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση. Ο διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών CEPS Ντάνιελ Γκρος εκτιμά ότι η Ισπανία βρίσκεται «στο παρά πέντε». Κατά την άποψη του Γερμανού ειδικού «πολύ σύντομα το ισπανικό τραπεζικό σύστημα δεν θα είναι πια σε θέση να ανακεφαλοποιηθεί» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση δεσμεύεται για επιτόκια που μακροπρόθεσμα δεν είναι σε θέση να καταβάλλει».

«Γνωρίζουμε ότι αυτό που χρειάζονται οι ισπανικές τράπεζες δεν είναι δάνεια, αλλά κεφάλαια, λέει ο Ντάνιελ Γκρος. Και αυτά τα κεφάλαια δεν μπορούν να προέλθουν από το ισπανικό δημόσιο, διότι δεν υπάρχουν χρήματα. Συνεπώς θα πρέπει να προέλθουν από έναν ευρωπαϊκό θεσμό, δηλαδή από τον Προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης EFSF. Για να γίνει αυτό βέβαια θα έπρεπε ο EFSF να τροποποιηθεί γιατί σήμερα είναι σε θέση να στηρίξει μόνο κράτη και όχι τράπεζες. Ο Μηχανισμός Στήριξης θα πρέπει να αναλάβει την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, αλλά και ταυτόχρονα τον έλεγχό τους»

Θα αντιδράσουν οι Ισπανοί

Όχι σε νέα λιτότητα θα πουν
οι Ισπανοί
Οι αγορές πιέζουν την Ισπανία και το συνεχώς αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα επιβάλλει μια ακόμα πιο αυστηρή λιτότητα. Όμως ο πληθυσμός δεν δείχνει έτοιμος να αποδεχθεί ακόμα πιο σκληρά μέτρα και αναμένεται να αντιδράσει και μάλιστα έντονα. Ήδη τα συνδικάτα κατηγορούν ανοιχτά την κυβέρνηση Ραχόι ότι με πρόσχημα το πρόγραμμα λιτότητας «ξεπουλά το κράτος προνοίας». Την ώρα που ΕΕ και ισπανική κυβέρνηση προσπαθούν απεγνωσμένα να καθησυχάσουν οι Ισπανοί προχωρούν σε όλο και περισσότερες αναλήψεις από τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου