Αλέξης Τσίπρας: Το δίλημμα είναι «Το μνημόνιο ή το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ»

«Το μνημόνιο ή το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», είναι το δίλημμα των εκλογών σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παρουσίασε το επικαιροποιημένο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του. Ο Αλέξης Τσίπρας, έγινε δεκτός στην αίθουσα όπου γίνεται η παρουσίαση, με το σύνθημα «Ήρθε η ώρα της Αριστεράς».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς μόλις συγκροτηθεί η Βουλή θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων» και σημείωσε ότι το μνημόνιο θα αντικατασταθεί από ένα εθνικό σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Κύριοι άξονες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι: 
• η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και αναδιαπραγμάτευση του χρέους

• η κατάργηση των υπουργικών αποφάσεων που προέβλεπαν 22% μείωση του κατώτερου μισθού, 32% του μισθού για νέους κάτω των 22 ετών

• η επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ και του επιδόματος ανεργίας στα 461,50 ευρώ, με επέκτασή του στα δύο χρόνια

• η κατάργηση όλων των χαρατσιών για τα χαμηλά εισοδήματα

• η φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων για την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους κατά 4% του ΑΕΠ σε ορίζοντα τετραετίας.

• η άμεση κατάρτιση περιουσιολογίου, με αυστηρές ποινές για όσους αποκρύπτουν την περιουσία τους.

• η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και προσαρμογή στα επίπεδα της ΕΕ

• η επανεξέταση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων

• η σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, ιδιαίτερα σε είδη λαϊκής κατανάλωσης.

• ο εκσυγχρονισμός και η στελέχωση των ΔΟΥ με εξειδικευμένο προσωπικό.

• η επιδίωξη εθνικής προγραμματικής συμφωνίας με τον κλάδο της Ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο για αύξηση των εσόδων και κατάργηση των φοροαπαλλαγών.
Πιο αναλυτικά, ξεκινώντας την ομιλία του και δίνοντας το περίγραμμα των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα «πρόγραμμα αξιοπρέπειας και ελπίδας για τον τόπο», για ένα ολοκληρωμένο και βήμα προς βήμα επεξεργασμένο πρόγραμμα και τόνισε: «Εμείς ζητάμε την ψήφο του λαού για να το ακυρώσουμε, ενώ εκείνοι ζητούν την ψήφο του λαού για να το εφαρμόσουν».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «δεν αντιπαρατίθεται μόνο η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το χθες με την ελπίδα» και συμπλήρωσε ότι «το πολιτικό σύστημα δίνει την τελευταία μάχη του. Αυτό το σύστημα του δικομματισμού, του πελατειακού συστήματος, που αποχωρώντας κινδυνολογεί, εκβιάζει. Νομίζουν ότι έτσι θα πλήξουν το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πλήττουν την Ελλάδα. Πρόκειται για το κύκνειο άσμα τους [...] και φεύγοντας παίρνουν μαζί τους τα διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα».
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον Αντ. Σαμαρά, για τον οποίο είπε ότι «δεν φτάνει που εξαπάτησε μια φορά τον ελληνικό λαό, τώρα θέλει να τον εξαπατήσει και δεύτερη φορά, υφαρπάζοντας την ψήφο του για να την παραδώσει στην Μέρκελ». Παράλληλα επιτέθηκε και στον Ευ. Βενιζέλο, αναφέροντας ότι «έχει εξαπολύσει προεκλογική επίθεση στα δικά του έργα, στη δανειακή σύμβαση που ο ίδιος υπέγραψε και εκβίασε για να ψηφιστεί. Έτσι, όμως, αποκαλύπτει ο ίδιος το ψεύδος των εκβιασμών και των διλημμάτων, που θέτει σε πλήρη στοίχιση με τον Αντώνη Σαμαρά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ψευτοδίλημμα το ευρώ ή δραχμή» λέγοντας ότι χρησιμοποιείται «για να κρύψουν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή Μνημόνιο ίσον επιστροφή στη δραχμή». Αναφερόμενος εμμέσως στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, είπε ότι «δεν υπάρχει ηπιότερο μνημόνιο, δεν είναι ρεαλιστική η απαγκίστρωση από το Μνημόνιο, γιατί το αγκίστρι έχει πιάσει έναν ολόκληρο λαό. Δεν μπορεί να γίνει σταδιακά. Πρέπει να το βγάλουμε τώρα αμέσως». Σημείωσε επίσης ότι πλέον ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διακυβέρνηση «όχι για να κάτσουμε στις καρέκλες της διαπλοκής, αλλά για να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία» και τόνισε ότι «πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς μόλις συγκροτηθεί η Βουλή θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων». «Στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία ας το ξέρουν όλοι και έχει δικαίωμα να ψηφίζει νόμους», είπε.

Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το μνημόνιο θα αντικατασταθεί με το Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση και συμπλήρωσε ότι αμέσως μετά την ακύρωση του Μνημονίου, η νέα κυβέρνηση θα καταγγείλει τους επαχθείς όρους και θα ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη βιώσιμη αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους της χώρας σημείωσε ότι θα αναζητηθεί ευρωπαϊκή λύση και στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε θα διεκδικηθεί νέα αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο τη δραστική μείωσή του, ή ένα μορατόριουμ για το χρέος και αναστολή πληρωμών των τόκων, έως ότου διαμορφωθούν συνθήκες σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας.

Επίσης, όπως επεσήμανε, το ύψος εξυπηρέτησης του χρέους θα πρέπει να συνδεθεί με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (ρήτρα ανάπτυξης).

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα καταργήσει άμεσα την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 6-28/2/2012, με την οποία μειώθηκαν ο κατώτερος μισθός κατά 22% (32% για τους νέους μέχρι 25 ετών), καθώς και τα επιδόματα ανεργίας, ασθένειας και μητρότητας και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις. Θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα €751 ευρώ και το επίδομα ανεργίας στα €461,5 ευρώ και μάλιστα προτίθεται να χορηγεί το επίδομα ανεργίας για διπλάσιο χρόνο από ό,τι σήμερα (δύο χρόνια). Επίσης, είπε ότι θα άρει την κατάργηση της μετενέργειας και θα επαναφέρει την υποχρεωτική επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, θα καταργήσει τις ειδικές επιβαρύνσεις (χαράτσια) για τα μικρομεσαία εισοδήματα τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους ζουν στα όρια της φτώχειας.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει επίσης τη σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατ' ελάχιστο, όπως διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, στο επίπεδο του 43% -έναντι μείωσης κάτω του 36% του ΑΕΠ ως συνέπεια του Μνημονίου– και, κατά μέγιστο, στο σημερινό μέσο όρο της Ευρωζώνης, του 46%.

Η σταθεροποίηση των δαπανών θα πρέπει να καλυφθεί από την αύξηση των δημόσιων εσόδων, τα οποία υστερούν σημαντικά από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (41% του ΑΕΠ έναντι 45%) και όπως είπε, η προσαρμογή θα προέλθει από τη φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων, με στόχο την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα (δηλαδή +4% του ΑΕΠ) σε ορίζοντα τετραετίας (με στόχο αύξηση 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο).

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό προϋποθέτει τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να εντοπίζεται το εισόδημα και η περιουσία κάθε πολίτη και να κατανέμεται δίκαια το φορολογικό βάρος.

Στα ενδεικτικά μέτρα για τη σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών περιλαμβάνονται:
• το άμεσο πάγωμα των μειώσεων σε κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις, ώστε να σταματήσει η περιθωριοποίηση των χαμηλών εισοδημάτων και η υποβάθμιση των μεσαίων,

• η ριζική επανεξέταση και ανακατανομή των δημόσιων δαπανών, ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών,

• η λειτουργία και ενίσχυση της κεντρικής αρχής κρατικών προμηθειών που θα ελέγχει την κοστολόγηση των αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζει το κράτος από τον ιδιωτικό τομέα,

• η εφαρμογή και επέκταση των ρυθμίσεων που εξυπηρετούν τον άμεσο έλεγχο των δαπανών, όπως η διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης του συνόλου των δημόσιων δαπανών.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την αύξηση των δημόσιων εσόδων, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει μέτρα όπως:
• η υλοποίηση πλήρους και καθολικού περιουσιολόγιου, όπου θα αποτυπώνεται η περιουσία όλων των Ελλήνων υπηκόων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε όλες τις μορφές κινητού και ακίνητου πλούτου, καθώς και η θέσπιση αυστηρών ποινών δήμευσης μέρους της περιουσίας για όσους συλλαμβάνονται να δηλώνουν ψευδώς τα περιουσιακά τους στοιχεία.

• η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και της κλίμακας των εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων και η προσαρμογή τους στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να επιτευχθεί αύξηση των εσόδων με ελάφρυνση των φτωχότερων και επιβάρυνση των πλουσιότερων

• η επανεξέταση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,

• η σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ και η ελαχιστοποίησή τους στα διατιμημένα τρόφιμα (ψωμί, γάλα, κλπ).

• ο εκσυγχρονισμός και η στελέχωση των εφοριών με ειδικευμένο προσωπικό και η ενίσχυση του πληροφοριακού συστήματος για έλεγχο, διασταύρωση και διαχρονική παρακολούθηση της φορολογικής βάσης,

• η Εθνική Προγραμματική Συμφωνία, με τον κλάδο της ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο, που θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα.
Ο κ. Τσίπρας, είπε ακόμη ότι θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση οι σχέσεις ανάμεσα στο κράτος, τη ναυτιλία και τον εφοπλιστικό κόσμο, με στόχο να καταργηθούν οι προκλητικές –όπως τις χαρακτήρισε- 58 διαφορετικές φοροαπαλλαγές και να δημιουργηθεί ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς που θα ανταποκρίνεται στη Συνταγματική επιταγή για τη συμβολή στα φορολογικά βάρη όλων των Ελλήνων υπηκόων.

Κατά τον ίδιο, οι πόροι για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης θα κινητοποιηθούν τόσο από εσωτερικές όσο και από εξωτερικές πηγές και διευκρίνισε ότι στις εσωτερικές πηγές περιλαμβάνονται: η δημιουργία όρων για την επιστροφή καταθέσεων και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η αύξηση των πόρων από τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος για την αναπτυξιακή αναδιανομή του πλούτου, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων, η υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία για τη φορολόγηση των εκεί καταθέσεων Ελλήνων πολιτών, που ακόμα εκκρεμεί, καθώς και η αναστολή αποπληρωμής τόκων για χρονικό διάστημα που θα προκύψει από διαπραγμάτευση. Αντίστοιχα στις εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης της ανάπτυξης περιλαμβάνονται: ο επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ και η αύξηση της απορροφητικότητάς του, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης επενδύσεων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ύφεσης και η ανάπτυξη της πολυμερούς οικονομικής διπλωματίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου