Economist: Προβλέπει σκληρή διαπραγμάτευση Τσίπρα- Μέρκελ…

Υπό τον εύσχημο τίτλο «Το μεγάλο ελληνικό διαζύγιο» ο Economist σχολιάζει «το πώς και αν η  Ελλάδα βγει από το ευρώ, είναι η μεγαλύτερη αβεβαιότητα».

Ακόμα και αν η ΝΔ κερδίσει στις εκλογές και καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση των όρων που συμφωνήθηκαν νωρίτερα φέτος από τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας για ένα δεύτερο μνημόνιο.

Αν από την άλλη κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ο Economist, οι αγορές φοβούνται ότι αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα την Ελλάδα εκτός ευρώ και θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

«Ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα το αυτοματοποιημένο σχετικά με το χρόνο ή το μηχανισμό μίας… grexit» σημειώνεται.

Αλλά ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να σχηματίσει έναν συνασπισμό και θα «στριμωχθεί» από τους συνεργάτες του. Επίσης δεν υποστηρίζει ότι θα εγκαταλείψει το ευρώ, που παραμένει δημοφιλές στην Ελλάδα. Υπολογίζει ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα σκεφθεί τις περισσότερο αρνητικές συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ.

Πιστεύει ότι δε θα θέλει να φανεί η ίδια ως αυτή που διώχνει την Ελλάδα από την νομισματική ένωση, με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την Ευρωζώνη.

Επομένως ακόμα και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει πιθανότατα αρχικά σε διαπραγματεύσεις. Στη διάρκεια αυτών, δε θα εκταμιεύονται χρήματα για να καλυφθεί η τρύπα στον προϋπολογισμό (εκτός των επιτοκίων), ωστόσο η Ελλάδα θα χρειάζεται τη διάσωση και τα χρήματα πιθανώς να διοχετευτούν στη χώρα μέσω του «κλειστού λογαριασμού», ενός ξεχωριστού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ακόμα και αν η Ελλάδα αποφύγει την άμεση χρεοκοπία, θα έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα, γράφει ο Economist, αναφέροντας, πάντως, ότι πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η χώρα μπορεί να αποφύγει την ξαφνική χρεοκοπία, πληρώνοντας κάποιες από τις οφειλές της με υποσχετικές πληρωμών.

Σύμφωνα με τον Τόμας Μάγιερ, σύμβουλο της Deutsche Bank, η Ελλάδα θα μπορούσε, έτσι, να δημιουργήσει ένα δικό της παράλληλο και υποτιμημένο νόμισμα, την ώρα που θα εξακολουθούσε να παραμένει εντός της νομισματικής ένωσης.

Κάτι τέτοιο είχε γίνει και στην περίπτωση της Αργεντινής. Ωστόσο, ο Μάριο Μπλέγερ, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής την περίοδο της κρίσης, δηλώνει ότι αυτές οι υποσχετικές θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος και να δημιουργήσουν πληθωριστικές πιέσεις πριν την έξοδο, που αναπόφευκτα θα έρθει.

Η πιθανή διαπραγμάτευση ανάμεσα στον Τσίπρα και τους δανειστές της χώρας, μπορεί να μην έχουν αίσιο τέλος, αναφέρει ο Economist, καθώς ενδέχεται η χώρα να εξαρτάται περισσότερο από την ΕΚΤ.
«Αν ο όρος για περαιτέρω στήριξη σχετίζεται με την εφαρμογή των όρων του μνημονίου, τότε θα είναι ο Τσίπρας αυτός που στο τέλος θα κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε πράγματι να βγει εκτός ευρώ αμέσως μετά τις εκλογές» καταλήγει ο Economist.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου