Moody’s: Υποβάθμισε Ισπανία και Κύπρο

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε απόψε την Ισπανία κατά τρεις μονάδες, από A3 σε Baa3, επικαλούμενος τη δανειοδότηση των ισπανικών τραπεζών από τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)... γεγονός που, όπως εκτιμά, θα οδηγήσει στην αύξηση του χρέους της χώρας. Επίσης, υποβάθμισε την Κύπρο κατά δύο μονάδες.

Ο Moody’s προειδοποιεί ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, την οποία έχει θέσει σε αναθεώρηση για περαιτέρω υποβάθμιση.

Μία βαθμίδα χαμηλότερα στην κλίμακα αξιολογήσεων του οίκου βρίσκονται τα μη επενδυτικά ομόλογα (junk).

Αναλυτικότερα, για την αποψινή υποβάθμιση της Ισπανίας ο οίκος επικαλείται την πρόθεση της κυβέρνησης της χώρας να δανειστεί μέχρι και 100 δισεκατομμύρια ευρώ από τον EFSF ή το ESM (τους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ) για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Αυτό, σημειώνει ο Moody’s, θα αυξήσει το χρέος της χώρας, το οποίο ούτως ή άλλως έχει ήδη αυξηθεί από την έναρξη της κρίσης.

Η Ισπανία, συνεχίζει ο οίκος, έχει πολύ περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές κάτι που καταδεικνύεται από το δανεισμό για τις τράπεζες μέσω EFSF ή ESM αλλά και από την αυξανόμενη εξάρτησή της από τις εγχώριες τράπεζες για την αγορά νέων ομολόγων.

Με τη σειρά τους, οι ισπανικές τράπεζες χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ, αναφέρει ο οίκος.

Η συνεχιζόμενη αδυναμία της ισπανικής οικονομίας, σημειώνει ο Moody’s, καθιστά τον κίνδυνο ξαφνικής διακοπής της χρηματοδότησης ως «μία πολύ πιο σοβαρή ανησυχία», από ό,τι αν υπήρχε «εύλογη προσδοκία για ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».

Η Κύπρος

Ο Moody’s ανακοίνωσε επίσης την υποβάθμιση της Κύπρου κατά δύο μονάδες, σε Ba3 από Ba1, θέτοντας επίσης τη χώρα σε επιτήρηση για νέα υποβάθμιση.

Για την κίνησή του αυτή, ο οίκος επικαλείται τις δυνητικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από μια ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη -ενδεχόμενο για το οποίο, όπως υποστηρίζει, οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί.
Τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου