Πόλεμος ΑΔΕΔΥ- κυβέρνησης για το νέο «κούρεμα» κατά 22,6% στο εφάπαξ

Έρχεται σφοδρή μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης – ΑΔΕΔΥ εν μέσω θέρους: Κατά 22,6% θα μειωθεί το εφάπαξ που καταβάλλεται από το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσιών υπαλλήλων, ανακοίνωσε στους συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Εργασίας... Γ. Βρούτσης, επικαλούμενος τα ελλείμματά τους και τις μειωμένες εισφορές, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη.

Η ΑΔΕΔΥ θεωρεί «αιτία πολέμου» την επιπλέον μείωση κατά 22,68%, διότι έχει ήδη μειωθεί μια φορά κατά 15-20% και απαντά, ότι για τα ελλείμματα των Ταμείων δεν ευθύνονται οι εισφορές των υπαλλήλων, αλλά η διαχρονική αφαίμαξη των αποθεματικών τους από τις κυβερνήσεις τους , καθώς και το PSI. Εάν μάλιστα η μείωση ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2012 ,όπως διέρρευσε, τότε θα επιβληθεί στους περίπου 55.000 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν υποβάλει αιτήσεις και τελούν εν αναμονή.

Αναλυτικότερα:

Το ενδεχόμενο των περικοπών στα εφάπαξ που χορηγούν Ταμεία για τα οποία οι σχετικές μελέτες δείχνουν αναλογιστικά ελλείμματα, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, για τα προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων.

«Δυστυχώς, τα αναλογιστικά ευρήματα για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, δείχνουν σημαντικές αποκλίσεις που το καθιστούν μη βιώσιμο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «οι προσαρμογές των εφάπαξ αποζημιώσεων, θα γίνουν με αναλογιστικές μελέτες και δικαιοσύνη. Ως υπουργός, δεν δέχομαι να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε με την επιβολή νέων φόρων στους πολίτες είτε με την επιβολή επιπλέον εισφορών στη νέα γενιά εργαζομένων, προκειμένου οι παλαιοί ασφαλισμένοι να λάβουν ποσά εφάπαξ που δεν αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβάλει».

Ο υπουργός Εργασίας, ενημέρωσε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ότι ποσό 1,2 δισ. ευρώ από την επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης, θα διατεθεί για την άμεση αποπληρωμή του εφάπαξ των υπαλλήλων του δημοσίου, υπό την προϋπόθεση της προσαρμογής του ύψους του εφάπαξ κατά το ποσοστό του αναλογιστικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες, που είχαν ζητηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τις οποίες επικαλείται η νυν κυβέρνηση, 23 ταμεία χορηγούν εφάπαξ με ποσά που είναι υψηλότερα από τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί. Πρόκειται για τα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εταιρειών τσιμέντων, των υπαλλήλων φαρμακευτικών εργασιών, του Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου, των νομικών, των απασχολούμενων στα μέσα ενημέρωσης, των εφημεριδοπωλών των υπαλλήλων πρακτορείων Τύπου, των ιπποδρόμων, της ΔΕΗ, της ΕΡΤ, του τουρισμού, της Εμπορικής Τράπεζας, της Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας, των μηχανικών, των αστυνομικών και των εργαζομένων στο ΙΚΑ.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για το δεύτερο μαχαίρι στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο τον Οκτώβριο του 2011 είχε μειωθεί από 15 -20%και θα αποτελέσει τον πιλότο για τις αντίστοιχες περικοπές στα εφάπαξ των υπόλοιπων Ταμείων που κατά περίπτωση θα φτάσουν μέχρι και άνω του 30%.

ΑΔΕΔΥ: Αιτία απολέμου

«Αιτία «πολέμου» αποτελεί η νέα δραστική περικοπή των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο» ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό κ. Βρούτση.

Σημειώνει πως «ο υπουργός δεν έκανε δεκτή καμία από τις προτάσεις των εργαζομένων, σχετικά τους τρόπους και τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Ταμείων των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ, ΤΠΔΥ, ΜΤΠΥ) και η ικανότητά τους να καταβάλλουν κανονικά τις συντάξεις και τα εφάπαξ των ασφαλισμένων τους.

Ο υπουργός δήλωσε, ευθέως, την απόφαση της Τρικομματικής Συγκυβέρνησης να προχωρήσει σε επιπλέον μείωση κατά 22,68% στο -ήδη μειωμένο κατά 20%- εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων

Επισημαίνουμε ότι τα Ταμεία των εργαζομένων στο Δημόσιο, έχουν οδηγηθεί στη σημερινή κατάσταση, εξαιτίας:
1. Της χρόνιας υφαρπαγής των αποθεματικών τους από το Κράτος,
2. Της κατευθυνόμενης εμπλοκής τους στο Χρηματιστήριο,
3. Της χρησιμοποίησης των αποθεματικών τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών χωρίς την ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους,
4. Των κυβερνητικών επιλογών που οδήγησαν στον περιορισμό της απασχόλησης στο Δημόσιο και σε δραματική αλλαγή της σχέσης εργαζομένων – συνταξιούχων, καθώς και
5. Της πολιτικής επιλογής, εσχάτως, για υποχρεωτική υπαγωγή τους στο PSI.»
Ενδεικτικό είναι ότι, ενώ το σύνολο των αποθεματικών του ΤΕΑΔΥ στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ στις 9/3/2012 (πριν την υπαγωγή στο PSI) ανερχόταν σε 1,789 δισ. ευρώ, σήμερα με τα βίας ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ!

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να σεβαστεί και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μη περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων και στο πλαίσιο –τουλάχιστον- της υπεσχημένης διαπραγμάτευσης των επαχθών όρων της Δανειακής Σύμβασης με την Τρόικα, να απαιτήσει και να επιτύχει την ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπως άλλωστε έπραξε για τις Τράπεζες!», καταλήγει η ανακοίνωση.
eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου