«Η Φινλανδία τορπιλίζει την ευρωδιάσωση»

Το στρατόπεδο των χωρών που αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής προσπαθεί να περιορίσει τις προσδοκίες που καλλιέργησαν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Αυτό εκτιμούν αναλυτές, αναφερόμενοι στις εκ των υστέρων ενστάσεις που διατυπώνονται στην Φινλανδία και την Ολλανδία για την αγορά ομολόγων από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ΕSM. Η φινλανδική κυβέρνηση κατέστησε χθες σαφές ότι από κοινού με την Ολλανδία θα ασκήσει βέτο στην αγορά ομολόγων από τον ESM, όπως σημειώνει στην ηλεκτρονική του έκδοση το Stern σε άρθρο με τίτλο «Η Φινλανδία τορπιλίζει την ευρωδιάσωση».

Στην περίπτωση των ομολόγων απαιτείται ομοφωνία του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM. O Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν δήλωσε χθες ότι η χώρα του και η Ολλανδία θα εμποδίσουν τα σχέδια αυτά. Η Φινλανδία δεν θεωρεί χρήσιμη την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ραγιάλα. Μελλοντικά η χώρα του θα εξετάζει κάθε αγορά ομολόγων κατά περίπτωση, «ωστόσο πιθανότατα θα μπλοκάρει κάθε προσπάθεια αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από τον ESM», όπως είπε.

Παρότι απαιτείται ομοφωνία του ΔΣ του ESM πάντως, ενδεχόμενο «όχι» των Φινλανδών ή/και των Ολλανδών μπορεί να «παρακαμφθεί»: εάν η ΕΚΤ και η Κομισιόν κρίνουν ότι πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τότε το Ταμείο μπορεί να δραστηριοποιηθεί ακόμη και με τη σύμφωνη γνώμη του 85 % των μελών του ΔΣ.

Ολλανδία: Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη

Οι χώρες της ευρωζώνης έχουν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εκτιμούν ωστόσο ότι η χώρα θα παραμείνει στη νομισματική ένωση. Αυτό υπογράμμισε σήμερα το πρωί ο ολλανδός υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπεν Κνάπεν, μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία. «Σε τεχνικό επίπεδο έχουμε προετοιμαστεί για όλα, ωστόσο εκτιμούμε, ακόμη και σήμερα, ότι οι Έλληνες θα τηρήσουν τις συμφωνίες». Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη, «εκτιμούμε ότι αυτό θα λειτουργήσει».

Ζέντερ: Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θέλει

Ο ΥΠΟΙΚ της Βαυαρίας
Μάρκους Ζέντερ
Οι προσπάθειες για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχουν αποτύχει, εκτιμά σε σημερινή του συνέντευξη προς την Augsburger Allgemeine Zeitung ο υπ. Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ. «Η Ελλάδα δεν θέλει και δεν μπορεί να τα καταφέρει» υπογραμμίζει ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα είναι οικονομικά κατεστραμμένη και πως δεν μπορεί να κάνει μια νέα αρχή εντός του ευρώ. Ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την νομισματική ένωση δεν θα ζημίωνε πλέον τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, όπως λέει, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος είναι «ελέγξιμος».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου