Τα "βρήκαν" οι τρεις...

Σε συμφωνία για τα επόμενα βήματα κατέληξαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρώτος στόχος, όπως ανέφερε, είναι η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης και αφετηρία για την αναθεώρηση είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, ο κ. Βενιζέλος, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, πλην της εφαρμογής όσων είχαν αποφασιστεί, αλλά και αυτά θα εφαρμοστούν με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία. Σημείωσε, ακόμα, ότι θα βρεθεί λύση και για τα ειδικά μισθολόγια με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων. Επίσης θα συγκροτηθεί διυπουργική Επιτροπή για τα άτομα με αναπηρία.

Σχετικά με την εξεύρεση των 11,5 δισ. για τα έτη 2013-2014, είπε ότι συμφωνήθηκε να μην ληφθούν οριζόντια μέτρα.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι "συμφωνήσαμε σε όλα", διευκρινίζοντας ότι συμφώνησαν στις βασικές κατευθύνσεις και όχι σε συγκεκριμένα μέτρα. Σε ερώτηση για το εάν θα ληφθούν και οριζόντια μέτρα απέφυγε να απαντήσει.
 
Το ΥΠΟΙΚ ελπίζει να μην ζητήσει η Τρόικα πρόσθετα μέτρα 
Ο Γ. Στουρνάρας απέφυγε να απαντήσει
εάν ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα...

Υπό την αίρεση της έγκρισης της τρόικας, τελούν τόσο τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια, όσο και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% (με βασικό επιχείρημα στο συγκεκριμένο ζήτημα τη μεγάλη ύφεση και την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας).

Παράλληλα, θα δοθεί μάχη προκειμένου να μην απαιτηθούν από την τρόικα πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη των αποκλίσεων στον εφετινό προϋπολογισμό, πέραν της εφαρμογής των μέτρων 3 δισ. ευρώ (ειδικό τέλος στα ακίνητα, αύξηση ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, κ.λπ.), τα οποία ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο.

Αυτό δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, στους οποίους ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, παρουσίασε ένα προσχέδιο με κατευθύνσεις για περικοπές δαπανών 7,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013- 2014.

Οι κατευθύνσεις αυτές, πρόσθεσε ο ίδιος παράγοντας, έγιναν δεκτές από τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά υπάρχει ένα κενό, ύψους περίπου 4,2 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να έχει καλυφθεί έως την Πέμπτη 26 Ιουλίου, οπότε θα έρθει η τρόικα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, «ισχυρό όπλο» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι η ταχύτατη προώθηση των προγραμμάτων των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Για τον λόγο αυτόν, θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών (πιθανόν και πριν από την άφιξη της τρόικας), ενώ ο πρωθυπουργός θα αναλάβει προσωπικά να δώσει την αναγκαία επιτάχυνση στην υλοποίηση των δύο αυτών προγραμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου