Πρόταση νόμου επαναφοράς των εργασιακών σχέσεων προ Μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση νόμου με βάση την οποία οι εργασιακές σχέσεις επανέρχονται στις προ Μνημονίων ρυθμίσεις και πρόνοιες κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ... όπως διαμορφώθηκε από την ειδική ομάδα παρακολούθησης του Μνημονίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με την πρόταση, που αφορά την κατάργηση της πράξης 6/28-2-2012 του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπεται:
- Επαναφορά του κατώτατου μηνιαίου μισθού στα 751 ευρώ, με αντίστοιχη προσαρμογή των επιδομάτων ανεργίας, ασθενείας και μητρότητας, των συντάξιμων αποδοχών και της αμοιβής των υπερωριών.

- Επανέρχεται σε ισχύ ο νόμος 1876/90 περί συλλογικών διαπραγματεύσεων, που ορίζει και τα της μετενέργειας, αλλά και τα περί διαιτησίας μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων, μέσω του ΟΜΕΔ.

- Επιστροφή στο καθεστώ
ς που ίσχυε για τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

- Επαναφορά διατάξεων που αφορούν στις μισθολογικές ωριμάνσεις των εργαζομένων.

- Επανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «κατεπείγουσας σπουδαιότητας νομοθετική παρέμβαση ανατροπής των αντεργατικών αλλαγών, που συντελέστηκαν στο συλλογικό εργατικό δίκαιο στη χώρα μας».

Σημειώνει μάλιστα ότι θα επανέλθει και με νέα πρόταση νόμου «για την επανόρθωση και των υπόλοιπων απορρυθμίσεων που υπέστησαν οι συλλογικές ελευθερίες και τα απορρέοντα από αυτές εργατικά δικαιώματα».

Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να ξεκαθαρίσουν κατά πόσο θα στηρίξουν ή όχι αυτή την πρόταση νόμου που.

Καλεί επίσης τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση και διεκδίκηση την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου