Τα αμερικανικά ΜΜΕ επαναφέρουν το δίλημμα «ευρώ η δραχμή»

Από την ημέρα που ξέσπασε η οικονομική κρίση στην χώρα, όλος ο διεθνής οικονομικός Τύπος και ειδικά τα αμερικανικά ΜΜΕ ασχολούνται με το δίλημμα «ευρώ η δραχμή».
 
Η Wall Street Journal επαναφέρει με άρθρο της το «καυτό» δίλλημα και μάλιστα λίγο πριν την άφιξη της Τρόικας στην χώρα μας. Αρκετά αμερικανικά έντυπα κάνουν λόγο για μία νέα προσέγγιση με στόχο τη σωτηρία της Ευρωζώνης, ενώ κάποια άλλα βρίσκουν τη λύση στην επιστροφή της δραχμής. Ανάμεσα σε αυτά έντυπα κατατάσσεται πλέον και η «Wall Street Journal», η οποία μιλάει ευθέως για την επιλογή ενός εθνικού νομίσματος, το οποίο θα καθιστούσε τα ελληνικά προϊόντα ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά. Αντιστρόφως, σύμφωνα με την ανάλυση της WSJ, η έλλειψη ενός υποτιμημένου νομίσματος οδηγεί την ίδια τη χώρα σε μία εσωτερική σαρωτική υποτίμηση, που συνοδεύεται από μειώσεις μισθών και τιμών.

Μάλιστα, για να ενισχύσει ο αρθρογράφος τα επιχειρήματά του, επικαλείται ως παράδειγμα, τη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής, όπου εξαιτίας της έλλειψης ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων στη διεθνή αγορά, πλέον λειτουργούν μόλις 26 βιομηχανίες, όταν παλαιότερα άγγιζαν τις 90. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η μέθοδος της εσωτερικής υποτίμησης δεν στέφθηκε με επιτυχία σε άλλες χώρες, καθώς στις αναπτυγμένες οικονομίες, οι μισθοί μειώνονται σε γενικές γραμμές εν μέσω παρατεταμένης ύφεσης και μαζικής ανεργίας. Στην Ελλάδα, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, οι δημόσιες αντιδράσεις κατά της οικονομικής εξαθλίωσης που επέφερε η εσωτερική υποτίμηση, οδήγησαν τη χώρα στα όρια της πολιτικής ακυβερνησίας.

Στον αντίποδα, στο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα με την προειδοποίηση του Ταμείου, ότι η εσωτερική υποτίμηση ενδέχεται να αποτύχει και ότι οι λιγοστές περιπτώσεις χωρών που επανέκτησαν την ανταγωνιστικότητά τους, περιορίζοντας τα εργατικά κόστη, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία πριν από χρόνια, συνέβησαν σ' ένα ευνοϊκότερο διεθνές περιβάλλον και σε πιο ευέλικτες οικονομίες με μικρότερο χρέος. Αντιθέτως, «στην περίπτωση της Ελλάδας, οι περισσότερες από τις προϋποθέσεις για επιτυχία απουσιάζουν», σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ.

Ανάμεσα στα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη γενικότερα, ξεχωρίζει και το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg , που αναφέρει, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισήγαγε διάταξη σε νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε, που προβλέπει τη σύσταση ταμείου για την αποπληρωμή των χρεών των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη πρόταση αντιτίθεται στην πολιτική που πρεσβεύει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ περί θέσπισης νομοθεσίας για τον έλεγχο του ελλείμματος, ενώ οι συζητήσεις για το επίμαχο θέμα ξεκίνησαν στις 11 Ιουλίου και ενδέχεται να διαρκέσουν μήνες. 

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, οι υποστηρικτές του σχεδίου δήλωσαν, πως είναι καιρός για μια νέα προσέγγιση με στόχο τη σωτηρία της Ευρωζώνης, από τη στιγμή που οι υποσχέσεις που δόθηκαν από το 2010 για δάνεια άνω των 386 δισ. ευρώ σε δοκιμαζόμενα κράτη-μέλη απέτυχαν να μειώσουν το κόστος δανεισμού για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου