Από την επαναδιαπραγμάτευση στο «όλα στο σφυρί» - Η τρόικα είναι ο πραγματικός υποβολέας και κριτής

Μια εξαιρετικά αδύναμη και ανεπαρκής κυβέρνηση αποδέχεται να διεκπεραιώσει, πριν ακόμη αρχίσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, ένα αφάνταστα βαρύ σχέδιο που συμφώνησε με τους ανθρώπους της τρόικας... επαυξημένο, με τη δική της πρωτοβουλία, με την εκποίηση κάθε είδους δημόσιας περιουσίας. Αυτό προκύπτει τόσο από τις προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε ο πρωθυπουργός όσο και από τις τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών στελεχών της τρόικας και άλλων αξιωματούχων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Οι τρεις συνεργαζόμενες δυνάμεις της κυβέρνησης εγκατέλειψαν κάθε ιδέα για επαναδιαπραγμάτευση πλευρών των μνημονίων, που ήταν και προεκλογική τους δέσμευση, και όπως προκύπτει θα δώσουν “μάχη” για να βρουν ισοδύναμα μέτρα που θα χρηματοδοτήσουν ενδεχόμενες ρυθμίσεις ανακούφισης ακραία πληττόμενων ομάδων ή την επιμήκυνση. Όπως προκύπτει, αυτά τα ισοδύναμα μέτρα, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η εκποίηση όλων των ΔΕΚΟ και όποιου δημόσιου περιουσιακού στοιχείου διαθέτει ακόμη η χώρα.

Την ίδια στιγμή, η επιμονή στην επιδίωξη της εσωτερικής υποτίμησης από την τρόικα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για να ελεγχθεί η κυβέρνηση όσον αφορά τους μισθούς, τις συντάξεις και τις συλλογικές συμβάσεις.

Η καθαρή αποδοχή από τον υπουργό Οικονομικών και η έμμεση από τον πρωθυπουργό ότι το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων, μαζί με τις προγραμματικές δηλώσεις, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χώρα οδεύει στην ανοιχτή πτώχευση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων θα επιχειρούσαν, κάνοντας σκληρή κριτική, να συγκροτήσουν μια πλήρη εναλλακτική πρόταση για την έξοδο από την ύφεση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου